lacehea
2. pro 2021
184 

System vzdelavani pripravuje na minulost a ne na budoucnost

Gazdík: Systém vzdělávání připravuje na minulost, ne na budoucnost

Co na to rikate, bylo by to ohromne kdyby uz aspon v jedne oblasti doslo k zadoucim zmenam. 

Jedine co mne trosku zarazi, ze se odvolava k roku 2050. Vzdycky vsechny takove ty zmeny co jsou planovane tak hodne daleko nemaji vyznam. 

Je to tak trosku stejne jako kdyz se mluvi o nejake vzdalene zemi, ze se tam neco stalo nebo se tam neco pripravuje. Jakmile je to vzdycky tak daleko tak zpozornim, protoze vypovidaci hodnota o tom klesa. Protoze si to nemohu nijak overit a to myslim vzdycky jde. 

Ze si to nemuzeme overit. 

Ale kdyby se podarilo konecne pohnout vzdelavacim systemem trosku jinym smerem nez dneska, bylo to pro mne a pro ty deti uzasne. 

System znamkovani, papouskovani naucene latky, nemoznosti vest diskuzi a snazit se neustale deti nachytat na tom co neumi, nejake chybe, pak je za to hodnotit, neni hoden aby zatezoval dnesni narozene deti. 

Co k tomu říkám? Že ke všemu jsou třeba peníze. Je fajn učitele vzdělat v nových metodách (a naprostá většina už se v nich opravdu orientuje, v tom problém není), ale pokud jsou třídy natřískané k prasknutí, tak se individuální přístup uplatňuje těžko. Třeba 28 dětí ve školce je šílený počet, ve školách v plných třídách zase spousta dětí se speciálními vzdělávacími potřebami atd. Do toho šíleně přebujelá byrokracie.

Aby nevznikla mýlka, nejde mi o peníze na platy, ale spíše o to, financovat to školství tak, aby bylo možno se dětem věnovat víc individuálně a ty fajn metody fakt mít možnost uplatnit - snížit počty, zlepšit vybavení. Třeba Finsko, které má jedno z nejlepších školství ve světě, do něj prostě investuje, školství je tam prioritou. Je to především o nastavení společnosti...

7. pro 2021

Co na to říkám já? Dost rodičů žádnou změnu nechce, ba se jí přímo brání. Nerozumí tomu, že děti se mají učit jinak, než se učili oni a odmítají to. Pokud by tomu tak nebylo, byla by už změna dávno vynucená zdola. Takto rodiče, kteří změnu chtějí, dávají děti do alternativních a soukromých škol, čímž vypadnou ze státních škol a nevyvíjejí tam potřebný tlak, případně kouzlí s bydlištěm, aby se dítě dostalo na pokrokovou státní školu.

8. pro 2021
lacehea
autor

Myslim, ze deti by se meli ucit co sami chteji, protoze jinak se porad uci co chce vlada a vyrustaji z nich naprogramovani dospeli . Inteligence neni neco se ve skole uci, ale je potreba to delat tak, abychom v nich inteligenci probouzeli.
Aby delali veci sami za sebe.

9. pro 2021

Začni psát komentář...

Odešli