14 / 37
    Aronie (černý jeřáb) pokud budete rychlejší než ptáci, tak sklidíte velmi zdravé plody.
    hojda
    autor

    Arónie, sladká a zdravá: pěstování, sklízeň, sirup, víno, marmeláda…
    Arónie je pohledný a nenáročný keř, který se vyplatí pěstovat. Plody obsahují spoustu cenných látek, posiluji imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu. Lze z nich připravit sirup, víno, marmeládu...

    Jméno temnoplodec vystihuje podobu plodů – malviček – nadmíru zajímavého keře až stromu. Mnohem známější je ale pod názvem arónie, pocházejícího z latinského Aronia melanocarpa. Lidově je také nazýván černým jeřábem, kterému je svým plodenstvím opravdu podobný. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Jedná se tedy o okrasnou a velmi užitečnou dřevinu zároveň. Podzim je čas sklízení plodů a pokud arónii na zahradě ještě nemáte, je také nejvhodnější čas k její výsadbě.

    Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
    Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
    Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
    Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

    11. srp 2013
    hojda
    autor

    RECEPT:Sirup z arónie za studena
    Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

    Potřebujeme

    2 l plodů arónie
    80 g kyseliny citronové
    asi 2 až 3 kg cukru
    Jak na to

    1.Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
    2.Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
    3.Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
    4.Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

    11. srp 2013

    @hojda recept na marmeládu náhodou nemáš zrovna tchýně řešila co s tím máme jeden strom letos ho přikryla sítí a máme toho miliardu a vůbec netušíme co s tím

    27. srp 2013
    hojda
    autor

    @luznicarka Já udělala tu štáva a rectpt na marmeládu byl taky na netu, jen jsem nezkoušela.

    27. srp 2013

    @hojda díky podívám se po tom

    27. srp 2013