258 / 369
    ebetka
    autor

    11. září je 254. den roku podlegregoriánského kalendáře (255. v přestupném roce). Do konce roku zbývá 111 dní. 10. a 11. září – Dny evropského dědictví.

    Svátky

    Denisa - ženské křestní jméno. Má stejný původ jako mužské jméno Denis. Obě jména pocházejí z řečtiny. Jméno vzniklo jako odvozenina řeckého jména Dionýsos, který byl bohem vína. Překládá se pak jako „božské dítě“, „bůh vína“ nebo „zasvěcená bohu vína“. Česká podoba jména byla zřejmě převzata z francouzštiny. Jméno Denisa se ve staročeštině užívá jako Diviška. Méně častějším mužským protějškem je Denis. Jméno je dodnes opojné jako jejich víno, jeho význam je s vínem nedílně spojený. Denisa se překládá jako božské dítě, jistě je i božskou ženou.
    Denis
    Diviška

    Události

    1940 – českým novinářům a kulturním pracovníkům protektorátu přednesl Joseph Goebbels projev o „spolupráci v Nové Evropě“.
    1951 – „Vlak svobody“ na trase z Prahy do Aše projel se 110 cestujícími ostře střeženou hranici do americké okupační zóny v Bavorsku.
    2007 – oficiálně začalo vyjednávání mezi Českou republikou a Spojenými státy o konkrétním znění bilaterární smlouvy (SOFA) o umístění amerického radaru do oblasti Brd.

    11. zář 2015