femibion_hana
11. lis 2013

Nově proti vaginálním infekcím

Výtok z pochvy je jedna z nejčastějších příčin návštěvy žen u gynekologa. Frekvence návštěv vyplývá především z častých opakování tohoto typu infekcí. Po narušení přirozené fyziologické rovnováhy poševního prostředí dochází k mnohem lehčímu množení různých patogenních mikroorganizmů. Co pak s tím? A proč se tak často opakují? Příčinou není samotná infekce, ale především nedostatečná schopnost obnovit bakteriální prostředí v pochvě. Pojdme si o tom říct troche víc.

Zdravá pochva (vagína) je přednostně osídlena ochrannými mléčnými bakteriemi – laktobacily, které zajišťují její samočisticí funkce a především brání růstu jiných mikroorganizmů. Při zánětlivých onemocněních však obvykle dochází k nahrazení této přirozené mikroflóry škodlivými a patogenními mikroorganismy, které vedou k poruše kyselosti vaginálního prostředí, rozvoji zánětu provázeného svěděním a pálením a produkci výtoku. A tím valstně k rozvoji onemocnění.

Poševní mikroflóra a laktobacily

Pokud žena neužívá hormonální antikoncepci, charakter poševní sekrece se mění v závislosti na stadiu menstruačního cyklu, zvláště na hladinách hormonů, které se v jeho průběhu tvoří. V době těsně před ovulací, kdy je hladina estrogenů na nejvyšší úrovni, obsahuje poševní sekret poměrně veliké množství průhledného tažného hlenu, skoro jako vaječný bílek, někdy až řídkého, s pocitem mokra. Tak je to ale správně, je to známka toho, že žena ovuluje, tj. že jí dozrávají vajíčka a je schopna počít nového potomka.

Zmnožená sekrece však může být rovněž psychosomatického nebo alergického původu (např. alergie na pryž kondomu, na složky kosmetických a pracích prostředků atd.). V naprosté většině případů se ale jedná o tzv. dysmikrobii, neboli narušení rovnováhy v poměru bakterií osidlujících povrch poševní sliznice.

Různé mikroorganismy nás doprovázejí prakticky od počátku života až do jeho konce, některé nám pomáhají, abychom naši životní pouť dobře zvládli, jiné nám mohou život a zdraví zkomplikovat.

Povrch poševní sliznice pokrývají speciální buňky, zvané epitel. Tyto buňky dlaždicovitého tvaru jsou poskládány do několika vrstev. Pod vlivem estrogenů rostou lépe a vytvářejí více vrstev. Sliznice se tak stává lépe prokrvená, je lépe vyživovaná, odolnější, vlhčí a v epiteliálních buňkách se tvoří více živočišného škrobu glykogenu. Glykogen je tvořen molekulami glukózy, spojenými do dlouhého řetězce a je důležitý pro růst a výživu kolonií laktobacilů.

 Za normálního stavu je sliznice pochvy zdravých žen osídlena mnoha bakteriemi. Některé jsou pro organismus prospěšné, jiné mohou vyvolat infekci - tzv. patogenní bakterie. Patogeny jsou samozřejmě v menšině nebo se zde vyskytují zcela ojediněle. Hlavními bakteriální kmeny, držícími nad poševní sliznicí svou „ochrannou ruku“, jsou laktobacily. Pokud bychom se chtěli pouštět do latinských názvů, pak těmi nejvíce zastoupenými jsou Lactobacillus crispatus,  Lactobacillus jensenii a Lactobacillus gasseri, nikoliv tolik známý Lactobacillus acidophilus.

V průběhu mnohaletého vývoje se laktobacily "naučili" s námi výhodně žít.  Za poskytnutou "stravu", tedy glykogen, zajišťují ochranu proti patogenům. Svými enzymy štěpí glykogen na glukózu, kterou spotřebovávají a vzniká při tom vedlejší produkt – kyselina mléčná, zajišťující kyselost poševního sekretu v rozmezí  4,0 – 4,7. Kromě toho laktobacily produkují v malém množství peroxid vodíku a vlastní "antibiotika", která brání růstu patogenních mikroorganizmů. Pokud dojde k narušení této populace laktobacilů, lehce dochází k vaginálním infekcím.

Nenásilně proti změnám mikroflóry 

Jednou z možností, jak zvládnout jednorázové nebo i opakující se výtoky svépomocí je obnova tohoto přirozeného fyziologického stavu pomocí prostředků k místní aplikaci s kyselinou mléčnou nebo s probiotiky, tedy bakteriemi lidskému organismu prospěšnými. Obecně tento typ přípravků nazýváme jako tzv. poševní eubiotika. Bakteriální osídlení pochvy je u žen velice individuální a jsou v něm poměrně značné rozdíly. V případě podání probiotik však ale nerespektujeme individuální rozdíly v osídlení sliznice a v podstatě „násilně“ kolonizujeme pochvu ženy pouze bakteriemi obsaženými v použitém přípravku, které však pro ni nemusí být přirozené.

Nový  a hlavně přirozenější způsob, jak být v léčbě úspěšnější, je využití místní aplikace prebiotik, tedy látek podporujících růst probiotických bakteriálních kmenů. Femibion Intima s obsahem prebiotických oligosacharidů  a s extraktem z jetele lučního rostlinnými látkami estrogenní povahy (fytoestrogeny) citlivě respektuje individuální rozdíly a podporuje růst tělu vlastních prospěšných bakteriálních kmenů. Díky tomu je v boji s výtoky mnohem úspěšnější a efekt léčby je dlouhodobější.

 Chcete mít rady odborníka v intimních otázkách stále při sobě? Napište si o ně na www.femibion.cz, rádi Vám je pošleme. 

Začni psát komentář...

Odešli