evapple
24. srp 2017
5858 

Jsem na rizikovém těhotenství, jak to bude s penězi?

„Pracuji jako lektorka (něco jako učitelka). Při své práci dost cestuji, denně mám několik přejezdů a najezdím kolem 80 až 100 km. Začínám v 7 ráno, končím v 18 večer, a kolikrát nestíhám ani oběd. Teď mě trápí hrozné nevolnosti, jsem úplně mimo.  Po každém jídle zvracím, a nevydržím ani u mytí nádobí, aniž bych si pak nemusela jít lehnout. Mám nárok na rizikové těhotenství? Jak to mám říct doktorovi? Sám mi nenabídl ani neschopenku.“ Martule20 z diskuzního fóra Na jakém základě mi doktor napíše neschopenku?

Jak to chodí?

Pokud u vás probíhá rizikové těhotenství, měla byste dodržovat určitý klidový režim, jako zaměstnané pak nastoupit na nemocenskou. Šest týdnů před plánovaným termínem porodu vám gynekolog ukončí nemocenskou a vy nastoupíte  na mateřskou (PPM).

„Většinou jsou lékaři rozumní. Soudím dle svého a svých známých. S neschopenkou nedělají problém, pokud si řeknete. Moje lékařka se spíš divila, že doma být nechci. A vycházky podle aktuálního stavu. Pokud vám bude mizerně ani je nebudete požadovat. Myslím, že pokud nemusíte ležet, tak by také neměl být problém.“ liko77 z diskuzního fóra Na jakém základě mi doktor napíše rizikové těhotenství?

Zda máte nárok či nikoli  na nemocenskou a následně i na mateřskou (PPM) ovlivňuje nejen forma, ale i délka zaměstnání, zda pracujete jako OSVČ nebo jste bez práce.

Výše PPM se odvíjí od průměrného výdělku, kterého jste dosáhla před nemocí (např. rizikové těhotenství). Nemocenské dávky nelze do průměru zahrnout, neboť ty již byly stanoveny z průměru.

  • V případě, že jste jako zaměstnaná nastoupila z důvodu rizikového těhotenství na nemocenskou, musíte si dojít na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). Ta vám vyplácí dávky v nemocenské, a proto také posoudí, zda máte nárok na mateřskou (PPM). Podmínkou nároku na výplatu mateřské je účast na nemocenském pojištění ve výši 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM.
  • Může se stát, že tuto podmínku nesplníte (těsně před otěhotněním jste dostudovala nebo byla bez práce). V této situaci máte nárok na čerpání nemocenské v souvislosti s porodem do šesti týdnů po porodu. Bohužel, během čerpání nemocenské anebo PPM si nesmíte přivydělávat.

„Kolegyně, co odešla na rizikové těhotenství tvrdí, že bere 60% platu od zaměstnavatele a 40% od sociálky vyrovnání platu….“ anetahozakova1 z diskuzního fóra Rizikové těhotenství: jaká částka mi bude chodit na účet?

 „Nemocenskou platí prvních 14 dní zaměstnavatel, pak sociálka. Je tedy možné, že se v jednom měsíci sejdou peníze od zaměstnavatele i od sociálky a pak to snad z pohledu někoho může vypadat, jako že sociálka něco doplácí...Tak to ale není. V dalším měsíci už bude platit jen sociálka.

Co se týče peněz, těch 60 procent se bere z HRUBÉHO platu, ale je to v ČISTÉM. Nelze tedy počítat, že pokud teď beru např. 20 tis čistého, nemocenská bude 60 procent z toho, tedy 12 tis. Bude více (konkrétně u tohoto platu vychází nějakých 15 tis čistého). Nemocenská není zase tak malá, aby někoho musela děsit (pokud tedy už jeho normální plat nebyl spíš almužna). Mě osobně děsí spíš rodičák, který je poloviční než tato částka.

U kolegyně může hrát roli, pokud brala nějaké nenárokové odměny nad rámec základního platu. Ty by jí zvedly základ pro výpočet nemocenské, takže by pak brala vyšší nemocenskou. Pokud by jí teď jako těhotné ty odměny už nedali, skutečně její nemocenská může dosáhnout stejné částky, jakou by brala, kdyby chodila normálně do práce, tedy výše jejího základního platu. Rozhodně to ale není o tom, že by jí sociálka něco dorovnávala.“ Mysicka_lb z diskuzního fóra z diskuzního fóra Rizikové těhotenství: jaká částka mi bude chodit na účet?

  • U budoucí maminky podnikatelky (OSVČ), je nutné stanovit po dobu čerpání dávek odpovědného zástupce (tj. OSVČ nesmí v této době osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost). Nejlepší možností je, že si  platíte nemocenské pojištění. To se pak dávky řeší jako u klasických zaměstnanců. Platí zde ale podmínka podílet se na pojištění 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM a současně i podmínka účasti na nemocenském pojištění po dobu 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM.

„…pracuji na OSSZ. Pokud jsi OSVČ bez dobrovolného nemocenského pojištění a máš manžela nebo partnera, který by fiktivně měl nárok na mateřskou, dalo by se hýbat s částkou a měsíci placení rodičáku. Nelze pobírat 2 rodičovské příspěvky zároveň, čili když porodíš druhé dítě, 1.rodičák zaniká a začne se platit 2.rodičák na druhé dítě. Věřím tomu, že pokud si zajdeš na státní sociální podporu při úřadu práce a zeptáš se na možnosti, určitě ti poradí ( pokud ne ta první, tak poradí ta druhá.“ Milovka z diskuzního fóra Rodičovská dovolená: OSVČ

  • Ať už jste z jakéhokoli důvodu bez zaměstnání (nebyla jste zapojena do nemocenského pojištění v zákonné lhůtě) nemáte, bohužel,  nárok v době těhotenství ani po porodu na žádné dávky z nemocenského pojištění.

„Nemocenskou mít vystavenou při evidenci na ÚP můžeš mít. Záleží jen na lékaři, jestli ti ji dá nebo ne. Každopádně ale peníze z nemocenské dostávat nebudeš. Bude to jen, dá se říct, taková omluva, že pokud budeš v těhotenství na nemocenské, tak se na ÚP nemusíš dostavovat. Každopádně ale pokud si jí necháte vystavit, tak nezapomeňte každý měsíc nosit na ÚP tzv. lístek na peníze, tzn. potvrzení, že nemocenská stále trvá, aby to na ÚP věděli. Stačí to poslat i poštou. Peníze ale bohužel žádné, pokud nebereš podporu v nezaměstnanosti. Nárok na mateřkou před porodem už pro nezaměstnané také není, takže rodičák dostaneš ode dne porodu.“ Garnek z diskuzního fóra Těhotná na úřadu práce: mám nárok na nemocenskou?

  • Další, celkem běžná situace nastává, pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z té rodičovské. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství máte pouze tehdy, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou dovolenou nastupujete po uplynutí delšího období (více než 3 roky) a v mezičase jste nepracovala, ani neplatila 270 dnů nemocenské pojištění, nárok na proplácení PPM nemáte.

„...nejlepší je si spočítat, kdy bude nástp na mateřskou s druhým dítkem (nejlépe 6 týdnů před porodem), pak zajít na pracát a navýšit si rodičák, co to jde a aby jsi nepřišla o moc peněz z těch 220 tisíc, které je možné vyčerpat. Pak informovat svého zaměstnavatele o těhotenství.  Donést mu před nástupem na druhou mateřskou zase papír od gynekologa o nástupu na mateřskou, kterou zaměstnavatel doplní a předá na OSSZ. Potom až ti příjdou peníze od OSSZ (první platba mateřské). Zajít na pracák, tam ti dají formulář pro OSSZ, kde oni vyplní částku, kterou budeš pobírat a od kdy do kdy bude vyplácena mateřská. A s tím jít na pracák a tam ti na základě toho stopnout rodičák na první dítě a bude to.

Prostě jednoduché jako facka. Jo a pohlídej si to, jestli ti vyplatí v jednom měsíci obě věci, tak ten rodičák budeš muset zase vrátit, nebo tě budou popotahovat a vyhrožovat exekucí.

Mám bohaté zkušenosti, stalo se mi u druhé dcery - kdy paní na OSSZ nevěděla co se mnou. Měla jsem vyplacené nějaké odměny a ona nevěděla, jak to spočítat. Tak mi nic nevyplatili. A pak mi nemohli ukončit na pracáku rodičák, a já pak peníze z rodičáku vrátila na jejich účet. Jenže přecházeli na nový systém, peníze nešly dohledat. Prostě šílenost, ale ani né do půlroku to bylo vyřešené. Mateřskou jsem řešila po telefonu s paní ještě v den porodu na šestinedělí. No ještě, že se to nakonec vyřešilo..." evulina77 z diskuzního fóra Jak přejít z rodičovské na mateřskou s druhým dítětem?

  • Nedosáhla jste na mateřskou? Nezoufejte, ihned po porodu bude vyplácen alespoň rodičovský příspěvek.

„Výši nemocenské si můžeš spočítat i na kalkulačce, např. tady. Vyplácí ji sociálka na základě "lístku na peníze" - ten ti dá doktor nebo sestřička při návštěvě těhotenské poradny každý měsíc. Chodit ti budou na účet, který vyplníš při vyplňování neschopenky - dá se tam zaškrtnout zda chceš peníze na účet nebo složenku do schránky.“ littleluu9 z diskuzního fóra Dlouhodobá nemocenská na rizikovém těhotenství

Od 1.1. 2009 může střídavě čerpat mateřskou dovolenou otec i matka, ale až od ukončených 6 týdnů věku dítěte. A to na základě dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění.

Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak.

A co vycházky během rizikového těhotenství?

O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby vždy rozhoduje váš ošetřující lékař. Stanoví vám tzv. režim dočasně práce neschopného pojištěnce a dále stanoví rozsah a počet hodin vyhrazený na vycházky.

Pokud vznikne tato dočasně pracovní neschopnost z důvodu vašeho rizikového těhotenství, které vám znemožňuje po dobu těhotenství pracovat, ale jinak jste v pořádku, neměl by být důvod k omezeným vycházkám.

 „…na mě kontrola přišla, a měla jsem s tím dost problémů. Vzali mi i nemocenskou. Bylo to už těsně na konci nemocenské, kdy jsem měla přecházet na rodičák a v době, kdy jsem neměla vycházky, musela jsem k zaměstnavateli dořešit nějaké papíry (nevím už proč zrovna v tu dobu, volala mi personální, byl konec měsíce, nebo se něco muselo nahlásit, fakt nevím přesně). Vycházky jsem měla ráno 7-8 hodin, abych mohla odvést starší dcery do školy a školky a pak až odpoledne od 15.30 - 18.30 hod., abych je mohla zase domů přivést a odvést příp. na kroužky…“ lucisa z diskuzního fóra Kontroly na neschopence pro těhotné

„Pokud práce neschopný pojištěnec poruší režim stanovený v době pracovní neschopnosti ošetřujícím lékařem, bude mu moci OSSZ/PSSZ/MSSZ nemocenské snížit nebo zcela odebrat nejdéle však na sto kalendářních dnů. Nový zákon rovněž umožnuje snížit nebo odejmout i již vyplacené nemocenské. Obdobně má podle zákoníku práce možnost snížit nebo odejmout v prvních 14 kalendářních dnech náhradu mzdy zaměstnavatel.“ Ivetm z diskuzního fóra Kontroly na neschopence pro těhotné

„Od příštího roku 2018 už je schváleno, že ty co si neplatily nemocenské pojištění nebo jsou nezaměstnané si budou moci zvolit délku rodičovského příspěvku na 3 roky, tedy můžou dostávat až 7600,- Já jsem taky OSVČ, ale platila jsem si nemocenské a tak jsem měla nárok na mateřskou, teď jsem si ho platila zase při vedlejší činnosti při rodičáku a teď od 1.7. nastupuji plynule na další mateřskou. Manžel je taky OSVČ, takže jsem si to opravdu pohlídala. Ono i když dítě není tak úplně v plánu nebo se neví kdy v plánu bude, tak se těch 115,- měsíčně vyplatí platit. Např. 2 roky placení by stály 2760,- a stejně při nároku na mateřskou je vyměřovací základ 115,- * 30 dní * 6 měsíců, a to je 20.700,- a to se fakt vyplatí. Navíc po porodu je možné si mateřskou při nejnižší výměře 115,- denně, což dělá cca 3.450,- při počtu 30 dní v měsíci, nechat dorovnat až do výše 7600,- měsíčně z rodičáku. Souběžně pak chodí po dobu mateřské po porodu mateřská a rodičák, přičemž součet může být až 7600,-.“ orchideas1 z diskuzního fóra Rodičovská dovolená: OSVČ

Zdroj informací: naseporodnice.cz

Zdroj fotografií: www.pixaby.com

#tehotenstvi #materstvi #penize_urady

JA mam z ossz informaci,ze narok na stejnou financni pomoc v materstvi mam do veku 4 let prvniho ditete.

25. srp 2017

Začni psát komentář...

Odešli