gabri80
24. zář 2010

38. týden těhotenství

38. týden těhotenství

V 38. týdnu těhotenství můžete trpět otoky nohou a kotníků, což je v tomto období normální. Pokud byste však na sobě zpozorovala nadměrné nebo náhlé otoky nohou, obličeje či rukou, volejte co nejdříve svému lékaři, aby vás vyšetřil. Informujte ho i o jiných podezřelých problémech.
Vaše děťátko
V tomto týdnu vaše děťátko váží kolem 2,5 až 3,5 kg a měří kolem 45cm. Jeho uchopení je již velmi silné, sama se o jeho síle přesvědčíte, až ho budete mít po porodu u sebe. Organismus vašeho děťátka je již zcela vyvinut a je schopné nyní žít mimo dělohu.

Pokud by jste chtěla vědět, jakou barvu očí vaše dítě bude mít, budete si muset počkat skoro dalších 9 měsíců. Jelikož děti po narození mívají většinou barvu očí modrou a až postupem času se jejich barva mění na zelenou, hnědou nebo šedou.
Tipy pro vás
Pokud jste ještě nezačala s přípravou na poporodní péči, nyní je nejvhodnější čas. Ve 38. týdnu těhotenství nebudete už moct vykonávat tolik aktivit a jedinou vaší starostí bude, jak přežít těch pár týdnů do porodu. Informujte se více o poporodní péči se svým lékařem, porodní asistentkou či laktačním poradcem.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

38. týden těhotenství

– žena začíná cítit poslíčky

Děťátko už zabírá všechen prostor v děloze a vaše bříško sahá až k žebrům.
Děťátko váží kolem 2,5 až 3,5 kg a měří kolem 45cm.

  • Tukové zásoby, které se ukládaly na tělíčku dítěte už od 5. měsíce těhotenství, se už přestávají tvořit. Pokožka se vyhlazuje, vrásky a záhyby, způsobené nedostatkem tukové vrstvy, se vyrovnávají.
  • Děťátko má vytvořené již všechny tělesné detaily, např. nosní a ušní chrupavky.
  • Nehty jsou již dorostlé ke špičkám prstů, je vyvinuté obočí, fungují mazové žlázky a na povrchu tělíčka je hojně mázku. Kdyby se narodilo nyní, bylo by pokryto mázkem celé. S blížícím se datem porodu se vytrácí i mázek a přenášená miminka jej nemají téměř žádný.
  • Kanuto (jemné chloupky na tělíčku miminka, které se začaly vytvářet na přelomu 3. a 4. měsíce) už v podstatě vymizelo a může zůstávat jen na lopatkách, popřípadě na ramenou nebo horní části paží. Některá miminka již mají pořádně dlouhé vlásky - až kolem 2-4 cm.
  • Pokud je plod chlapeček, měl by v této době mít již sestouplá varlata v šourku. U plodů ženského pohlaví zůstávají ovaria zadržena vysoko v dutině břišní až do porodu.
  • Miminko už umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat, i když u většiny jde spíše o reflexy novorozence. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Fungují také jeho smysly - reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť.
  • Všechny vnitřní orgány jsou již plně vyvinuty a během posledních týdnů těhotenství si vyzkoušely (a ještě chvíli vyzkoušejí) svoji funkčnost. Miminko polyká plodovou vodu, která obsahuje části mázku a lanuga. Tyto látky jsou postupně ukládány ve střevech a budou v prvních dnech po porodu vyloučeny jako první stolice – smolka.

Co se děje ve vašem těle?

Váhový přírůstek v tomto období je v rozmezí 8 – 18,5 kg. V tomto týdnu už tolik nepřibíráte. Několik kilogramů vám zůstane i po porodu jako zásoba pro tvorbu mléka. Můžete trpět čím dál častěji otoky nohou a kotníků, což je v tomto období normální
Čím dál častěji a intenzivněji jsou pociťovány děložní stahy, tzv. poslíčci. Nevedou k porodu, protože nemají efekt na porodních cestách. Mnohdy jsou tak intenzivní a časté, že vedou k příchodu nastávající maminky do porodnice. Není se za co stydět. Ani lékař na první pohled nepozná, zda jde o začátek porodu nebo poslíčky. To ukáže až další vývoj kontrakcí děložních a nálezu na porodních cestách.

Co si v klidu nachystat pro odchod do nemocnice:

  • Občanský průkaz
  • Průkazku zdravotní pojišťovny
  • Těhotenskou průkazku
  • Oddací list nebo doklad o rozvodu
  • Jiné nutné doklady: v případě, že matka je neprovdaná, prohlášení otce o souhlasu se zápisem do matriky (dítě dostává příjmení otce). Není-li tento doklad, je automaticky zapsáno jméno matky.
  • Domluvit se na jméně potomka
  • Sbalit si věci osobní potřeby

Z předchozích návštěv porodnice v době předporodního sledování jistě už víte jak dlouho budete po porodu v nemocnici, jak jsou organizovány návštěvy rodinných příslušníků a známých, kolik lůžek je na pokoji, zda budete společně se svým dítětem. Je dobré v klidu rozvážit, kterému dětskému lékaři svěříte péči o svého potomka.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

38. týden těhotenství

Ve 38. týdnu těhotenství měří plod zhruba 50 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 3100 g.

Ve 38. týdnu těhotenství je již dítě považováno za donošené, tzn. že jeho plíce jsou již plně vyvinuty a umožňují samostatné dýchání po porodu.

V tomto týdnu se děloha již obvykle nezvětšuje, pouze se s růstem dítěte snižuje množství plodové vody.

38. týden těhotenství: kdy do porodnice

U většiny žen se v tomto týdnu objevují alespoň některé známky blížícího se porodu, kterými jsou především pokles dělohy do pánve, častější Braxtonovy-Hicksovy kontrakce, odchod hlenové zátky nebo změny na děložním čípku. Více viz náš článek Známky blížícího se porodu.

Známkou opravdového začátku porodu jsou kontrakce, které trvají déle, jsou silnější a pravidelnější, než tomu bylo dříve. Na začátku porodu je interval mezi kontrakcemi obvykle zhruba 10 minut, ale kontrakce nepolevují ani při změně polohy či pohybu. Lékaři obvykle doporučují odjezd do porodnice ve chvíli, kdy se kontrakce objevují v intervalu 5 minut. Pokud se chcete dozvědět o porodu více, přečtěte si naše články o průběhu porodu nebo se podívejte na videa porodu.

Důvodem pro okamžitou návštěvu lékaře je zejména:

  • odtok plodové vody,
  • výrazné snížení aktivity dítěte,
  • vaginální krvácení, nepolevující silné bolesti břicha, horečka,
  • nepolevující bolesti hlavy, poruchy vidění, silné bolesti břicha nebo nesnesitelné svědění, které mohou být příznakem preeklampsie.

Začni psát komentář...

Odešli