kopeckovi
11. lis 2014

O důslednosti

Rodiče se často domnívají, že musí být ve svých odpovědích dítěti vždy důslední. Aby byli důslední, dělají někdy věci, které dítěti ubližují nebo vedou ke hněvu a zklamání, neboť se bojí, že nedůslednost by děti mátla. Ale jediná důslednost, o kterou opravdu jde, je důsledně milovat. Pokud jste nedůslední v lásce, dítě je nejen zmatené, ale i zraněné a nechápe to. A v té chvíli nejednáte v souladu se svou milující podstatou.

Změňte pravidla, ne lásku; jen láska musí být důsledným základem pro vaše činy. Ptejte se sami sebe: „Vnímá mě dítě jako milujícího? Chovám se láskyplně k dítěti, když mu nadávám, když trvám na tom, aby si uklidilo pokoj, dokončilo domácí úkoly, snědlo všechno jídlo?" Pokud vás dítě poslechne a uklízí pokoj a cítí se přitom naštvané a méněcenné, stojí ten uklizený pokoj za to? Pokud dodělá úkol a má dobré známky, ale necítí jistotu vaší lásky, stojí jeho akademický úspěch za to? Je něco důležitějšího, než milovat druhou bytost tak, že o tom vůbec nepochybuje?

„Okno“
Bruče Ponton
Odcházel jsem do práce na přednášku
skládal si poznámky do aktovky
když prolétl míč
skrze okno
a sklo se rozlétlo
na miliony ostrých kousků
po celém obývacím pokoji.
V té chvíli
se ve mně začal vzmáhat hněv
vztek že v domě
je jen nepořádek
a kolik bude stát peněz
oprava okna,
pár dní budeme žít
s kartonem nebo překližkou
namísto skla
a myšlenky
jak proboha vůbec
to sklo uklidíme
a byl jsem stále vzteklejší
když bylo jasné
že přijdu na přednášku pozdě.
Uslyšel jsem tvé malé čtyřleté
nožičky běžet po schodech.
Uviděl jsem tvé ručičky
otevírat dveře,
tvé oči se na mne podívaly
se slzami, zvídavě.
A v té chvíli se příběh změnil.
Vzal jsem tě do rukou

,„Nestalo se ti nic,
je to jen okno,
dáme ho zasklít,
hlavně že se ti nic nestalo,
to je pro mě jedině důležité.
Je to jen sklo, ty jsi můj syn.
A já tě miluji.
Pojďme pro koště.“

Často se mě lidé ptají: „Jsou děti tak citlivé, že kolem nich máme chodit ,po špičkách', abychom jim poskytli dobré citové zázemí?" Moje odpověď je: Ne, jen musíme „kráčet oceánem lásky". Děti dokáží překonat těžké časy a velké překážky, pokud dostávají naši lásku darem a mohou se plně svobodně
vyjádřit. Když mohou kráčet po koberci lásky, který pod nimi rozprostřete, budou odolné a schopné jít stále dál.

Z knihy Naomi Aldort - Vychováváme děti a rosteme s nimi

Já se na tu knížku tak těším!!!

11. lis 2014

@bride_lucie Luci ta knížka je úžasná. Myslím, že ji budu číst stále dokola. Hodně mi otevřela oči a hodně ma naučila o sobě samotné. Z každý kapitoly jsem si prostě "sedla na zadek"

11. lis 2014

@kopeckovi Čekám od ní to stejné. Viděla jsem s Naomi pár videí a ta ženská je prostě skvělá a navíc mě inspirují její děti, na kterých je to vidět, jak nádherné to může být. Myslím, že dává mnohem víc smysl pracovat na sobě a nechat dítě si z tebe brát příklad než svádět věčný souboj o moc.

11. lis 2014

@bride_lucie Můj pocit z té knížky je, že vůbec není o dětech. Je to jen o nás dospělích a tom jestli jim dáme ten prostor. Jako já u každý kapitoly skoro brečím. Hodně změnila mé názory a přeju si, abychom do budoucna zvládla změnit i své jednání. Jen si říkám, že jsem ji měla začít číst ještě dávno před tím, než jsem se stala mámou, abych měla víc času na to zpracovat svý vlastní boje v sobě... ale před tím by mě to asi zase tolik neoslovilo. 🙂 Zatím je to pro mě ta nej knížka 🙂

11. lis 2014

Tak já se do ní asi teda fakt pustím 😀

11. lis 2014

Začni psát komentář...

Odešli