kasparek_baby
27. kvě 2015

Bezpečnost dětí v autě: Jak správně používat autosedačku?

Denně dochází k obrovskému množství autonehod. I když své auto řídíte maximálně bezpečně, nikdy nevíte, s kým se na silnici potkáte. Pro zajištění maximálního bezpečí vašeho dítěte nestačí jen pořídit kvalitní autosedačku, je třeba ji také správně používat. Proto jsme pro vás připravili tipy na správné používání autosedačky, díky kterým se vyhnete nejčastějším chybám.Základem je správná velikost Děti rostou jako z vody a každou chvíli potřebují jinou velikost autosedačky. Na trhu není tolik velikostí autosedaček nadarmo. Nesnažte se šetřit právě na autosedačce a vždy pořiďte svému dítku tu správnou velikost. Správný typ autosedačky určuje nejen váha dítěte, ale také jeho výška.

  • Jakmile hlava vašeho miminka sahá nebo přesahuje horní okraj skořepiny (vajíčka), nastal čas pořídit autosedačku z vyšší váhové kategorie.
  • Na další velikost je třeba přejít ve chvíli, kdy ramena vašeho dítěte přesahují nejvyšší otvor pro ramenní pásy.

Nepodceňte správnou instalaci Ani ta nejdražší a nejkvalitnější autosedačka vaše dítě v případě nehody neochrání, pokud nebude správně připevněna. Při instalaci autosedačky pečlivě dodržujte návod a před pořízením autosedačky ji nechte svým dítětem vyzkoušet.

V našich prodejnách můžete všechny autosedačky vyzkoušet a s jejich instalací vám rádi pomůžeme!

Bezpečné uchycení Dětské autosedačky se na sedadlo připevňují většinou tříbodovým pásem, který najdete ve všech typech automobilů. Na popularitě ale získává princip uchycení s názvem Isofix – zatím nejspolehlivější systém uchycení dětských autosedaček. Isofix v podstatě vylučuje chybné uchycení, které bývá nejčastější příčinou zranění dítěte při nehodě.

Isofix dnes nabízí většina výrobců, ale ne všichni ho nabízejí v potřebné kvalitě, proto je nejlepší se kromě Isofixu spolehnout na značky, které pravidelně splňují testy kvality. V testech kvality bezpečnosti se pravidelně na předních příčkách například umisťují:

Autosedačky Romer (podívejte se na výsledky dTestu).

  • Autosedačky Cybex – ze 42 srovnávaných autosedaček získala v roce 2013 nejlepší hodnocení v testech evropských autoklubů a spotřebitelských organizací. Více informací se dočtete tady.
  • Autosedačky BeSafe. Autosedačka BeSafe iZi Up X3 fix se podle testů ADAC ověřila jako jedna z nejlepších pro děti od 15 do 36 kg. Všechny informace z testování se dočtete zde.

Na co si dát ještě pozor?

  • Než nastartujete, vždy se ujistěte, že je sedačka správně uchycená. S bezpečně uchycenou sedačkou se téměř nedá pohnout.
  • Přesvědčte se, že je vaše dítko správně připoutáno – popruhy by měly těsně přiléhat k tělu, pásy nevedou přes krk.
  • Jděte svým dětem příkladem a vždy používejte bezpečnostní pás také.

Začni psát komentář...

Odešli