gabri80
20. kvě 2010

20. týden těhotenství

20. týden těhotenství

V tomto období těhotenství se vývoj plodu zrychluje a již můžete zaznamenat i pohyby dítěte. Některé orgány plodu jsou již vyvinuty a některé se teprve dovyvíjejí. Dokonce již vaše dítě vnímá i okolní svět.

Délka plodu (od hlavy k zadečku): 16 cm

Hmotnost: 340 g

Co je již u plodu vyvinuto

Tělo plodu je pokryto jemným ochlupením. Roste rychleji a již můžete pociťovat jeho pohyby. Končetiny jsou zcela vyvinuté. Vaše dítě už dobře slyší a vnímá vnější zvuky, na které už reaguje. Projevují se už první pohyby očí i když jsou stále zavřené. Objevují se první zoubky.

 Vnitřní orgány plodu

Již jsou vytvořeny pohlavní orgány, u dívek vaječníky mají všechna vajíčka (ta budou využívat po celý život - asi kolem miliónu). Placenta plně zajišťuje výživu dítěte a poskytuje mu ochranné látky, vzduch  také hraje hlavní roli při čištění odpadu z látkové výměny.

Kdy ucítím poprvé své dítě?

První pohyby můžete cítit až kolem 22. týdne (mírné záchvěvy dříve), jestli jste prvorodička. Pokud prožíváte druhé či další těhotenství , je možné pohyby už cítit.

Vnímá moje dítě vnější svět?

Ano, dítě již reaguje na zvuky, které k němu doléhají z vnějšího světa. Podle toho se pohybuje a mění se mu srdeční pulz. Bylo také dokázáno, že vaše dítě mění své pohyby podle různých druhů hudby.

Začni psát komentář...

Odešli