Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    hlavinka
    27. kvě 2012    Čtené 0x

    Cim odstranit skvrny

    Tráva – zkuste namočit hadřík do benzínu nebo metylalkoholu. Je-li skvrna na bílém prádle, zkuste použít citrónovou šťávu, ovocný ocet, prostě něco kyselého. U barevných látek hrozí, že flek sice zmizí, s ním ale i barva kolem. Podle babských rad může pomoci i namočit prádlo přes noc do mléka a potom vyprat.

    Špenát – Pepek námořník by se divil! Stačí vzít rozkrojenou bramboru a potírat místo, dokud není čisté.

    Mrkvička je zdravá – flíček na dětské košilce však vábně nevypadá. Nemusíte vše hned přebarvovat na červeno, pomůže vám obyčejný dětský olejíček. Když s ním flíček pořádně potřete, zmizí. Ale že teď máte pro změnu mastnou skvrnu? Stačí dočistit benzínem a vyprat.

    Borůvky – nejlepší je okamžité vyprání pod tekoucí vodou. V boji se zaschlými borůvkami vám pomůže nízko koncentrovaný peroxid vodíku.

    Kakao – s tím by si mohl poradit čpavek. Vyzkoušejte!

    Červené víno a pivo – po divokém večírku jistě naleznete řadu stop. Na červené víno platí starý trik – posypte postižené místo solí, nechte chvíli působit a nakonec přeperte v teplé vodě. U piva přebijete alkohol alkoholem. Stačí trocha pálenky zředěné vodou a po chvíli tření a vyprání bude oblečení zachráněné.

    A co jiné tekutiny? Káva, čaj, ovocné šťávy - neuvěříte, co dokáže mýdlo s jelenem. Nejdříve použijte studenou vodu a obyčejné mýdlo na praní. Skvrna sice úplně nezmizí, ale stačí si připravit roztok z kávové lžičky boraxu (vodnatý tetraboritan sodný) a čtvrt litru teplé vody. Postiženou látku do něj na 10 až 15 minut namočit a ve finále pak samozřejmě vyprat.

    Žvýkačka – existují dvě finty. V prvním případě ji stačí zchladit kostkou ledu a pak jen odloupnout. V druhém nám s odstraněním pomůže odlakovač na nehty.

    Inkoust, fixy, propiska – vaše děti se zase činily, ale jak to teď dostat dolů. Zkuste položit na skvrnu savý papír, z rubové strany navlhčit technickým nebo čistým lihem. Inkoust se do papíru vpije, jen s ním nesmíte zapomenout posouvat. Na fix stačí nastříkat lak na vlasy. Po čtvrthodince působení vyperte.

    Vosk – nejdříve seškrábněte tupou stranou nože. Látku vloženou mezi dva savé papíry přežehlete. Teplotu nastavte co nejnižší, vosk se rozpouští už při 50 až 65°C. Terpentýn nebo technický benzín si poradí se zbytkem práce.

    Lak na nehty – starý dobrý savý papír položený na skvrnu a látka z rubu pokapaná odlakovačem – to dokáže zázraky.

    Krev – studená voda a kuchyňská sůl – tento zaručený recept zná snad každý. Je-li krev zaschlá, zkuste směs zředěného peroxidu vodíku a trošky amoniaku (vynechejte u silonových a barevných látek).

    Skvrna od rzi – položte na rezavou skvrnu bílý savý hadřík, pokapejte citrónovou šťávou, posypte solí, po půlhodině opláchněte a vyperte.

    Asfalt, dehet, tér – ty jdou dolů snad nejhůř. Zvládnout by to mohl terpentýn (hned pereme). Babská rada říká, že vám pomůže máslo. Skvrnu od něj pak odmastěte jarem nebo prostředkem na odstraňování skvrn.

    hlavinka
    27. kvě 2012    Čtené 0x

    Co s nevypratelnymi fleky?

    Deti si oblecky hodne uspini a nektere fleky uz nejdou vyprat. Bylo mi lito veci vyhazovat a tak jsem vymyslela 2 vychytavky. Puvodne jsem si rikala, ze bych pres fleky nazehlila treba nejaky motiv, ale za prvne jsou casto fleky v mistech, kam se nazehlit nic neda, a za druhe ne vzdy se nejaky hezky a "tenky" nazehlovaci motiv najde.

    1) kdyz je flek na rukavu, tak ho lze ustrihnout a zalozit a mame jeste tricko s kratkym rukavem - to uspelo hodne u dcery, nebot nejak odmita tricka s dlouhym rukavem. Lze to i u satu🙂

    2) foukaci barvy na textil - uzasny vymysl - + sablony:
    U mensiho ditete (batolete) se takhle da pospravovat spoustu obleceni🙂 A nevadi, ze jsou motivy i na zadecku a podobne.
    Bud muzete nafoukat konkretni obrazek podle sablony v miste fleku anebo muzete prestrikat skoro cele (nebo kus) obleceni. Coz uz teda je narocne, ale treba pod krkem, kdy je to hodne usmudlane od mrkve a pod. (u batolat) lze taky nastrikat jakoby limecek nebo podobne.

    V rozumne mire lze pouzit i u dospelaku🙂

    hlavinka
    17. kvě 2012    Čtené 0x

    TAKOVY OBYCEJNY DEN



    6:00 vstavat, vzit si prasek na stitnou zlazu. Nachystat si snidani, umyt si vlasy, namalovat si prijatelny oblicej, nasnidat se.
    6:30 snidane je prerusena - vstava Majda. Prebalit, prevleknout. Jit chystat jidlo Majde. Jit vzbudit Adelku a Tomase v 7:00. Dat susit pradlo. Dat nove pradlo prat.
    Pokracovat za pochodu ve snidani, ohrivani caje na potreti vzdat.
    Prebalit Majdu - bobek. Zacit krmit Majdu. Prerusit krmeni, nebot je uz 7:10 a ti lenosi nevstavaji. Jit je popohnat.
    Utrit Adelce zadek, konecne vstala...a sla na wc. Jit utrit pusu Majde po jidle, vypustit ji na zem. Vysat drobecky (Nobelovu cenu vynalezci prirucniho vysavace). Stale myslet na techniku slalomu mezi detmi, hrackami a oblecenim.
    Nachystat Adelce obleceni, vymenit si s ni nazory, co je a neni vhodne do aktualniho pocasi.
    7:20 nemyslet na to, ze se mi chce uz pul hodiny curat a vydrzet to.
    Premlouvat Adelku do oblekani. Chystat snidani manzelovi. Zacit krajet potraviny na vareni obeda.
    Hura, Adelka je oblecena, dat ji najist. Vysat drobecky po snidani.
    7:35 - uf, to uz je zase tolik? Nachystat Adelce cisteni zubu. Opet zapomenout na sve curani, ikdyz to se zda nemozne pri tekouci vode u ranni hygieny manzela.
    Ucesat Adelku, 1 nebo 2, culik ci copanek? Vycistit brejle Adelce. Zacit ji oblekat a obouvat - zavazat boty. Opet vysvetlit, ze je 5 stupnu a to fakt neni na letni obleceni a sandalky.
    7:50 Mocovy mechyr snad praskne! Rozdat pusy, a bezet na zachod - technika slalomu mezi hrackami je jiz temer dokonala.
    8:00 konecne dosnidat. Posbirat hracky. Pokracovat s chystanim obeda. Zacit skladat pradlo ze vcera. Jit chystat svacinku Majde na ven. Posbirat hracky.
    Vyndat mycku ze vcera. Nandat mycku z rana.
    Skladat pradlo ze susicky, dat pradlo do susicky, dat prat dalsi pracku. Opet slalom, ale uz to neresit, hracky se posbiraji znovu az po navratu.
    Konecne oblect sebe, utrit si pot ze zadku. Oblect Majdu, zabalit tasku s jidlem, plenkama, pitim a jit ven.
    9:00 Konecne cerstvy vzduch a navaly ustupuji (opravdu nejsem v prechodu?)
    Svizna chuze na nakup. Nakrmit Majdu. Uz ne tak svizna chuze z nakupu s nalozenym kocarkem.
    10:30 posbirat hracky, prebalit Majdu, dovarit obed.
    11:00 obedvat. Snazit se nakrmit Majdu. Vzdat to a nechat ji matlat se v testovinach.
    Utrit Majdu, vysat drobecky (uz jsem rikala, ze bych dala Nobelovu cenu vynalezci prirucniho vysavace?)
    11:30 Snazit se uspat Majdu. Uvarit si kafe. Skladat pradlo ze susicky, dat dalsi susit. Snazit se ignorovat rev Majdy. Jit uspavat Majdu. Pokracovat ve skladani pradla.
    Roztridit pradlo do supliku. Vypit studene kafe. Vyhledavat na Internetu ubytovani na dovcu/mikinu pro Majdu/tricko pro Ady.....
    12:30 jit pro Majdu, uklidit zbytek pradla. Jit chystat jidlo pro Majdu. Nakrmit Majdu, vysat drobecky, prebalit Majdu. Nachystat svacinu pro holky na ven.
    Posbirat hracky. Posbirat nadobi. Posbirat hracky.
    13:30 Oblect Majdu, oblect sebe. Vzit odpadky. Jit pro Adelku do skolky. Vyndat Majdu z auta, vynest Majdu nahoru. Oblect Adelku. Vystat scenu, ze neco nebylo po jejim. Snest Majdu, snest Adelku ze schodu. Nest tasku s vecma ze skolky. Narvat to vsechno do auta a na nic nezapomenout.
    Jet na krouzek. Ignorovat rev a soustredit se na rizeni.
    15:00 opravdu se tady da jen tak chvili sedet a nic nedelat? Ano, da! Usmivat se, jak se Majde libi zpivajici deti. Vratit se zpet na zem, prezit Adelcinu scenu a tvarit se, ze tohle neni moje dite.
    Nakrmit Majdu, dat jidlo Adelce, sama rychle neco snist.
    Jit se vycurat - kdo vi, kdy zas bude prilezitost!
    Naskladat deti a veci do auta. Hledat misto na parkovani. Hledat misto na parkovani. Hledat misto na parkovani. Vyndat vsechno z auta.
    16:30 Vysvlect Majdu, vyzout Adelku. Vyslechnout si milion duvodu, proc si neumyje ruce pred jidlem a po curani. Vyndat mycku. Nandat mycku.
    Chystat veceri. Dat najist Adelce. Dat najist Majde. Vysat drobecky (asi uz jem to o te Nobelovce rikala, co?). Posbirat hracky.
    17:45 Tridit pradlo na prani. Dat prat pracku (je opravdu mozne, aby 4 lidi naspinili tolik pradla?) Posbirat hracky.
    Chvilka klidu u Kouzelne skolky.
    19:53 jit napoustet vanu, vysvlect Majdu, nahazet deti do vany.
    Jit vyndat pracku, dat susit. Vyndat pytle s odpadky. Dat nove.
    Posbirat hracky.
    Odmalovat si oblicej.
    vyndat deti z vany.
    Obleknout Majdu, hledat dudliky.
    19:15 donutit Adelku vycistit si zuby. Donutit Adelku jit se vycurat.
    Ignorovat rev Majdy a opet hledat dudliky.
    19:55 to uz je tolik? Uspat Majdu, uspat Adelku.
    20:05 Adelka spi. Majda rve.
    20:10 Majda spi. V tichosti posbirat zbytek hracek.
    20:15 Majda rve.
    20:17 Majda spi.
    20:20 Majda rve.
    Ignorovat rev a dojist veceri.
    A byla uz jsem curat?
    Vzit Majdu k sobe.
    Vyndat misticky a piticka z kabely, vyhazet zbytky jidla, vymyt lahvicky.
    Jit se umyt.
    Zkusit dat spat Majdu.
    Vycistit si zuby.
    21:30 a to jsem dnes chtela neco uhackovat, abych aspon v necem videla vysledek hned.....
    Nachystat si prasek na nervy na zitra rano