kathla82
23. bře 2013

Naše látkování - Anavy, Bum Genius, Baby Lucy, Bamboolik, Blueberry, Haipa Daipa, Kikko, Tots Bots, Popolini, Rumparooz, Planet Wise, Kanga Care

Moje rozhodnutí pro látkové plenky bylo jasné během těhotenství a to z ekologických důvodů. Časem jsem se dočetla, že vyjdou vlastně i levněji než jednorázové a to asi o 40%, přičemž s každým dítětem procento narůstá, byla jsem nadšená. Jenže jsem se vůbec neorientovala v tom, co je potřeba koupit a nějaký komplexní článek s fotkami a rozepsáním "pro blbce" ne a ne najít 🙂 Ale něco se našlo a koupila jsem první plenky, hlavně čtvercové. Jaké bylo moje překvapení, že se nic nemusí vyvářet, předem namáčet a že je to vlastně brnkačka a i módní záležitost 🙂  Už jsem vyzkoušela docela dost značek i typů plenek. Něco prodala, ty osvědčené přikoupila. Naše holka je hodně čůrající miminko, navíc dlouhá a docela macek, takže pokud máte stejnou konstalaci 🙂 tak doporučuji plenky (obrázky z internetu): 

Tots Bots Bamboozle stretch - krásně pružná i po čase intenzívního používání, díky tomu sedí i větším dětem, jsou na ní potřeba svrchní kalhotky. Střední doba schnutí, savé jádro se připíná patentkami. Máme velikost "onesize", která je od 3,5 kg do 16 kg.

Pozn. Kupovala jsem několikery v přírodní barvě a pak  dvoje červené. A musím říct, že po 9 měsíčním užívání je mezi nimi rozdíl. Ty barevné jsou tužší a tolik nepruží, naopak přírodní jsou skoro jako nové.

Barevné varianty: 

Bum Genius OneSize kapsovka - plenka vše v jednom; nejeví naprosto žádné známky opotřebení - stále příjemná na dotyk,  lze vycpat prakticky čímkoliv; tím že je to kapsovka tak schne vršek i jádro zvlášť a obojí schne velmi rychle, vršek dokonce rychleji než čtvercovky. Pro váhovou kategorii 3 - 16 kg. 

Barevné varianty:

Tots Bots Flexitot - plenka z velmi příjemného materiálu - bamb.velur, je hodně savá a schne rychleji než TB Bamboozle stretch. Velikost OneSize je určena pro váhu 3,5 kg - 16 kg. Nutné jsou svrchní kalhotky. 

- tyto troje zmíněné typy plenek používáme přes den a jsou naše nejoblíbenější.

Na noc pouze a jedině Anavy XL/noční - jsou pro děti od 7 do 18 kilo, opravdu velkorysý střih, vydržely i 14 hodin spánku při celkovém vypití 0,6 litru mléka. Na ně jsou potřeba svrchní kalhotky velikosti L, menší fakt e-e. Savé jádro se upíná patentkami a je to vlastně vícevrstvá plenka vel. M (viz  níže v článku). Na sušáku jsem je sbírala jako poslední.

Srovnání velikosti s klasickou rostoucí plenkou:

Vyzkoušeno máme dále: 
čtvercové bambusové nebělené zn. Kikko - šíleně se sráží a nedrží tvar. Neustále jsem je musela napínat, trochu to pomáhalo, ale i tak jsou z nich obdélníky, nebo to aspoň obdélník vzdáleně připomíná 😉 a s otřepanými okraji. Pravda, výrobce doporučuje prát na 40 st., ale při takové teplotě nebyly dokonale vyprány a smrděly. Na látkování se tudíž nehodí, spíš na utírání pusinky, pod miminko atd.

Anavy Easy AIO 2012  - měli jsme hodně pročůrávané kolem nožiček, kdy nasákl i svrchní materiál. Poměrně rychle schnuly. Savé jádro se připíná patentkami. Od narození do 15 kg.

Bum Genius AIO - střih stejný jako model "kapsovka" (viz výše), ale savé jádro je přišité na obou koncích plenky, což se podepíše na době schnutí. 

Anavy vícevrstvé bambusové, vel. S, M a L  - velmi šikovné místo klasických čtvercovek, časem trochu zhrubnou a snappi sponka se na ně hůř upíná; použití spíš pro ležící mimča, poté k dovycpání jiných plen. Ze sušáku jsem je sbírala jako předposlední (po nich už jen tu noční plenku). Z velikosti S nám dítě vyrostlo během druhého měsíce, vel. M jsme měli do 5. měsíce. 

Zde jak se skládají na mimčo:

Tots Bots EasyFit OneSize AIO 2012  - taktéž hodně pročůrávané kolem nožiček i bříška, přišli mi dost malé na to že jsou rostoucí, pro nás v 7 měsících při 8-9 kilech nepoužitelné - u nožiček velmi škrtí. Ale jsou vevnitř neuvěřitelně heboučké... Savé jádro je z jedné strany přišité, při praní se druhý konec vytáhne ven (v plence je přeloženo jádro vejpůl).

Anavy OneSize, kalhotkový typ plenky  -  neurazí-nenadchne, časem trochu zhrubne a je tužší. Jinak asi nejoblíbenější plenka v ČR. Střední doba schnutí, savé jádro na patentky. Od narození do 15 kg.

Blueberry (Swaddlebees) AIO Simplex, vel. L  -  vnitřek malinko žmolkovatí a savá část je tužší. Poměrně rychle schne. Savé jádro je přišité na jedné straně a při praní se druhý konec vytáhne ven (v plence je přeloženo jádro vejpůl). Plenku vycpávám navíc i jinými vkládačkami neb ty originální jsou brzo pročůrané. Řekla bych, že se spíš hodí jako tréninkové kalhotky než pro kojence.

Bamboolik - SIO (Snap in one) - svrchní  kalhotky na patentky + batolecí plena + krátká vkládací plena - dceři byly v 10 měsících (10,5 kg) už v pase malé, ale je to větší miminko. Suché zipy by byly lepší variantou, protože mají větší rozsah než patentky. Pleny mají netradiční systém upínání - ke svrch.kalhotkám se pomocí patentek připíná základní nebo batolecí plena a na ní dlouhá vkládačka, tutíž savé jádro i vkládačka drží pospolu ve svrch.kalhotkách a "necestují". Materiál je hodně savý, že ani ta krátká vkládačka nebyla na den potřeba. Okraje vkládaček mají tendenci se po častém praní vlnit. Dlouhá doba schnutí savých jader.

Kalhotková kapsová jednovelikostní plenka Blueberry Minky (AIO) -  je hodně savá, má 2 vkládačky, velkou a malou, které vytvoří 3 vrstvy. Je to umělý materiál, takže velmi rychle schne. Je moc příjemná na dotyk. Nejsou nutné svrchní kalhotky. Od 4,5 kg do 16 kg.

Plenka AIO Econappi, kapsová, jednovelikostní -  velmi savá plenka, kterou lze dávat i na noc. Má 2 vkládačky, z nichž jedna měří téměr 1 metr! A obě po poskládání dají 5 vrstev. Vkládačky déle schnou. Od 4,5 kg do 16 kg.

Kalhotková kapsová jednovelikostní plena Eco Posh - velmi savá plenka, je taková tužší, má 2 vkládačky. V plence jsou vnitřní gumičky, které více zabraňují úniku stolice. Celá plenka dlouho schne. Nutné svrchní kalhotky. Od 3,5 do 16 kg.

Kalhotková jednovelikostní plenka Baby Lucy, PandaP Color SML - neuvěřitelně hebká plenka, je z bambusového flauše, což je nejsavější materiál vůbec. Proto schne déle než noční plenky. Dělá velmi malý zadeček! Poměr kvalita/cena je naprosto bezkonkurenční. Nutné svrchní kalhotky. Od narození po nočník. 

Jako svrchní plenky máme dvoje PUL kalhotky zn. Haipa Daipa, které opravdu nikdy nezklamaly, sedí na všechny zmíněné typy plen. Jsou k dostání ve velikosti S,M, L a XL. 

Další svrchní PUL kalhotky zn. Rumparooz na suchý zip, jednovelikostní. Dvojitá gumička kolem nožiček. Taktéž pohodlně překryjí i větší kalhotkové plenky.

Svrchní PUL kalhotky Planet Wise, jednovelikostní. Vnější stranu tvoří bavlněná látka, která nám, bohužel neustále navlhala a tím pádem i oblečení bylo mokré.

K sepínání čtvercových nebo vícevrstvých plínek máme 2 kousky snappi sponky.

POZNÁMKA

U plenek typu AIO nebo kapsových se může stát, že kolem lemů nožiček nebo bříška provlhnou - tedy pokud je dítěti necháte příliš dlouho nebo je málo vycpete. U kalhotkových plenek, které potřebují svrchní kalhotky (např. PUL) se nám to nikdy nestalo. Záleží na typu svrchních kalhotek. S fleecovými kalhotkami ani s vlňáky zkušenost nemám, ale nebylo potřeba je ani zkoušet, protože PUL od Haipa Daipa nezklamaly. Pokud se rozhodnete pro PUL, doporučuji koupit ty, které mají fleecové lemy, protože fleece též nepropouští a navíc lemy neškrtí.

PRANÍ A SUŠENÍ

Vše pereme na 60 stupňů, což je dostatečné i z hygienického hlediska. Při 40 st. to fakt zavání 🙂 ale některé plenky se mohou prát právě na maximálně 40 st. či méně - takové raději nekupovat.  Používám tekutý gel Frosch nebo prášek DenkMit. Tekuté gely jsou lepší než sypké prášky, protože tolik nezanáší vlákno. Sypké prášky mají ale o trochu lepší prací výsledky. K sypkým prášku existuje doplněk na praní a to tzv. máchadlo (např. Permon M, od firmy Missiva), které má vypírat zbytky prášku z textilií. U tek.gelů toto odpadá. Plenky se mají prát nejdéle po 3 dnech.

Plenky zbavím stolice - gumovou stěrkou, papírovou utěrkou či osprchuji. Poté skvrny od stolice potírám žlučovým mýdlem nebo do praní k prášku přidávám bělící prášek PUER od firmy Yellow and Blue (ČR), je to soda na bázi aktivního kyslíku a zlepšuje prací výsledek prášku. Použité plenky skladuji v odpadkovém koši z IKEA, zápach nepropustí 🙂 Koš při každém praní plenek osprchuji.

Při praní platí:

- žádný ocet, případně kys.citronová - jsou nevhodné na bambusové plenky

- žádná aviváž - snižuje sací schopnost plen

- žádné mýdlo, mýdlový sliz - platí pro fleece, ucpává vlákna a ty pak nesají. Jedná se o plenky, kde je fleece součástí vnitřní stay-dry vrstvy. PS: mýdlo může na fleecové svrchní kalhotky, u kterých je nepropustnost žádoucí.

- na změkčení plenek pomáhá studniční či dešťová voda, nebo po praní je vlhké promnout v ruce

Pro občasnou desinfekci plenek se hodí éterické olejíček Tea tree, na jedno praní 3-5 kapek do nádržky na aviváž. 

Při sušení platí:

- nedávat na přímé slunce plenky typu AIO, SIO... prostě vše, kde je vrstva PUL

- nedávat plenky na topení, kamna a blízko tepelných zdrojů (na radiátor mohou jen pokud je na něm froté ručník) - před manipulací s plenkami je nutné je nechat vystydnout, protože jinak hrozí poškození gumiček v plenkách, které jsou citlivé na teplo - totéž platí při sušení v sušičce

- sluce vyběluje skvrny

- plenky nesmí na mráz

- do sušičky nesmí nic, kde je PUL vrstva

Do všech plínek přidávám separační viskózovou plenku zn. Popolini (pro kojené děti se používá celulózová separačka), kterou při počůrání přepírám s plenkami v pračce (v extra pytlíku - nemusím je pak vymotávat z plínek a někomu prý ucpaly pračku, když byly "na volno"). Přepranou separačku lze několikrát použít do plenek nebo též z nich vyrábět domácí vlhčené ubrousky. Separačky, co jsou od stolice lze spláchnout, protože jsou rozložitelné - zn. Popolini přímo uvádí na obalu, že je lze splachovat; rozložitelné z 80%. Čtěte ale etikety, ne všechny značky separaček lze splachovat.

Pozn. Některé separační plenky lze i kompostovat.

Jestli se rozhodujete mezi suchými zipy a patentkami, tak máme hlavně patentky - přeci jen jsem pořídila samé rostoucí plenky a dost maminek říká, že suché zipy starší děti bohužel krásně rozepnou, kdežto s druky to tak snadno nejde 🙂 Ale s druky se člověk víc zdrží a někdy mne opravdu hodně bolel palec právě z nekonečného rozepínání a zapínání.

#pleny #latkove #latkovky #latkovaciporadkyne

krasne a dobre napsane.konecne jsem pochopila, jak funguje latkovani 😉.

23. bře 2013

@lucinglubing díky, je to spíš takový doplňující text nebo spíš zkušenosti s tím a tím. Jsou tu mnohem lepší články. Ale děkuji, potěšilo mne to 🙂

23. bře 2013

Teda akorát musíte mít macíka, moje dcera 11měsíců AIO tOts bots, zmenšujem sed ještě o jeden patentk. A vícevrstvý anavy M se nám při kalhotkovým skaldu ještě i dotýkají ty křidýlka, jinak jsou i výborné do svrchnáčků na rovno.
A anavy třeba mě přijdou super. Aio anavy občas kolem nožiček protečou. Možná by na vaše dítko byl dobrý systém bambolík, je na větší děti a vnitřní pleny fakt super sajou, myslím, že by jste mohli být spokojeni.

24. bře 2013

@hanule04 naše holka je dlouhá a ani nevypadá nějak tlustě... ale teď v necelých 8 měsících má 10 kilo. hauuu. tím pádem z některých plen rychle vyrostla. Bamboolik doma nemám, ale dle fotek jsem si už dřív říkala, že by pro nás byly vhodné, tak třeba ještě dokoupím (a zase něco prodám) 🙂 děkuji za tip!

24. bře 2013

@kathla82 jaké používáš svrchňáčky? v textu jsem je nějak nenašla; látkovat začínám, tedy hodně pozdě, synovi už je 10 měsíců a má 10.5 kilo, takže tohle je pro mě hodně užitečnej článek; asi nej zkušenost mám zatím s kapsovkou BumGenius, ta fakt perfektně sedí i na větším dítěti, neproteče a super rychle schne; uvažovala jsem i o Tots Bots Easyfit, ale po tom, co jsem si přečetla už si nejsem jistá; tak možná pořídím ještě další BG a pak TB Stretch a svrchňáky

27. bře 2013

@madrilena ahoj, mám je tam uvedené, jsou to ty se slůňaty 🙂 zn. Haipa Daipa, teď má Anči velikost M a už je jí to tak tak (váží taky 10 kg) tak bys možná mohla koupit rovnou ty větší "L". Jinak výborný článek o plenkách má ikarkulka, mrkni i na co píše, přidává hodně fotek - pořád dokupuje plenky, ta toho vyzkoušela opravdu snad nejvíc 🙂 Jinak s látkováním není nikdy pozdě, a jestli nezůstaneš u 1 dítěte, tak tuplem ne 🙂

27. bře 2013

dobře, děkuju, podívám se na to 😉 druhé ještě plánujeme, baví mě to 🙂

27. bře 2013

Skvělý článek, který mi určitě pomůže s výběrem do začátku. Díky 🙂

23. říj 2013

parádní článek, díky za něj

13. lis 2013

Díky za váš článek, krásně a jasně napsaný 🙂

25. únor 2014

@marunkaf to jsem ráda, že někomu dalšímu poslouží moje postřehy 🙂

25. únor 2014
18. únor 2015

Výborný článok, díky

1. lis 2015

@szifcakova děkuji 🙂

1. lis 2015

Začni psát komentář...

Odešli