karol89
8. srp 2017
379 

Světový týden kojení

Světový týden kojení je již za námi ale český týden kojení je teprve před námi, takže toto téma bude ještě chvíli poměrně aktuální 🙂 Chtěla bych na ten popud sepsat článek který by se sdílel možná i lépe než jednotlivé plakáty. Bylo by v něm vše z plakátů rozepsané, sesumírované a vysvětlené tak, aby nedošlo k nedorozumění a vše dávalo smysl.

Týdny kojení nejsou o tom 3,2,1 teď a vytáhneme prsa ať ty své plody u kojení vyfotíme a následně veřejně sdílíme - jak si mnozí myslí. A nekojící na ten popud 3,2,1 teď začnou ty své fotit s lahvemi UM a vytváří si týdny nekojení. Týdny kojení jsou hlavně o tom, že probíhají konference a pořádají se různé přednášky a srazy, kterými se šíří osvěta a informace.

Poprvé jej vyhlásila v roce 1992 mezinárodní síť jednotlivců a organizací, které se zabývají ochranou, podporou a propagací kojení – WABA (World Alliance for Breastfeeding Action). V dnešní době se na organizaci podílí i Světová zdravotnická organizace (WHO) a UNICEF. Konkrétními akcemi se připojují stovky organizací i jednotlivců doslova z celého světa. Více informací zde http://www.mzcr.cz 🙂

Světový týden kojení probíhá každoročně od 1. do 7. srpna a pokaždé je zaměřen na jiná témata, která se různě mění. Téma letošního světového týdne bylo UDRŽENÍ KOJENÍ – SPOLEČNĚ!

Vytvořila jsem několik plakátů se základními informacemi a hlavně s mými vlastními zkušenostmi. Bohužel jsem také nadělala spoustu chyb z nevědomosti a z důvěry k personálu v porodnici. Naštěstí ale nebyly takové, aby bylo kojení ukončeno. Snad až 80% problémů s kojením vzniká paradoxně už v porodnici.

K tomuto prvnímu plakátu snad ani neni co dodat. Hlavní je opravdu věřit, důvěřovat a to nejen sobě ale také dítěti a tomu, že to příroda má moc dobře vymyšlené. Nehlídat si rozmezí mezi kojením, nestopovat čas jednoho kojení, prostě kojit, kojit, kojit kdykoliv se miminko ozve. Jednoduše s tím miminkem buďte. Celou dobu bylo s Vámi, tak teď buďte Vy s ním. 

Nechápu, že se v porodnicích neustále doporučují nesmysly typu:

  • Kojte po 3 hodinách
  • Dříve se nestihne vytvořit mléko
  • Nesmíte kojit déle než 15 minut z jednoho prsu
  • Pokud miminko pláče, dejte mu cucat kloub prstu, aby vydrželo do dalšího kojení
  • Nesmíte kojit před koupáním
  • Nesmíte mít dítě u sebe v posteli atd.

A to jsou opravdu reálné a nejčastější situace, které v porodnici vznikají. Neznalé maminy tomu důvěřují a rady poslouchají. Pak přijdou na řadu komplikace a najednou kloboučky, dokrm a už to jede.

Opravdu není potřeba vůbec nic stopovat ani časovat a už vůbec si dávat budíky, na další kojení a budit nejen sebe ale taky dítě. Noční kojení je pro laktaci sice důležité, protože jí podporuje v tu dobu ze všeho nejvíc ale pokud si dítko přispí, tak se vážně nic nestane.

Prostě jen kojte kdykoliv a kdekoliv si miminko řekne. Kojení není jenom o jídle, na to nezapomínejte. Kojení je také o pocitu bezpečí, miminko se u něj uklidňuje, pomáhá mu léčit všechny bolístky a trápení, pomáhá v boji s růstem zubů apod.

U tohoto druhého plakátu bych se ráda víc rozepsala, aby nedocházelo k nedorozumění nebo špatnému výkladu. Často jde jen o slovíčkaření a všechno se furt musí nějak nazývat 😀

Slabé mléko, staré mléko, nové mléko, nemocné mléko

-  Žádné takové druhy mléka prostě nejsou. Mléko je přesně takové, jaké ho dítě potřebuje v tu konkrétní chvíli a v té konkrétní situaci. - Jakmile začne kojení, tak se automaticky spouští produkce mléka přesně pro tu konkrétní potřebu. Vždy část mléka zůstane ale nemůže se nazývat starou. Mléko se nemůže zkazit ani zkysnout.- Nemocné je myšleno ve smyslu, když je nemocná matka, tak je nemocné i to mléko ale kdepak. Mateřské mléko obsahuje spoustu protilátek, vitamínů a minerálů, které ho chrání před tím, aby se od matky nakazilo.

Přední a zadní mléko

-  Jak už jsem psala výše, tak část mléka po kojení vždy zůstane a z něj se vstřebají tuky zpátky do těla, proto je jinak zabarvené ale nedá se nazývat předním a to nově vytvořené se nedá nazývat zadním. Kojení je jako puštěný kohoutek s vodou. Pokud se kojí podle potřeby dítěte kdykoliv si řekne, tak laktace prostě jede. Nikde se nic nehromadí. Neexistuje žádná klapka kdy začíná přední a končí zadní.

Špatná prsa

- Je jedno jestli jsou prsa malá velká, kulatá, hranatá. Na velikosti prsou vůbec nezáleží, všechno se všemu přizpůsobí. A i všemožné i nemožné tvary bradavek se dají řešit. Při kojení si miminko bradavku vytvaruje přesně tak, jak potřebuje.

Rozmazlenost

- Nemůžeš ho kojit kdykoliv si řekne, rozmazlíš ho a pak bude kojení vyžadovat i ve školce a co pak budeš dělat? Chodit za nim?- Hahaha to jsou zase chytré řeči. Dítě se rozhodně nemůže rozmazlit tím, že se uspokojí jeho potřeba kojení kdykoliv si řekne. Opakuji, že kojení není jen o jídle ale řeší spoustu věcí. Jakmile dítě dozraje, tak kojení samo ukončí.

Závislost

- Z mého pohledu dost silná slova. Dítě se už rodí závislé na mámě a kojení je v prvních měsících jeho hlavní zdroj všech živit. Po zavedení příkrmů se i nadále kojí podle potřeby dítěte ideálně do doby přirozeného samoodstavení. Ale napsat, že to je závislák a bude kojení vyžadovat až na střední je nesmysl. Nebo, že to je závislák a nenaučí se usínat bez kojení je taky hloupost.

Do třetice všeho dobrého jsem si připravila ještě jeden plakát.Tento plakát je zaměřen na to, co při kojení není možné (nelze, nedá se). Jsou to věci, se kterými se setkávám taky dost často a ze kterých jsou ženy kolikrát dost zmatené.

Změřit množství mléka 

- Setkala jsem se s pokynem od pediatra, aby žena odsávala, aby zjistila kolik mléka v prsou je. To nejde, protože se mléko tvoří průběžně (puštěný kohoutek s vodou).

Vypít obě prsa

- Myšleno "do dna". Je to stejné jako první bod. Mléko se tvoří průběžně při kojení, tudíž není možné, aby dítě dosáhlo dna.

Označit prsa za prázdná

- Vzhled prsou se během kojení různí. To, že se již tolik neplní neznamená, že jsou prázdná nebo, že se přichází o mléko. Jen se laktace ustálila a mléko se tvoří přesně podle potřeby dítěte. Jaká je poptávka taková je nabídka. A pokud se kojí na požádání, kdykoliv si dítě řekne, nemůžou být prsa prázdná. Mléko se z nich nevypaří ze dne na den. Pokud by šlo o pokles laktace, tak tomu vždy něco delší dobu předchází (dudlíky, savičky, dlouhý spánek apod.)

Řídit se barvou mléka

- Každá máme originál pro originál 🙂 Mléko se tvoří přesně pro to konkrétní dítě, přesně pro jeho konkrétní potřeby, které každý den můžou být jiné. Pokud je dítě například nemocné, mléko je hustější a nažloutlé. Barva mléka neřiká, že je bez živin nebo že je z něj voda .. ukazuje to, co dítě potřebuje.

Řídit se velikostí prsou

- Sama jsem byla strašená, že s velkýma prsama kojit stejně nebudu. Hahaha! Velikost prsou nic neříká. Kojit se dá s velkými i s miniaturními. Velikost opravdu nic neřiká a ani nic neznamená.

Řídit se mlezivem v těhotenství

- To jestli pozorujete či nepozorujete mlezivo v těhotenství taky nezaručuje jestli budete či nebudete kojit. Mlezivo se většinou začíná tvořit kolem poloviny těhotenství ale je spousta žen, které v těhotenství neměly ani kapku a přesto úspěšně kojí.

Věřit v aktikoncepční účinky

- Myslela jsem si, že už všichni ví, že kojení neni antikoncepce ale stále se setkávám s názory, že se při kojení nemůže otěhotnět. Ovulace ale předchází menstruaci, takže i pokud nejsou cykly pravidelně či vůbec spuštěné, tak se otěhotnět dá.

No a nesmíme zapomínat také na velmi zajímavou informaci, která je důležitá hlavně pro ty, kterým miminka v porodnici moc nevypijí a personál nemocnic pak maminy zbytečně stresuje - miminka se dokrmují, maminka vyfasuje kloboučky či odsávačku a už to zase jede. Pokud Vám miminko vypije méně než žádá personál tak nestresujte a vzpomeňte si na tento obrázek. Pokud Vám ale miminko vypije více, tak tím lépe a není co řešit.

Kojení přeci neni na věky. Kojení je jedinečná příležitost, kdy tvoříme nenahraditelný zdroj protilátek, probiotik, vitamínů a minerálů pro naše děti. Pro každé dítě jeho vlastní originál 🙂

KOJENÍ ZDAR!

PS : Článek slouží jako sesumírování textu, který jsem tu postupně jednotlivě sdílela. Neslouží k hádkám ani přesvědčování o opaku. Neinformovanost a neznalost neomlouvá a ani nedává oprávnění něco kritizovat či zesměšňovat.

Prosím respektujte to, děkuji.

🌹

8. srp 2017
apacheee
AMBASADORKA

Moc hezky napsané Karol, i když tohle všechno vím, přečetla jsem s chutí

8. srp 2017
Komentář byl odstraněný

Ten se ti fakt povedl!

8. srp 2017
karol89
autor

@alneka děkuju moc 😇

8. srp 2017

Krásně sepsané 🙂 Kdyby to tak říkali v porodnicích, tak bych nebyla s první vystreslá. Málo pije, vážit před a po ... díky jedné skvělé porodní asistence se to ustálilo a fungovalo. Prostě téměř na chlup jako článek. U druhé už mě nerozhodili a pak nechali být.

9. srp 2017

Já se u prvniho těhotenství tak bála sester na odd 6n, že mi velmi neprospějí, tak jsem jim utekla z porodniho sálu 😀 ani doma to nebylo snadné, ale jak by to asi vypadalo v porodnici pak, že?

9. srp 2017
karol89
autor

Holky! Já byla po prvním porodu tak v p*deli, že se mi nechtělo z porodnice domu. Bála jsem se, že to tam sama bez sester nezvládnu 😖 Takhle prostě vymejou mozek!

9. srp 2017
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Super článek! Osvěty o kojení není nikdy dost 🙂
Jo a tady je jeden plakát "Desatero dlouhodobého kojení"
(ale potřeba brát trochu s nadsázkou)

25. zář 2017
karol89
autor

@netyka to je ale taky dobrý 😀 a jasně s nadsázkou 😅

25. zář 2017

Začni psát komentář...

Odešli