icon
1 / 1
avatar

🎈 připíchnu se 🙂

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Nejlepší věc na světě! Spotřeba energie podle mě malinká (vždyť to vyhřívá jen asi na 35°C), příprava 5 min i s vložením nádobí do myčky. Dávám 5-6 lžiček bílého jogurtu na 1litr plnotučného mléka a je z toho 7 jogurtů (zrají 10-12 hod). Rozšlehám to ve skleněné konvici na čaj, z té se to pak krásně do těch skleniček rozlévá. Zraje mi to vždycky přes noc. Nemám ráda moc zbytečných spotřebičů, ale na jogurtovač nedám dopustit.
A máme přesně ten z Lidlu, co je na obrázku, takže pořizovací náklady cca 350 Kč (tehdy, nevím, jak teď). Jsem s ním spokojená, jede 3x týdně už přes 2 roky.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Ještě pozn.: mléko z Alberta cca 16 Kč + jogurt bílý Bifido Albert cca 8 Kč (kelímek mám na 3 várky, tj. 21 jogurtů).
Zkusili jsme různé jogurty jako zdroj kultury a ten Bifido Albert nám chutná nejvíc.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Manžel, že to chce jedině čerstvé mléko, ne trvanlivé z krabice. Dáváte čerstvé?

Odpověz
20. bře 2022
avatar

@pratensis a těch 12h to je v tom přístroji nebo na lince?

Čtu, zahřát mléko na 80, až vystydne na 40 přidat kulturu, cukr ... a pak jogurtovač

Odpověz
20. bře 2022
avatar

@ladyhacek mame a super tez jime dost jogurtu. delam ale z uht mlika, je to jednodussi. cerstve by melo snad dojit k varu aby se tam pak v procesu pripravy jogurtu nezacly mnozit i jine bakterie nez ty co maji.... nechavam v pristroji na lince pres noc.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Já jogurtovač také používám, jede tak 1x-2x týdně. Dělám z čerstvého plnotucneho mléka a vždy dám půlku nějakého bílého jogurtu do 1l mléka. Osvědčilo se mi zahrát mleko na cca 37 stupňů a pak nalít do skleniček. Bez toho zahřátí byl ten jogurt takový jiný, měl jinou konzistenci. Ale hodne lidi to nedela. Občas do něj dám jeden vanilkový cukr. Nechávám přes noc na lince, tak 12 hodin a pak šup do lednice.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Kupovali jsme na začátku pandemie. Víceméně vždycky o víkendu jogurt uděláme. Kluci jim tedy moc nedají, ale my s manželem se po nich můžeme utlouct. Nevím, jak je to se spotřebou, ale jogurt vyjde na pakatel.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Jogurtovač mám, jede často. Čerstvé mléko zahřívám cca 5minut kolem 80 stupńů, pak nechám vychladnout (měla by to být teplota, při které třeba strčíte prst a už není horké). Vmíchám celý kelímek jogurtu s kulturami a strčím do jogurtovače. Někdy na 8, někdy na 10hodin. Rozdíl v tom moc nevidím. Jo, mléka na začátku dávám víc než litr, aby byly skleničky hodně naplněné. Žádný cukr nepřidávám.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

@ladyhacek Já mám úplně jiný postup. Litr mléka smíchám s 5-6 lžičkami jogurtu (obojí právě vyndané z lednice, žádné zahřívání, žádný cukr), krátce prošlehám metličkou, rozliju do skleniček, dám do jogurtovače, zapnu a nechám běžet 10-12 hod. To předzahřívání na 80°C bych hádala, že platí pro mléko přímo od krávy, které je třeba pasterizovat. Já používám čerstvé plnotučné mléko z krabice, od krávy nemám k dispozici.

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Trvanlivé mléko určitě ne!

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Já se obejdu roky bez, zahreju na 80, schladim na 40, jogurt 1 do 1 litru plnotucneho čerstvého mleka a sklenicky dam to termo tašky do trouby (nezahrate). Chutnaji, naklad asi 40kc n

Odpověz
20. bře 2022
avatar

Já mám myslím tento z obrázku z lidlu. Litr cerstveho mléka o teplotě 40 stupňů a 200g jogurtu se přesně vejde do 7 skleniček. Zahřívá cca 7-8 hodin. Žádný cukr. Víc jak 42 stupňů jogurt nema projít, jinak zabijes všechny bakterie.

Odpověz
21. bře 2022
avatar

⛳️

Odpověz
21. bře 2022
avatar

Já dělala jogurty v zavařovacím hrnci, pokud máte doma, je imho zbytečné kupovat další stroj.
Z UHT jdou, ale my si jezdíme pro mlíko přímo do kravína. 🙂 tak ať se vám dobře vyrábí a ať chutná.

Odpověz
22. bře 2022
avatar

Jinak ano, těch 80° bude stopro kvůli pasterizaci, u pasterovaného mléka už je to zbytečný krok. Ta pasterizace je různá, může se pasterovat déle (a šetrnější) při nižší teplotě, nebo rychle při vyšší teplotě.

Odpověz
22. bře 2022
avatar

@inssomnia přímo od krávy mléko mít nebudu 🙂
Koupím plnotučné čerstvé v láhvi ti musím taky?
Jak postupovat tady v tom případě

Odpověz
22. bře 2022
avatar

Jogurtovač objednaný 😉

Odpověz
22. bře 2022
avatar

@ladyhacek Mrkni nahoru, postup z čerstvého plnotučného (= v láhvi nebo krabici) jsem ti tam popisovala.

Odpověz
22. bře 2022
avatar

Delam v pekarne na chleba taky z Lidlu, ma program na jogurt👍

Odpověz
22. bře 2022
avatar

@ladyhacek Vyhrabala jsem starý jogurtovač u mamky, kdysi ho koupila nebo dostala, už si nepamatuju a moc jsme ho nepoužívali, já nikdy jogurtová nebyla. Párkrát jsem v něm jogurty dělala a byly moc dobré, takže pokud má někdo jogurty rád, přijde mi to fajn. Nekupuju jogurty často a hlavně jsem napojená na KPZ (Komunitou podporované zemědělství), kde máme skvělé dodavatele a farmáře, takže i mléčné výrobky jsou perfektní, takže je ráda podpořím.
Jogurt jsem dělala jsem podle blogerky Kitchenette: https://kitchenette.cz/clanek/domaci-jogurt

Odpověz
22. bře 2022
avatar

Já dávám pět lžiček Hollandie a litr červeného trvanlivého mléka. Rozmíchám, dám do jogurtovače z Lidlu a úplně v pohodě. Jogurt z ledničky, mléko ze špajzu. Žádné zahřívání. Jede už čtvrtý rok, třikrát týdně.

Odpověz
22. bře 2022
avatar

@pratensis děkuji

Odpověz
23. bře 2022
avatar

@eva267 já v zavařovacím hrnci dělala ze 4,5 litru a jednoho jogurtu jednou za 14 dní. Takhle často a v malém to fakt obdivuji 🙂
Ještě teda dodatek - nám nakonec nejvíc chutnaly z řeckého jogurtu. A jak bereme mlíko od krávy, tak jsem dělala smetanové jogurty (smetana z 10 l mléka - přes půl litru, dolitá 4 l opravdu plnotučného mléka) - ty byly... Zase se k tomu vrátím, až budu mít volnější ruce.

Odpověz
23. bře 2022
avatar

Ještě prosím používáte vždy nový kupovaný jogurt nebo pak i ten co jste si udělali?

Odpověz
23. bře 2022
avatar

@ladyhacek vždycky si koupím, hlavně proto, že nehlídám, kdy se poslední sní. Tam je asi jen riziko, že se ti časem do té kultury dostanou i jiné bakterie (??). Já bych laicky jednou za čas začala odznova s koupeným, ale párkrát bych klidně použila znova ten svůj.

Odpověz
23. bře 2022
avatar

Prosím dotaz, po těch 10-12hod v jogurtovaci může se pak jíst nebo nejdřív do lednice? On hned bude vlažný? Dá se to jíst?

Odpověz
26. bře 2022