itchyx
25. lis 2015
1343 

Odplenkovávání dětí aneb časté otázky a problémy

Sepsala jsem nejčastější dotazy maminek které jsem vyhledala zde na koníku a především ve skupině odplenkovávání dětí. Odpovědi jsem našla ať už zde nebo jsem napsala něco z vlastní zkušenosti a také jsem hledala na internetu.

Proč nám to nejde? – Možná ještě nenastal čas. Na každé dítě přijde jeho čas v jiném věku. Některé jsou už ve dvou letech bez plen a některé jsou bez plen až po třetím věku. Není se čeho bát, každé dítě na to jednou přijde. V žádném případě nenutit, nechat dítě aby se vše naučilo samo a pomalu svým tempem. Některé dítě na to přijde hned a některým dětem to hold trvá pár dní.

Sedíme na nočníku, ale nic se neděje – Některým dětem to chvilku trvá, než přijdou na to, že do nočníku se čůrá. Nejdůležitější je na dítě mluvit a naznačovat mu co má dělat do nočníčku.

Kdy a jak odhodit plenku na noc? – Asi nejdůležitější je aby dítě už nějakou dobu mělo přes noc plínku suchou. Nejlepší je na noc nedávat moc pít. Většinou to nastane potom, co se naučí přes den ovládat čůrání a kakání. Některé děti se vše naučí najednou.

Bojkotuje nočník. – Některé děti na nočník vůbec nesednou a vyhovuje jim hned posazovat na toaletu (ať už s nástavným prkénkem pro děti nebo i bez něj). Z osobní zkušenosti syn nechtěl sedět na nočníku a říkal si na čůrání, ale na nočníku mi brečel a vztekal se, až jsem ho zavedla na toaletu a on se vyčůral, párkrát jsme s ním musela chodit a po nějakém čase se to naučil sám. Když dítě odmítá i toaletu je vhodné ho vždy před nebo po čůrání/kakání dovést k toaletě a vždy mu ukázat kam se to dělá. Je vhodné si děti brát s sebou když jdete i vy na toaletu. Nestydět se a vždy mu říkat co právě děláte. Z osobní zkušenosti to chvilku trvalo, ale pochopil to po pár dnech.

Čůrání do nočníku chápe, ale stejně se počůrá – Některé děti vědí, že se jim chce čůrat, ale zase nepochopí, že si musí říct dřív, než vykonají potřebu. Hold si řeknou, až když je pozdě. Je potřeba to dětem připomínat a snažit se jim to vysvětlit. Vše má svůj čas a už to, že řeknou že se něco stalo je znamením že chápou co se po nich chce, jen ještě se musí naučit říkat si včas.

Chodí na nočník, ale nechce si sundat kalhoty - Některé šikovnější děti zvládnou sundat kaťata, na jiné je to ještě brzy, spíš jde o to, aby si začal sám říkat, že potřebuje.

Chodili jsme krásně na nočník a najednou nočník bojkotuje – Většinou se to stává dětem které se učí na nočník příliš brzo (do 1.roku). Říkají si krásně vždy, když mají potřebu. Ale po nějakém čase nočník bojkotují. Doporučuje se vrátit plínu, nechat nočník na viditelném místě a zkoušet posazovat ráno a po denním spánku. Důležité je netlačit. Spousta dětí to tak má i v jiném věku.

Čůrání zvládá na 100% ale s kakáním je problém – Nehrotit to, každé dítě do toho dozraje. Rozhodně tomu nechat volný průběh, klidně plenku na kakání dávat, pokud to dítko vyžaduje. Kakání je kapitola sama pro sebe, dost dětí s tím mívá problém a je jen krůček k tomu, aby to potom začalo zadržovat… pak začne šílený kolotoč, dítě si může vypěstovat psychogenní zácpu a strašně těžko se toho zbavuje. Takže určitě netlačit na pilu a nechat tomu čas. Je to normální. Z osobní zkušenosti vždy jak se syn pokakal (ať už do plíny nebo kalhot) odvedla jsem ho na toaletu a to kakání hodila do toalety a vysvětlovala jsem mu, že kakání patří tam. Trvalo to celkem dlouho, až jsem z toho měla nervy, že se to snad nikdy nenaučí, ale stalo se. Jednoho dne sám od sebe seděl na záchodě a od té doby chodí pravidelně.

Jak dítě udržet na nočníku? – Když dítě z nočníků utíká, je lepší u něj sedět a zabavit ho ať už vyprávět mu, hrát si s ním nebo číst knížku. Já osobně jsem říkala ,,pssst posloucháme, jestli se v tom nočníku něco děje,,

Za jak dlouho to vyjde? – To je individuální. Každé dítě má svůj čas. Chce to trpělivost a plná podpora je velmi důležitá

Zadržuje čůrání/kakání co s tím a jak se tomu vyhnout? – Je spousta příčin díky kterým se toto stává. Většinou se to stane, když se na dítě příliš spěchá. Dítě je zmatené a samo neví, jestli čůrání a kakání je správné. Proto se většinou blokne a odmítá čůrat i kakat. Z osobních zkušeností vím, že je pak velice složité dítě přimět aby samo čůralo a kakalo bez zbytečného zadržování. Nám to trvalo pomalu měsíc, než si syn uvědomil, že čůrat a kakat se musí a nemůže zadržovat. Dosáhli jsme k pozitivním výsledkům, že jsme se u toho hodně smáli, vždy jak se počůral nebo pokakal tak jsme ho hodně chválili, že to nedrží v sobě a nebude ho bolet bříško. Naštěstí i s tímto se odnaučoval být bez denních plen. Vadilo mu když byl počůraný a postupně si začal říkat a už to jelo samo

Jak s čůráním venku? – Některým dětem se velice zalíbí čůrat na věci (stromy, kamení, kytičky apod) já vždy synovi říkala ,,honem jdeme počůrat kytičku,, synovi se to strašně líbilo a šlo to hladce. Spoustu dětí motivuje, třeba když venku čůrá táta nebo jiné děti. Vědí. že to není nic špatného a že se venku může čůrat i mimo nočník.

Doma čůráme, ale na návštěvě ne – Spousta dětí se stydí je proto nutné se stále dětí ptát a i přes to že vám odpoví ne, je potřeba dovést je na toaletu nebo nočník (nejlépe aby tam v tu chvíli nikdo nebyl) a být s dítětem dokud se nepokusí vykonat potřebu. Je vhodné si děti brát s sebou když jdete i vy na toaletu a postupně dítěti vysvětlit že na návštěvě se také musí chodit.

Jak odplenkovat dvojčata? Nejednou nebo každé zvlášť? – Říká se, že je lepší obě najednou. Posadit každé ve stejnou dobu na nočník tak aby navzájem na sebe viděli.

Když se dítě počůrá tak jak na to zareagovat? – V žádném případě netrestat ve zlém. Některé děti se učí velice pomalu. Není vůbec vhodné děti plácnout nebo ve zlém zařvat atd. Děti by to pak mohli nést špatně a pochopili by, že čůrání a kakání je velice špatná věc a zbytečně by to v sobě zadržovali. Je vhodné vždy jak se dítě počůrá nebo pokaká upozornit ho ale ne se zlým hlasem.

Komentář byl odstraněný

nesouhlasím s noční plínkou - naše malá byla přes den odplenkovaná, ale noční plínku měla vždycky počůranou, tak jsme jí ji teda nechávali. Pak jsme koupili prostěradlo, sundali plínku a hned první noc v noci sama vstala a vyčůrala se na nočník. A nepočurala se. Prostě dokud měla plínku, tak to brala, že se čůrá do plínky - i když tam nočník měla 😉

14. pro 2015
itchyx
autor

@suzanna123 Jak se tak říká každé dítě je jiné 🙂

14. pro 2015

já to pokazila☹ To už vidím. Mám skoro tříletou, krásně chodila na nočník, záchod, veku čurala hezky taky. Pak přestala a začala zadržovat. začalo to v herničce. zadržovala a já jí donutila jít čurat(přes pláč). Vyčurala se ale brzy na to se začla počurávat, odmítat záchod i nočník, zadržuje a když se počurá, říkám jí, že je to ostuda. Nebiju ji a neřvu, ale kárám jí. To jsem tomu zas dala.☹ Chudinka malá☹

15. pro 2015

U nas to pres noc tak bylo-pres den se odplenkoval snad ze dne na den, v noci cca 2m na to, kdyz mel po 2 tydnech spani plenku suchou, zacal spat bez ni a uspesne, bez nehod.. Kazdy dite je hold jiny.. Jsem zvedava na mladšího 🙂

15. pro 2015

U nas to bylo ze dne na den.. cca 2 mesice pred 3 narozeninami mi prcek oznamil, ze plinu nechce, do te doby byl nocnik i zachod tridni nepritel. Jeste v pondeli byl na 100% na plenach a v utery bez a to i na noc. Prvni dve noci jsem dala pod prosteradlo podlozku, ale nebyla potreba, prcek to dal bez nehod. Byla.jsem rada, ze jsem se nedala zviklat prisnejsimi metodami, ktere jsem slychala od okoli a nenutila ho. Ale bylo.to o nervy, vypadalo.to, ze ho vezmou od zari do.skolky a tam s plenami nesmel, toto se odehralo koncem kvetna..

19. pro 2015

Začni psát komentář...

Odešli