gabri80
7. zář 2010

KOJENÍ

Co tedy jíst?

Především dostatek ovoce a zeleniny, ideální jsou jablka, hroznové víno, broskve, meloun, rybíz a třešně. Ze zeleniny můžete vesele konzumovat špenát, ledový salát, patisony, lilek, cuketu, pórek, mrkev, ředkvičky, zelené fazolky. Maso vaše tělo ale potřebuje také – jezte především kuřecí, králičí a telecí maso. Z mléčných výrobků je vhodné jíst jogurty, kefíry, jogurtové nápoje, sýry (ne víc než 40% tuku a ne plísňové), rostlinné máslo. Z pečiva jezte to celozrnné, rýžové chlebíčky nebo kukuřičné. Jako přílohu k jídlu volte brambory, rýži, těstoviny a luštěniny (ale jen ty, které nenadýmají a připravené podle návodu). Pijte nesycené minerálky, ovocné čaje a ředěné džusy (kromě citrusových).

A co nejíst?

Při kojení je nevhodné jíst čerstvé jahody, exotické ovoce, pistácie, arašídy a kešu (způsobují alergické reakce), citrusy. Ze zeleniny není vhodná paprika, okurka, zelí, kukuřice (mohou způsobit koliku u miminka), petržel a celer v syrovém stavu. Z masa nejezte mořské ryby (i ty alergizují). Rozhodně při kojení vynechejte uzeniny (slaninu, párky, salámy), mají příliš soli. Nejezte raději výrobky z bílé mouky a kynutého těsta (i to způsobuje koliky). Sladkosti také omezte, vhodné není kakao, čokoláda, tatranky (způsobují alergie a zácpu u dětí). Voda s bublinkami není vhodná, stejně tak čaj s teinem (černý čaj), způsobují nespavost u miminek. A stoprocentní džusy také nejsou vhodné, protože v koncentrovaném stavu způsobují alergie a koliky.

V omezeném množství:

Občas si ale můžete dopřát hrušky, švestky, banány či borůvky (raději v kompotu), květák a brokolici jezte jen růžičky, česnek a cibuli nejezte v syrovém stavu a nejezte ani čerstvá rajčata. Fazole, hrách, soja, čočka – mohou způsobit koliku u kojence, ale když si je správně upravíte, klidně si je dopřejte (Dvakrát je převařte a přes noc je nechte nabobtnat. Slijte vodu, dejte čerstvou a nechte 10 minut převařit ve vroucí vodě, pak opět slijete, napustíte čerstvou a v této vodě vaříte doměkka). V omezeném množství můžete konzumovat drůbeží nízkotučnou šunku, vepřové a hovězí i sladkovodní ryby. Kravské mléko – konzumaci omezte na minimum, může způsobit alergii u kojence a vajíčka si dopřejte maximálně 2 týdně natvrdo uvařená.

 čerpáno z:   http://www.mojedite.cz/article_detail.php?id=652

Začni psát komentář...

Odešli