gabrinkas
18. kvě 2021
54 

Proč je tak důležitá ochrana vlasů před sluncem?

Přání žen a požadavky, jak mají vypadat jejich vlasy, jsou vždy hodně podobné. Vlasy chtějí zdravé a lesklé. Jenomže se mnohem víc koupeme (tedy namáčíme vlasy), sluníme se, a tak je vystavujeme nežádoucímu záření. Také věnujeme více pozornosti stylingu. V létě je chuť se líbit a v dnešní době používání horkých nástrojů (žehlení a kulmování) vede k přesušení vlasů. 

Co se s vlasy děje v létě?

Slunce svítí nejvíc na naši korunu krásy a klobouky a čepice se příliš nenosí, přestože je to ta nejlevnější metoda, jak vlasy ochránit před dehydratací, tedy vysušením vlasů.

 Představme si vlas jako jedlovou šišku. Její šupiny jsou velmi podobné povrchu vlasu. Je to ochrana vnitřní struktury, něco jako kůže. Ta nás také chrání před vnějšími vlivy. Šupiny šišky a vlasu jsou také navrstvené v jednom směru. Můžete to cítit i mezi prsty. Když přejedete po směru šupin, je vlas hladký. A proti směru šupin cítíte menší odpor a prsty nekloužou lehce. Na mokrém vlasu, kdy se šupiny otevřou, je to cítit mnohem víc.

Namáčení ve vodě ubližuje

Tady je první důvod úbytku hydratace – koupání a potápění. Každé namočení vlasu vede k otevření šupinaté vrstvy (stejně jako u „rozvětvené“ vyzrálé šišky) a dochází ke snazšímu poškození. Když k tomu přidáme nepříjemné, zásaditější PH slané vody oproti sladké, horkost slunečních paprsků, chlor a četnost těchto procesů, máme nový úkol. Zachránit kvalitu vlasů vyvážením letních radovánek správnou péčí. 

Vlnité, kudrnaté a poškozené vlasy trpí víc

Takové vlasy mají „zohýbaný“ šupinatý povrch díky své vrozené struktuře, a tím opět větší schopnost vysychat. To také platí u vlasů chemicky poškozených. U nich šupiny nepřiléhají tak, jak mají, a proto nechrání vlas na maximum. I mechanické poškození musíme vzít v potaz. Vlasy dlouhé 40 cm rostou 3-4 roky. Za tu dobu je zatížilo tolik mytí, česání, stylingu, fénování, žehlení... V konečkách je to už jednoznačné, šupinatá vrstva je poškozena už jenom mechanicky. Proto v létě trpí nejvíce konce. Jsou „vyšisované“ a nejsušší.

Jak tedy na ochranu vlasů před sluncem?

Celý článek - zde.

Začni psát komentář...

Odešli