ellaell
23. led 2012

Jak vybrat kočárek

Neexistuje ideální kočárek. Takto jsem postupovala při výběru kočárku já. Dokonce jsem si vypracovávala podrobné tabulky cen celých kompletů. 
O prázdninách 2010, když jsem čekala miminko, jsem se začala rozhlížet po kočárku. Vůbec jsem nechápala, jak je možné, že některý kočárek stojí třeba 7000 Kč a jiný 25000 Kč. 
Nejprve jsem se chytala za hlavu, že bych měla dát za kočárek (i s autosedačkou) víc než 15 tisíc, ale nakonec jsme se vyšplhali na 25 tisíc se vším všudy. Toto číslo se zdá šílené, ale postupným zkoumáním kočárků jsme došli k závěru, že to není tak strašné, když si vybereme pečlivě. Přece jen počítáme s tím, že bude používán na dvě děti, takže zhruba 6 let. 
Nejprve jsme vyloučili všechny polské a čínské. Nevěříme, že mají životnost na dvě děti, což jsme chtěli, a když si člověk spočítá, že by kupoval kočárek na každé dítě zvlášť, tak se vyšplhá na 20 tisíc a víc. 
Když si koupíte polskou kombinaci autosedačka + hluboká korba + sportovní korba a pak si k tomu ještě koupíte zvlášť sporťák, protože se ti s ním lépe manipuluje, tak se dostanete na cca 20 tisíc. Zní to jako hloupost, ale snad neznám holku, která by s levným prvním kočárkem vydržela alespoň dva roky.
Další postřeh, co jsem zaznamenala je, že mi holky tvrdili, že je kočárek stál 10 tisíc a že by víc nedali, ale počítali holí kočárek. Například moje známá si koupila Patrona (údajně český kočárek, ale ve skutečnosti se u nás pouze montuje), ten ji prý stál 10 tisíc, ale když si k tomu připočtete moskytiéru, autosedačku, pláštěnku, tak se vyšplháte na 15 tisíc, to si ale uvědomila, až když jsem jí to řekla. Po roce už ji nevyhovoval a tak si koupila sporťák z druhé ruky za 3 tisíce, což už je 18 tisíc. Takže jsme zase na cca 20 tisících. 
Když jsem se ze zoufalství byla přece jen podívat v obchodě na levnější kočárky, které se mi opravdu líbily, tak jsem později na diskuzích o konkrétních značkách, které mě zaujaly, zjistila spoustu stížností. Přečetla jsem jich opravdu hodně na každý typ kočárku zvlášť. 
Vzhledově se mi poměrně líbí polský Roan. Je na starý způsob. Patří mezi lepší polské kočárky, ale když se na něj se mnou šel podívat můj taťka a začal kontrolovat jeho kvalitu, tak došel k závěru, že nebrat. 
Nezapomeňte zvedat matrace a podívat se jak kvalitní materiál je pod ní. Právě Roan působil dost fórově. Pro mimčo to nevadí, ale sporťák by měl podle mě být fortelný. Podložka z umělé hmoty se již při malém tlaku prohýbala, a když má syn na roce 11,5 kg, tak nevím, nevím, jak by to kočárek zvládal.
U polských kočárků se hodně bojím chemikálií. Možná jsem paranoidní, ale těch průšvihů s obsahem chemikálií je poslední dobou nějak moc (hračky, nábytek, gauče). Ale to se samozřejmě může stát i u značkových kočárků. Tam ale očekávám, že si to lépe ohlídají. 
Jediný z polských kočárků pro nás připadal v úvahu X-Lander. Kvalita, cena, výkon úměrná. Komplet se vším všudy stojí cca 15 tisíc. Má ho kamarádka a je spokojená, ale také si k němu později pořídila ještě zvlášť sporťák. Možná, že bychom si také pořídili X-Landra, ale má čím dál menší hlubokou korbičku, a nevím, jak bych do něj dávala dítě ve fusaku celou zimu. Dát dítě před půl rokem na sporťák, jak je dnes zvykem, se mi nelíbí. Spoustu sporťáků navíc nelze sklopit do vodorovné polohy, což pro mimčo není to pravé ořechové. 
Rozhodně až půjdete vybírat kočárek, vezměte si s sebou metr a sami si korbičky měřte. Na to, co vám říkají prodavačky, nedejte. Někteří výrobci uvádějí vnější rozměr, který nám je k ničemu. Když narazíte na prostornou korbičku, tak nezapomeňte změřit také sedačku sporťáku. Když už jsme si mysleli, že máme vybráno, nenapadlo nás, že by Mutsy (tuším Holandsko) hluboká korba byla širší než u sporťáku. A jak se tam pak vejde dva roky staré dítě ve fusaku? A to se nám TOLIK líbil. 
Vybírali jsme kočárek na využití od A do Z, čili od narození do cca 3 let, abychom si nemuseli již kupovat jiný. 
Další kočárek, který jsme zkoumali, byl Jane (cena 18 - 20 tisíc). Po přečtení diskuzí jsem ale zjistila, že budˇ nebrzdí nebo se brzda zasekává. To mi potvrdily i náhodné maminky, které jsem na ulici zastavila a ptala se jich na zkušenosti. Jedna měla pouze tři měsíce staré mimčo a nový kočárek. Trošku brzo na reklamaci po třech měsících, ne? 
Zajímavé také je uhodit na prodavačku "A s čím vám ho reklamují?" 🙂 Pokud tvrdí, že nereklamují, tak lžou. I drahé kočárky mají své mouchy. U Jane mi potvrdili problémy s brzdou a nekvalitní potah. Jane je často vidět na ulicích a je dobré se dívat, jak vypadá po určité době užívání. Na mě působí, že velice rychle vypadá "popelnicově". 
Takovým zkoumáním jsme došli až na Teutonii (Německo). Hlavní prodejce této značky v ČR je v Liberci, tak jsme se tam jeli podívat. V obchodě bylo narváno.
Poprvé za svůj život viděla prodavačky, které vědí, co prodávají a rozhodně prodávat umí. Dokázali zodpovědět všechny dotazy a všem zákazníkům se opravdu věnovaly (je to tam tak na 2 hodiny výkladu). Já ale nepatřím mezi lidi, kteří se nechají opít rohlíkem a tak jsme tam jeli další týden ještě s další těhulí s a jejím manželem. Kluk z vesnice a navíc strojař umí posoudit kvalitu výrobku lépe než měšťáci. 
V ten okamžik jsme si s manželem mysleli, že si jedeme kočárek již objednat (nutno cca 8 týdnů předem - dělá se na zakázku) a to konkrétně trojkolku. Když jsme stáli v obchodě a dohadovali se, jestli tedy 3 nebo 4 kolku, všiml si nás tam nějaký zákazník a jestli nám může poradit, tak že raději 4 kolku. Že si pořídili 3 kolku a že jí hodně často vypadává přední kolečko a že ho stále reklamují. Reklamaci jim ale uznávají, což je vizitka firmy. To jsem věděla již ze svého průzkumu, ale prostě každý kočárek má něco. Co mu navíc vadilo, že kočárek hodně vyšisoval. Jenže pak z něj začalo lézt, že jsou hodně sportovně založení, že je kočárek pořád venku, protože bydlí na vesnici a že je kočárek využit na 100% a i v těžkých terénech. Dokonce nám kočárek šel ven ukázat, protože ho měl v autě. Opravdu hodně vyšisoval, ale co by nezměnilo barvu, když je to od rána do večera venku? Nejprve mě to hodně zaskočilo, ale pak jsem si uvědomila, že není nic jednoduššího, než když budu u nás na zahradě na něj dávat přehoz. V každém případě s ním zase tak strašně nespokojený nebyl, protože tam byl se svou švagrovou, která si ho šla právě objednat. 
Po tomto rozhovoru jsme se ale rozhodli objednat si 4 kolku. Ale pozor, není ale 4 kolka jako 4 kolka, je nutné také vybírat kočárek na terén, ve kterém chcete jezdit. My s ním chceme minimálně na lesní cesty (okolí Kosti, Trosky...). Prodávající nám vysvětlila, že většina měst potřebuje opravdu sportovní podvozek kočárku, že ty s menšími koly jsou hlavně do obchoďáků.
Záruka při objednání na místě je 3 roky, což považuji za výhodu. Značka je tuším 60 let stará. 
Ještě jedna maličkost, pokud byste se přece jen rozhodovali pro polský kočárek. Věříte bezpečnosti polských autosedaček? Četla jsem, že všechny sice mají certifikát kvality, ale ... Jinak nejlevnější kvalitní autosedačka (vajíčko) pro novorozeně stojí asi 3 tisíce a je od značky Maxi Cosi. Já nejsem vyježděný řidič a tak si myslím, že je rozhodně lepší investovat do ověřené značky. 
Pokud je 25 tisíc pro vás moc, tak se podívejte na Inglesinu (Itálie). Komplet stojí18 tisíc. Má ale kolečka bez aretace (=4 pevná), nemají ložiska, ale jsou oproti Teutonii nafukovací. Jediný problém je, že občas praskne pružina. Ta se ale dá poměrně levně koupit (cca 80 Kč). Proč jsme se pro ni nerozhodli? Nelíbil se nám vzhled sporťáku na staromódním podvozku a nejsem si jistá, jestli by podvozek měl rád lesní cesty. V každém případě se na něj někde v krámě podívejte je to taková stará dobrá klasika ve které jsme jezdívali my. Podle našeho názoru je to nejlepší střední cesta. 
Pokud najdete jiné nepolské a nečínské kočárky po 20 tisíc, tak věřte, že to není výhodná akce, jak v krámech tvrdí, ale že s tou kolekcí není něco v pořádku. Buď malá korbička, časté reklamace. 
Snad jsem vás tímto románem neuspala. Jen jsem se vám snažila vysvětlit, proč tak strašně drahý kočárek. Samozřejmě si můžete koupit levný, ale co když ho budete muset reklamovat? Na reklamaci je ze zákona 30 dní a ne v každé prodejně poskytují náhradní kočárek. 
Před objednáním jsme došli až tak daleko, že jsem já i moji rodiče zastavovali na ulici maminky s kočárky a ptali se jich na spokojenost. Moji rodiče ale nevěděli, které jsou polské, přesto však došli ke stejným závěrům jako já.

Důležitou informací je, ať už pro kočárky drahé nebo levné, že všechny potřebují neustálou údržbu. Bohužel o tom nás v obchodech dost často zapomínají informovat.
Co je myšleno údržbou? Je to jednoduché. Jednou za šest týdnů si udělat čas a všechny kovové části kočárku pořádně omýt a pak samozřejmě důkladně promazat. Možná, že kdybychom to opravdu všichni dělali, najednou by ty polské a čínské kočárky vydržely víc 🙂
Já toto vše opravdu dodržuji a dovolím si říct, že jsem opravdu na svůj kočárek háklivá a podle toho také vypadá 🙂. A jsem si také vědoma toho, že jsem některým kamarádkám pro smích. Prostě chci, aby mi dobře sloužil, a podle toho se k němu chovám. Kdybych ho nějakou dobu nepotřebovala, tak bych ho rozhodně nikomu nepůjčila. Nikdy nevíte, jak se o něj byť i váš dobrý kamarád bude starat. Navíc je jedno známé pravidlo: „Pokud se chceš s věcí rozloučit, půjč ji kamarádovi“.

Tento článek jsem napsala v létě 2010 a od té doby se mohlo mnoho změnit. Jinak i já shledávám na svém kočárku věci, které by mohly být jinak, ale jiný bych opravdu nechtěla. A už vůbec si teď nedokáži představit mít 3kolku na lesní cesty. Možná ještě tak tu se zdvojeným přední kolem. 

Částka 25000 Kč pro mě byla a je obrovská. Snažím se ji kompenzovat tím, že nepohrdám 30 let starým oblečením po sobě.  Tedy alespoň ne na doma 🙂 Ostatní oblečení pro syna se snažím nakupovat z druhé ruky. Je to přece způsob recyklace 🙂 Ale rozhodně bych si na kočárek nebrala půjčku.
Můj názor ale je, že než si koupit kočárek z Polska, tak raději kvalitní z druhé ruky. V bazarech jich je tolik! Přitom za stejné ceny jako polské, ale v plné výbavě. Jenomže o internetových bazárcích jsem dříve nevěděla. Pokud by byl možný osobní odběr, tak po své zkušenosti bych se toho nebála. Až na Jane. 
Nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci. Bohužel v dnešní době si člověk nemůže koupit ani blbou flašku, aniž by prozkoumal možnosti. Jinak vyhodí několikanásobně víc peněz, než nalezne tu pravou. 
Většinou je to o tom, najít ty mouchy, které člověku budou vadit nejméně. A to je u každého jiné. 
Takže závěrem bych asi doporučila toto. Pokud chcete a můžete investovat peníze, tak všechny nepolské kočárky se pohybují okolo 25000 se vším všudy (podvozek, hluboká korba, sporťák, autosedačka, pláštěnka, nánožník, košík, moskytiéra). Pak už je jen na vás, s jakou "mouchou" kočárku jste schopni se sžít 🙂 
Přeji Vám všem ideální kočárek 

opravdu pěkný článek a s mnohým souhlasím🙂...sice jsem zatím jenom teoretik, ale podle mě je taky lepší v první chvíli zainvestovat do dražšího kočárku se vším všudy, než pak dokupovat nebo případně měnit za nějaký další...každopádně je v dnešní době nákup kočárku a dalších věcí docela darda, jsem sama zvědavá, u jakého jednou skončíme my🙂

23. led 2012

Souhlas, my pořizovali prvního Poláka, po 2 dětech, ale super, jako sporťák ale nic moc (ale za tu cenu byl O.K.), tak jsme pořídili sporťák s vložnou taško pro potenciální druhé mimi (opět z druhé ruky) a teď jsme pořídili golfky (větší, prostorní a opět na inzerát🙂)

23. led 2012

Ten sporťák už je kvalitní dražší kočár a je to znát🙂

23. led 2012

Pro mě tedy hodně ispirující článek. Vybírám kočárek už 3 měsíce. Můj první vysněný byl Jané,ale v obchodě mě zklamal☹,je nízký (měřím 180cm) a materiály se mi nelíbily. Druhý Peg perego gt3,ale pořád to nebylo ono,korbička malá. Pak jsem vybrala německý Hartan s vložnou taškou a výměnými předními koly. Teď jsem ale koukala na ty Teutonky a zase mám o čem přemýšlet 🙂!

23. led 2012
ellaell
autor

@zzuzinda Kamarádka má takhle čtyři kočárky na dvě děti a těch nervů...No, já byla nejprve rozhodnuta, že jako hluboký použiji třicetiletou Libertu. Tu jsme ale nakonec využili pouze u babičky 🙂 a udělali jsme dobře 🙂 Asi bych z ní měla hrb 😀

24. led 2012
ellaell
autor

@teddylu Peg Perego jsme také zkoumali, ale přišlo nám hrozně moc plastové a nevím, nevím, jestli Itálie je to pravé ořechové a trvanlivé. Co se týká korbičky, tak jestli si to pamatuji dobře, ale byla asi stejně velká jako Teutonie (pozor, má ale dva typy korbiček, nebo vložnou tašku). Délka 75 cm bohatě stačilo. Na 6 měsících jsme Florianka museli dát na sporťák, protože už chtěl koukat ven, což jsem ale slyšela od každé maminy. Tehdy jsem ale u Teutonky ocenila, že i když byl na sporťáku zcela vleže, tak jsem mohla odzipnout kus stříšky a on mohl koukat ven. Ale to třeba mají i jiné kočárky, to nevím.
Jinak já mám 174 a manžel asi 183 a oběma nám rukojeť vyhovuje a to ji nemáme danou nejvýš.
Kamarádka má Cassual Play sporťák a ten se mi moc líbí. Je s ním velice spokojená a to je také šťouravá jako já 🙂 Tenkrát mi ale tuším nevyhovovala malá hluboká korbička, ale to už se mohlo změnit. Ale je to tříkolka se zdvojeným předním kolem.

24. led 2012

@ellaell Tak nakonec zvolíme ten Hartan 🙂. Pro mě zásadní věc,má stejný podvozek jako teutonia be you nebo cosmo,ale přední menší kolečka se dají na zimu vyměnit za velká,pak je to takový tank co projede snad vše 😀. Má i zdá se lepší odpružení a já si k němu koupím tu pevnou vložnou tašku,která má vnitřní délku 78cm a tak tam mimi vydrží snad celou zimu. Teutonky jsou ale u mě co se týče vzhledu na prvním místě a kvalitou provedení se Hartanu vyrovnají 🙂!

24. led 2012

Hodně podobně jsem přemýšlela u kočárku já a jsem ráda, že jsme investovali🙂. Btw. hodně lidí se mě ptalo jestli jsem pořizovala na malou nový kočárek, že vypadá tak dobře🙂. Ty potahy jsou opravdu nezničitelné, nebála bych se ani bazarové!

29. bře 2013

no a ja to vezmu zase z druhé strany... koupím si kočárek, jako ty... dám za něho 25 tisíc. A po 2 letech se mi změní životní situace, moje názory a hlavně pocit toho, co se mi líbí... a dám zase dalších x desítek tisíc... Tak mám radši levnější a příště zase bude jiný 🙂... Jinak jsem se nedočetla nic třeba o PegPerego, atd..

27. dub 2015

Začni psát komentář...

Odešli