konik_testuje
6. pro 2021
241 

Jak jsem k novým knížkám přišla a přečteným dala druhou šanci

Vánoce, Vánoce přicházejí… No, ano, taková je realita. Děti denně mlsají sladkosti z adventních kalendářů, na stolech hoří plamínek Naděje na adventním věnci, světýlka pomalu zalévají terasy a okna, a nám „dospělákům” přibývají další a další, více nebo méně příjemné, povinnosti spojené s Vánocemi. Nákup vánočních dárků, předvánoční úklid… No, pro mě osobně, to nejsou ty nejoblíbenější činnosti.

Tyto Vánoce ale u nás budou jiné. V uplynulých letech jsem se začala hodně zajímat o to, jak bychom mohli chránit naši planetu. Vrátit jí vše, co dává ona nám. A tak, u nás doma, přišla řada na udržitelnou módu, bezobalové potraviny, recyklaci, redukci odpadu, swapping. Právě Vánoce jsou obdobím, kdy lidé nakupují víc než kdykoliv jindy v roce. Pořizují spoustu věcí, které vlastně ani doopravdy nepotřebují, prostě jen protože jsou Vánoce a každý by si přece měl najít pod stromečkem nějaký dárek. A ano, já k nim patřím taky, ale už několik let to zkouším prostě jinak.

Pocházím z rodiny, kde babička s dědou z maminčiny strany vlastnili kdysi knihkupectví a tak je v naší rodině knížka pod stromečkem taková tradice. No a knih v našich domácnostech máme stovky. Jenomže, jsou to knížky už přečtené a ke spoustě z nich se už vracet prostě nikdo nebude, protože je na místě rozšiřovat si obzory a poznávat nové příběhy. V rámci předvánočního úklidu mě tak napadlo, že by bylo na čase posunout ty naše přečtené příběhy dál. Ale, jak to udělat? Zkusit štěstí na bazarech a všechny ty knihy fotit ze všech úhlů a doufat, že se alespoň něco prodá? Letošní podzim městským blešákům nepřeje, a tak na řadu přišel vševědoucí „strýček Gúgl” a díky němu jsem narazila na úžasné unikátní udržitelné knihkupectví Reknihy1. A v čem je unikátní? 

Knížky v tomhle online knihkupectví nejen nakoupíme, ale ty své, které v naší knihovničce zapadají prachem, můžeme posunout zas dál. Absolutně geniální! Tak jsem se tedy vrhla na ten úklid. Přebírala, třídila. Vytřídila jsem pořádnou hromadu knížek. Romány, detektivky, kuchařky, dětské knížky… Knížky jsem nafotila, vyplnila online formulář… 

Online formulář je jednoduchý, intuitivní a nezabere moc času. Vyplníte svoje jméno a e-mail. Fotku všech knížek najednou - zepředu a zezadu, nahrajete a s její kvalitou si nemusíte dělat starost. Fotky na web si pořídí e-shop sám, až k nim knížky dorazí

V dalším kroku si vyberete způsob doručení vašich knížek do Reknih. Máte možnost poslat je přes pobočku Zásilkovny (poplatek 50 Kč vám bude strhnutý z vaší provize, až se knížky prodají), anebo je přinést osobně na jedno ze tří sběrných míst - v Praze, v Plzni, v Hradci Králové. Já, jelikož to mám daleko na osobní předání, jsem zvolila Zásilkovnu. Po potvrzení přečtení obchodních podmínek a podmínek GDPR, máte hotovo.

Reknihy nabízí možnost provizi, která činí 50 % z částky, za kterou se knížka prodá, použít na nákup dalších knih v knihkupectví Reknihy, její výplatu, anebo také možnost přispět „vydělanou” částkou na obnovu deštných pralesů. Jak s provizí naložíte si vyberete přímo ve zmíněném formuláři. Přestože byl můj záměr s knihami nezištný, letos musely deštné pralesy jít bokem, jelikož jsem na Reknihách narazila na několik titulů, které jsem prostě musela mít. A tak šla moje provize na nákup knih od dalších „rečtenářů”. 

Zdá se vám to příliš komplikované? To ani náhodou! Představte si, že byste chtěli prodat knížky online na bazaru. Musíte je nafotit, nahrát, přesdílet, odpovídat na zprávy zájemců, zabalit každou zvlášť, vzít každý kus na poštu, trnout, jestli bude kupující spokojený, čekat na peníze, posílat výhružné zprávy, když peníze nepřijdou... Reknihy udělají vše za vás. Všechny knížky, které chcete předat dál jednoduše zabalíte do jedné krabice a o vše kolem prodeje se postarají Reknihy. Vy už jen čekáte na svou provizi, kterou můžete buď utratit, anebo, až dosáhne víc než 200 Kč, nechat si ji vyplatit.

Knížky, které mi domů přišly, jsou v krásném stavu. Žádné potrhané stránky, fleky, stopy po svačině, ani poznámky zapsané na okrajích nebo důležité informace “podtržené” zvýrazňovačem. Prostě knížky, jako lusk! Voňavé, jak to pouze knížky dovedou. A každá má svůj příběh. Tahle přiváděla do říše snů děti někde na druhé straně republiky, tuto si možná nějaká důležitá paní z úřadu četla ráno v autobusu cestou do práce, a tady podle této kuchařky třeba babička pekla svým vnoučatům jejich oblíbené buchty… a hele, v této je i věnování!

Žijeme v době, kdy klasické knížky nahrazují e-knihy a audioknížky, ale, uznejte, tu vůni papíru, šustění stránek a ten pocit klidu, který navozují knížky, tak ty vám žádná elektronika prostě nenahradí. A Reknihy jsou knihkupectví, které čtení podporuje, a navíc šetří lesy i peněženku, a to se počítá!

Plusy

  • Knížky levnější než nové
  • Prodej knížek bez starostí
  • Šetrné k životnímu prostředí - recyklace
  • Knížky s příběhem
  • Možnost výplaty provize
  • Možnost přispět na deštné pralesy
  • Šetří čas i peníze

Mínusy

  • Menší výběr titulů

Začni psát komentář...

Odešli