kam.zyk
18. pro 2015
1352 

Recepty HA - sladké! 🙂

Dýňové cukrovíčko pro mrňouse
100g jemně strouhané dýně Hokaido
120g mouky ( spaldová, ovesná, lze 80g ovesné a 40 g jáhelné)
100g sádla

2 lžíce hruškové nebo broskvové přesnídávky jako sladidlo,může být jakékoliv jiné tekuté sladidlo (agáve sirup, rýžový sirup, atd.)

Těsto se dost lepí,chce to trpělivost Péct na 180°C asi 10 min - dle zkušeností s troubou.

Řepové kuličky - famózní:

1 hrnek - červené řepy

1 hrnek - dýňového semínka drceného (mixlého) nebo kokosu

1/2 hrnku - sušených švestek

1/2 hrnku rozinek

trocha skořice (nemusí být)

kokos na obalení

Vše se pomixuje, ukoulejí se kuličky a obalí v kokosu. Je to božské 🙂

Vánoční jáhelné kuličky

Suroviny: jáhelné vločky, voda, marmeláda, kokos
Jáhelné vločky nasypeme na hluboký talíř, zalijeme vařící vodou a přikryjeme dokud vločky nenabobtnají. Dáváme pozor, aby vody nebylo příliš! Necháme chvilku stát a poté přimícháme trochu marmelády. Z husté hmoty tvarujeme kuličky a klademe na tácek. Každou kuličku obalíme v kokosu.

Ovesné kuličky

Ingredience

150 g ovesných vloček

150 g Alsanu

100 g třtinového cukru

trochu skořice (až bude otestované kakao, tak přidáme 3 lžíce kakaa)

Postup přípravy

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme malé kuličky (můžeme předtím dát na chvíli do lednice, bude se s tím pak líp pracovat). Kuličky obalujeme v kokosu. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout. Do těsta můžeme přidat rozinky.

Sádlové koláčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g mouky (lze 90g špaldová/ovesná + 60g rýžová/jáhelná) ,120g sádla,150g namletého třtinového cukru,kakao,marmeláda.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na vál si prosijeme mouku na to prosijeme cukr a přidáme sádlo, které necháme chvíli při  pokojové teplotě. Vypracujeme do hrubší fáze a rozdělíme na dvě hromádky -do jedné hromádky přidáme lžičku kakaa.Každou hromádku těsta zpracujeme a dáme odpočinout do lednice do sáčku asi na 2h. Vypracováváme koláčky, s marmeládkou uprostřed. Pečeme při 150°C asi 25 minut.Můžeme je pocukrovat.

Ovesné řezy

suroviny:

3 jablíčka

2 lžíce kokosového oleje

180g ovesných vloček

skořice

brusinky)

rozinky

dýnová a lněná semínka

2 lžíce agáve sirupu nebo rýžového sirupu

olej na vymaštění plechu

Troubu předehřejeme na 180°C, čtvercový plech s délkou hrany vymastíme olejem (řepkový, atd.). 3 jablíčka oloupeme a rozmixujeme na pyré. Vedle do kastrolu dáme 2 lžíce agávového nebo rýžového sirupu a 2 lžíce kokosového oleje, a až se tyto dvě ingredience spojí, přidáme pyré. Přidáme 180g ovesných vloček, špetku skořice a sušené brusinky a lněná a dýňová semínka, aby vznikla lepkavá směs. Tuto směs poklademe na plech vymaštěný olejem a přitlačíme, pečeme asi 20 minut, po vychlazení krájíme na čtverce.

Protikvasinková buchta

1 hrnek polohrubé pšeničné mouky (lze místo toho dát ovesnou mouku)
1 hrnek špaldové mouky
350g strouhané cukety na hrubo
6 čajových lžiček třtinového cukru
7 polévkových lžiček oleje
hrst rozinek
1 vrchovatá lžička vinného kamene
2 polévkové lžíce kukuř. škrobu
podle konzistence dolít rýžovým "mlékem"

Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Navrch lze pokrájet meruňky nebo hrušky, lze dát borůvky. Péct na 170 °C v předehřáté troubě cca 1 hodinu.

Když není reakce na  kakao, tak nakonec lze ještě na horkou buchtu nastrouhat trochu vysoko% čokolády.

Nepečená bábovka hypoalergenní

Suroviny: 1 hrnek jáhel, 1/2 hrnku polenty, 2 hrnky vody (lze rýžový nápoj), 2,5 hrnku hruškové šťávy.

Všechny uvedené přísady dáme do hrnce a vaříme (při občasném zamíchání) cca 15 min, ke konci vaření přidáme ovoce (jablíčko, hruška, lze rozinky). Odstavíme hrnec z plotny a jeho obsah nalijeme do bábovkové formy vymaštěné olejem (a můžeme vysypat kokosem) . Necháme 2 hodiny ztuhnout, pak bábovku vyklopíme (-jde to dobře). A je to!

Peníčky bez vajec a másla

10 dkg hladké mouky rýžové nebo amarantové
22 dkg hladké špaldové mouky

10 dkg přírodního třtinového cukru
2 vrchovaté lžíce Bio kukuřičného škrobu (nebo 2vejce-dle alergií)
8 dkg medu nebo agave sirupu nebo javorového sirupu

4 dkg sádla (nebo 100%rostlinného tuku - místo másla)
1 rovná polévková lžíce perníkového koření (lze  Sonnetor)
1 čajová lžička skořice
rovná čajová lžička jedlé sody
1 lžička kakaa (nemusí být, to jen kvůli barvě)

Voda

Vypracujeme těsto, které by mělo být tuhé. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Pak vykrajujeme tvary a pečeme.  (cca  160 °C v předehřáté troubě, na 8-10 minut).

Dekuji 🙂

18. pro 2015

Parádní!

19. pro 2015

Úžasné, děkuju 🙂

19. pro 2015

Prosim ta, pri tych repovych gulickach - tu repu struhat surovu? Alebo uvarit? A slivky netreba namocit, aby zmakli? Dakujem

16. bře 2016

mam dotaz k te babovce... maji ty Jahly byt v tom tuhe na skus? delala jsem i uz podruhe, a proste se to nerozvarilo.

2. dub 2017
2. dub 2017
kam.zyk
autor

@chris_n V tom případě - déle vařit ty jáhly 🙂

2. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli