Dýňové cukrovíčko pro mrňouse
100g jemně strouhané dýně Hokaido
120g mouky ( spaldová, ovesná, lze 80g ovesné a 40 g jáhelné)
100g sádla
2 lžíce hruškové nebo broskvové přesnídávky jako sladidlo,může být jakékoliv jiné tekuté sladidlo (agáve sirup, rýžový sirup, atd.)
Těsto se dost lepí,chce to trpělivost Péct na 180°C asi 10 min - dle zkušeností s troubou.
Řepové kuličky - famózní:
1 hrnek - červené řepy
1 hrnek - dýňového semínka drceného (mixlého) nebo kokosu
1/2 hrnku - sušených švestek
1/2 hrnku rozinek
trocha skořice (nemusí být)
kokos na obalení
Vše se pomixuje, ukoulejí se kuličky a obalí v kokosu. Je to božské 🙂
Vánoční jáhelné kuličky
Suroviny: jáhelné vločky, voda, marmeláda, kokos
Jáhelné vločky nasypeme na hluboký talíř, zalijeme vařící vodou a přikryjeme dokud vločky nenabobtnají. Dáváme pozor, aby vody nebylo příliš! Necháme chvilku stát a poté přimícháme trochu marmelády. Z husté hmoty tvarujeme kuličky a klademe na tácek. Každou kuličku obalíme v kokosu.
Ovesné kuličky
Ingredience
150 g ovesných vloček
150 g Alsanu
100 g třtinového cukru
trochu skořice (až bude otestované kakao, tak přidáme 3 lžíce kakaa)
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (můžeme předtím dát na chvíli do lednice, bude se s tím pak líp pracovat). Kuličky obalujeme v kokosu. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout. Do těsta můžeme přidat rozinky.
Sádlové koláčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g mouky (lze 90g špaldová/ovesná + 60g rýžová/jáhelná) ,120g sádla,150g namletého třtinového cukru,kakao,marmeláda.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vál si prosijeme mouku na to prosijeme cukr a přidáme sádlo, které necháme chvíli při pokojové teplotě. Vypracujeme do hrubší fáze a rozdělíme na dvě hromádky -do jedné hromádky přidáme lžičku kakaa.Každou hromádku těsta zpracujeme a dáme odpočinout do lednice do sáčku asi na 2h. Vypracováváme koláčky, s marmeládkou uprostřed. Pečeme při 150°C asi 25 minut.Můžeme je pocukrovat.
Ovesné řezy
suroviny:
3 jablíčka
2 lžíce kokosového oleje
180g ovesných vloček
skořice
brusinky)
rozinky
dýnová a lněná semínka
2 lžíce agáve sirupu nebo rýžového sirupu
olej na vymaštění plechu
Troubu předehřejeme na 180°C, čtvercový plech s délkou hrany vymastíme olejem (řepkový, atd.). 3 jablíčka oloupeme a rozmixujeme na pyré. Vedle do kastrolu dáme 2 lžíce agávového nebo rýžového sirupu a 2 lžíce kokosového oleje, a až se tyto dvě ingredience spojí, přidáme pyré. Přidáme 180g ovesných vloček, špetku skořice a sušené brusinky a lněná a dýňová semínka, aby vznikla lepkavá směs. Tuto směs poklademe na plech vymaštěný olejem a přitlačíme, pečeme asi 20 minut, po vychlazení krájíme na čtverce.
Protikvasinková buchta
1 hrnek polohrubé pšeničné mouky (lze místo toho dát ovesnou mouku)
1 hrnek špaldové mouky
350g strouhané cukety na hrubo
6 čajových lžiček třtinového cukru
7 polévkových lžiček oleje
hrst rozinek
1 vrchovatá lžička vinného kamene
2 polévkové lžíce kukuř. škrobu
podle konzistence dolít rýžovým "mlékem"
Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Navrch lze pokrájet meruňky nebo hrušky, lze dát borůvky. Péct na 170 °C v předehřáté troubě cca 1 hodinu.
Když není reakce na kakao, tak nakonec lze ještě na horkou buchtu nastrouhat trochu vysoko% čokolády.
Nepečená bábovka hypoalergenní
Suroviny: 1 hrnek jáhel, 1/2 hrnku polenty, 2 hrnky vody (lze rýžový nápoj), 2,5 hrnku hruškové šťávy.
Všechny uvedené přísady dáme do hrnce a vaříme (při občasném zamíchání) cca 15 min, ke konci vaření přidáme ovoce (jablíčko, hruška, lze rozinky). Odstavíme hrnec z plotny a jeho obsah nalijeme do bábovkové formy vymaštěné olejem (a můžeme vysypat kokosem) . Necháme 2 hodiny ztuhnout, pak bábovku vyklopíme (-jde to dobře). A je to!
Peníčky bez vajec a másla
10 dkg hladké mouky rýžové nebo amarantové
22 dkg hladké špaldové mouky
10 dkg přírodního třtinového cukru
2 vrchovaté lžíce Bio kukuřičného škrobu (nebo 2vejce-dle alergií)
8 dkg medu nebo agave sirupu nebo javorového sirupu
4 dkg sádla (nebo 100%rostlinného tuku - místo másla)
1 rovná polévková lžíce perníkového koření (lze Sonnetor)
1 čajová lžička skořice
rovná čajová lžička jedlé sody
1 lžička kakaa (nemusí být, to jen kvůli barvě)
Voda
Vypracujeme těsto, které by mělo být tuhé. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Pak vykrajujeme tvary a pečeme. (cca 160 °C v předehřáté troubě, na 8-10 minut).
Parádní!
Úžasné, děkuju 🙂
Prosim ta, pri tych repovych gulickach - tu repu struhat surovu? Alebo uvarit? A slivky netreba namocit, aby zmakli? Dakujem
mam dotaz k te babovce... maji ty Jahly byt v tom tuhe na skus? delala jsem i uz podruhe, a proste se to nerozvarilo.
Začni psát komentář...
Dekuji 🙂