konik_testuje
11. led 2022
6882 

Od kojení ke kojenecké výživě HiPP

Vhodná doba pro přechod na umělou kojeneckou výživu je u každého děťátka jiná. Co se pro rodiče nemění, je vybírání toho nejlepšího, co svému dítěti místo mateřského mléka nabídnou. V redakci se nám naskytla možnost otestovat novinku mléčné kojenecké výživy HiPP 2 BIO Combiotik®. Pojďte se podívat, jak obstálo toto mléko u našeho malého redakčního gurmána.

Upínala jsem se na to, že našemu děťátku poskytnu to nejlepší a budu kojit. Bylo to pro mě velmi důležité. Mám obrovské štěstí, jelikož se mi to podařilo. Porodní váha malého byla pěkná, hezky se přisál už po narození a vypadalo to idylicky. Na spuštění laktace jsme si museli však chvíli počkat. Cestou z porodnice jsme navštívili lékárnu. Potřebovala jsem cítit jistotu, že pokud nebudu mít dostatek mléka, máme kvalitní alternativu.

Možná to bylo tulení nebo bylinky - doma se to vyřešilo za nás a my jsme první kojenecké mléko vyzkoušeli jenom pár dní a přešli jsme na plné kojení. Ze zařazení umělého mléka jsem neměla výčitky. Tušila jsem, že se laktace teprve rozjíždí. A i kdyby náhodou ne – svět se nehroutí. Umělé mléko synovi zachutnalo. Vypadal, že nestrádá a s dokrmováním nebyl nejmenší problém. I zpětně tento krok hodnotím kladně. Ke spuštění laktace je zapotřebí kojení, ale když si dítě nevezme, co potřebuje, je skvělé mít po ruce značku, které důvěřujete.

Čas běžel a já jsem na svém těle cítila, že by bylo dobré poohlédnout se po vhodné náhradě za kojení. Testování HiPP 2 Bio Combiotik®23 s novou vylepšenou recepturou bylo skvělou příležitostí zjistit, zda je malý připraven vzdát se postupně mateřského mléka. K této značce výživy pro děti jsem měla plnou důvěru. První naše zkušenost dopadla dobře.

Složení mléka pro mě bylo důležité a vás jistě také zajímá, v čem je výjimečné. HiPP je pro mě kvalitní a (snad desítky let) ověřený výrobce, který se dlouhodobě inspiruje mateřským mlékem, pro mě tím nejlepším možným vzorem. Obsahuje probiotika a prebiotika. Vítám i přidané potřebné vitamíny. Jejich nejnovější receptura mléka, kterou jsme vyzkoušeli, je navíc obohacena o naštěpenou formu kyseliny listové. Já sama ji užívala, už když jsem byla se synem těhotná. Kyselina listová je ale neméně důležitá i po narození (tedy nejen v těhotenství, jak nám je vštěpováno do hlavy), a to hlavně prvních pár let, kdy se předpokládá, že hlavním zdrojem vitamínů je mléko – ať mateřské nebo náhradní. Jak jsem se dočetla, výhoda již naštěpené formy je pak v tom, že organismus ji hned dokáže využít, aniž by ji musel nějak složitě přeměňovat. Jednoznačně změna, kterou pozitivně kvitujeme! Co víc si přát ve výživě vhodné pro zdravý růst a správný vývoj svého miminka.

HiPP 2 BIO Combiotik® je pokračující kojenecké mléko a je vhodné pro děti od ukončeného 6. měsíce. V tomto věku už i kojené děti začínají se smíšenou stravou. My jsme tuto věkovou hranici překročili už před nějakým tím měsícem, a jelikož plánuji kojit zhruba do 1 roku, chtěla jsem vybrat vhodnou náhradu již nyní. Začínáme postupným přechodem od kojení ke kojeneckému mléku.

Příprava mléka není nic složitého. Používám čerstvou kojeneckou vodu, kterou prvně převařím. Po vychlazení na požadovanou teplotu 40-50°C přidám odměrkou mléko a lahvičku zavřu a protřepu. Mléko se hezky rozmíchá. Otvírám uzávěr a při zchladnutí na teplotu těla (37° C) je mléko připraveno. Teplotu kontroluji na vnitřní strane zápěstí, ale je možné ji přesně ověřit i teploměrem. Mléko připravuji vždy čerstvé a hned jej podávám svému hladoši. 

Nejdůležitější při přechodu na náhradní kojeneckou stravu je názor malého strávníka. My rodiče můžeme vybírat, jak chceme – důležité je, aby mléko zachutnalo. U nás to bývá zřejmě velmi výjimečný chuťový zážitek, protože mléko je za chvíli v bříšku a syn většinou blahem usne. A co víc – začal se díky podávání mlíčka před spaním budit jen jednou za noc. Mám pocit, že i trávení je na tom mnohem lépe. Ačkoliv se snažíme podchytit to ze všech stran, víme, že prebiotika a probiotika jsou pro střeva velmi důležitá a podpoří dobré trávení.

Kromě spokojeného a plného bříška  na zavedení mléka ve vylepšené kombinaci složení oceňujeme následující:

  • Zlepšení zažívání – po zavedení příkrmů jsme bojovali se stolicí, nyní vidím velké zlepšení.
  • Jistotu, že kyselina listová (ta v naštěpené formě) je pro malé tělíčko účinná hned, protože ji nemusí složitě přeměňovat.
  • Objevení alternativy ke kojení, která vyhovuje jak mamince, tak miminku. Již nic nebrání tomu definitivně přejít od kojení na mléčnou kojeneckou výživu, jakmile na to budeme oba připravení.

#test_hipp3

Já tedy absolutně nechápu, proč by kojené dítě mělo přecházet na umělou výživu?

11. led 2022

🤦 to jsou slátaniny

11. led 2022

Pokud okolnosti dovolují, tak vhodná doba pro přechod na UM je „nikdy”.

11. led 2022

Začni psát komentář...

Odešli