helulela
16. črc 2012

Sestavujeme látkovkovou výbavičku

Vymýšlení výbavičky je na celém látkování to nejkomplikovanější, zvlášť pokud čekáte svoje první miminko, nikdy jste nepřebalovali a tak vůbec nevíte, do čeho jdete. U látkovek platí, že neexistuje jedna nejlepší, univerzální plenka pro všechna miminka i jejich rodiče, a to situaci moc neulehčuje. Také se nedá určit přesný počet jednotlivých plen. Nezbývá nic jiného, než se řídit několika obecnými radami a plenky otestovat na svém dítěti🙂

Na začátku je zásadní rozmyslet si, kolik můžete investovat do výbavičky peněz a kolik práce si chcete s látkovkami dát. Nejlevnější a zároveň relativně nejpracnější variantou je přebalování s klasickými čtvercovými plenami. Nejvíc peněz dáte za kalhotovky, příp. plenky "vše v jednom", ale za to budete přebalovat téměř jako s jednorázovkami. V reálu si většinou každý jednotlivé typy plen ve výbavičce nakombinuje podle toho, jak mu to vyhovuje.

Následující seznamy výbaviček jsou jen orientační, aby si každý mohl udělat představu.

Nejlevnější startovací výbavička (cca 2 tis. Kč)

  • 40 ks čč 70*70 cm
  • 3 ks svrchních kalhotek (např. 2x PUL, 1x flís)
  • cca 30 ks vkládaček (buď další čč nebo jako levná varianta froté žínky, vkládačky našité ze starých ručníků...)
  • (snappi sponka, separačky)

Čtvercovky se pro novorozence skládají na "novosklad", aby těsnily kolem nožiček. U větších dětí se pak dávají narovno nebo na "draka". Sklady si můžete prohlédnout zde http://www.branakdetem.cz/clanky/galerie

S podobnou výbavičkou se dá vystačit prvních pár měsíců, později je potřeba dokupovat savější plenky jako třeba bambusové vícevrstvé nebo kalhotkové.

Mix od každého něco (podle mě optimální, cenově kolem 6 tis. Kč)

  • 20 ks čč
  • 8 bambusových vv pružných
  • 4 ks kalhotkových plen
  • 2 ks AIO
  • 10 ks vkládaček do čč
  • 3-4 ks svrchních kalhotek (např. 3x PUL, z toho jedny jednovelikostní, a 1x flís)
  • snappi sponka
  • separačky

Pružné vícevrstvé plenky jsou velmi variabilní, za dobrou cenu a opravdu použitelné od narození až po nočník. Na novorozence se skládají většinou na kalhotkový sklad, který těsní kolem nožiček http://www.anavy.cz/user/upload/skladani.jpg Později se dávají poskládané na třetiny. Můžete je využít jako vkládačku do kapsovek nebo nočních plenek... prostě se hodí do každé výbavičky.

AIO plenky jsou nadstandart, mají je rádi hlavně tatínkové a babičky. Fajn jsou také k doktorům, kde potřebujete rychle přebalit a jít, nebo na starší zdrhající děti.

Flísové svrchní kalhotky jsou prodyšnější než PUL, zároveň ale nejsou tak náročné na údržbu jako vlňáčky. U malého miminka se může stát, že je budete muset prát opravdu často a na to se vlňáčky moc nehodí. Vlňáčky ale určitě stojí za vyzkoušení u trochu staršího miminka, alespoň na noc.

U této výbavičky si vyzkoušíte různé plenkové systémy a postupně dokoupíte, co vám bude nejvíc vyhovovat.

Komfortní výbavička z kalhotovek (začíná cca na 9 tis. Kč)

  • 24 ks kalhotkových plen
  • 10 ks čč
  • 3 ks svrchních kalhotek
  • separačky
  • libovolný počet kalhotovek můžete nahradit plenkami AIO/kapsovkami, zároveň tak nebudete potřebovat tolik svrchních kalhotek

I když chcete používat hlavně kalhotovky, určitě si pořiďte i pár obyčejných čtvercovek. Když potřebujete dát plínku třeba jen na půl hodiny před koupáním, na to je kalhotovka opravdu zbytečná.

Doplňky

Určitě se neobejdete bez

  • plastový kbelík s víkem na skladování špinavých plen

Hodí se

  • žlučové mýdlo - na zapírání pokakaných plen
  • lanolin - pokud chcete používat vlňáčky
  • PUL pytel - pokud chcete látkovat i mimo domov
  • tenká dětská flísová deka - když ji rozstříháte na obdélníky cca 15*30 cm, máte výborné pratelné separačky, které krásně drží pocit sucha
  • látkové ubrousky nebo rozstříhaný Perlan, příp. mycí olej Medvídek a lahvička s rozprašovačem - pokud nechcete používat kupované vlhčené ubrousky

------------------------------------------------------

Jednovelikostní vs. vícevelikostní plenky

O vícevelikostních (novorozeneckých) plenkách uvažujte, když předpokládaná porodní váha miminka je menší než cca 3 kg... když nechcete, aby měl novorozenec v plence objemný zadeček... pokud plánujete plenky použít pro více dětí, vícevelikostní se méně opotřebují.

U jednovelikostních plenek nebo svrchních kalhotek bývá výhodou zapínání na patentky, které se za dlouhou dobu používání neopotřebovávají tak jako suché zipy.

Noční plenky aneb plenky, které vydrží celou noc

Pro starší dítě, které už v noci nekaká, můžete použít jednu plenku na celou noc podobně jako u jednorázovek. Prodávají se speciální, velmi savé noční plenky nebo můžete jakoukoliv dostatečně velikou plenku vycpat hodně savými vkládačkami, např. bmb vv plenkou.

------------------------------------------------------

Pár poznámek na závěr

Nedělejte si iluze, že ještě před porodem pořídíte kompletní výbavičku látkových plen a vydržíte s nimi až do odplenkování. Dopředu je prakticky nemožné odhadnout, jaké plenky (systémy, materiály, střihy) budou vám a vašemu miminku vyhovovat. Také nároky na výbavičku se mění, jak dítě roste. Z těchto důvodů také nekupujte "sady od narození po nočník" jedné značky. Radši ozkoušejte jednu, dvě plenky a když se osvědčí, dokupte další. Nepořizujte do zásoby ani větší velikosti svrchních kalhotek.

Pokud už máte svoji výbavičku promyšlenou a chtěli byste ji doladit, můžete ji napsat do této diskuze http://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/latkove-pleny-konkretni-vybava-jste-spokojene/ Ostatní, kteří už mají praktické zkušenosti, se vám na nic podívají a "zkritizují" ji.

A nebojte, látkovky jsou jen plíny, žádná věda! 🙂

#latkovky #latkovani #pleny #plenky

Obdivuji všechny maminky, které látkují...

16. črc 2012

@jjjana na tom není nic obdivuhodného, jsou to prostě jen jiné plíny a přebalují všechny maminky🙂

17. črc 2012

super článek, moc hezky a jednoduše napsané, moc mi teď pomohl, jsem značně v pasti látkových plínek ale zase sem přesvedčená že chci látkovát za každou cenu 🙂 🙂 své dotazy určitě vznesu ve zmíněné diskuzi 🙂

17. črc 2012

Skvěle napsané.

29. črc 2012

@rebelie díky, moc mě to potěšilo

29. črc 2012

Super článek 🙂

30. črc 2012

fakt užitečný blog, podrobný, kompletní, srozumitelný. Já budu muset s látkováním začít, neboť Mára má šílenýho vlka až do krve☹ a nic nepomáhá.

6. srp 2012

@rychetkami jejda, to je mi líto☹ Není jistý, že to látkovky vyřeší, ale za vyzkoušení to stojí. Já už všechny malé kousky prodala, nemám ti ani co půjčit na zkoušku. Můžu jen poradit, kdybys potřebovala, ozvi se.

6. srp 2012

prosím ze zvědavosti: co přesně znamená čč a vv ?

21. srp 2012

Aha už jsem to našla:–) čč čtvercová plenka (české čtverce) a vv vícevrstvá plenka, to je pěkný žargon 🙂 a teda čč označuje i čtvercovou plenku nečeského výrobce ?

21. srp 2012

@sipkova1 to jsi vypátrala asi úplný prapůvod zkratky🙂 čč je jakákoliv klasická čtvercovka

22. srp 2012

Super clanek!!!

27. lis 2012

@cholitto díky🙂

27. lis 2012

@rychetkami Začala jsi s látkováním? Pomohlo to?

15. pro 2012

@helulela Moc krásný článek!

15. pro 2012

Heli, to je úchvatný článek, díky za něj. Já jak jsem se teď dozvěděla radostou novinku, že máme v bříšku klučinu, jsem ještě víc odhodlaná do toho jít a moc mě tyhle články pomáhají !Těším se, že po svátcích zůstanu už doma a ponořím se do študií pořádně 😀

28. pro 2012

@racerunner díky za takovou chválu🙂

28. pro 2012

Moc děkuji za hezky shrnuté seznamy výbaviček, konečně aspoň trochu vím, kolik čeho koupit🙂

11. kvě 2013

@noelani to mě moc těší, díky🙂

11. kvě 2013

Díky! 🙂

25. říj 2013

Super! konečně vím, co bych měla pořídit a nekoupím první, co mi v obchodě vnutí. Jen bych prosila o aktualizaci odkazu skládání kalhotového skladu - nefunguje a zrovna by mě zajímal. Děkuji!

8. dub 2014

@jakisska opraveno, děkuju za připomínku🙂

8. dub 2014

Děkuji za výborný popis. Konečně mám trošku jasno v látkovkách. Chci se jen zeptat, ty klasické čč, to můžou být třeba i ty co mají naši schovaný ještě po nás? Nebo ted už se dělají ty klasický bílý nějak více savé, nebo jak to říct.

22. črc 2014

@lilithka jestli máte nějaké pěkné schované, tak je klidně použij, taky jsem pár takových měla. Dnes se prodávají různé druhy, je potřeba se podívat na gramáž. Některé jsou tenké, hodí se tak na podkládání pod hlavičku. Na látkování jsou Kikko Lux, Libštátské apod.

23. črc 2014

Začni psát komentář...

Odešli