Nejlepší věc na světě! Spotřeba energie podle mě malinká (vždyť to vyhřívá jen asi na 35°C), příprava 5 min i s vložením nádobí do myčky. Dávám 5-6 lžiček bílého jogurtu na 1litr plnotučného mléka a je z toho 7 jogurtů (zrají 10-12 hod). Rozšlehám to ve skleněné konvici na čaj, z té se to pak krásně do těch skleniček rozlévá. Zraje mi to vždycky přes noc. Nemám ráda moc zbytečných spotřebičů, ale na jogurtovač nedám dopustit.
A máme přesně ten z Lidlu, co je na obrázku, takže pořizovací náklady cca 350 Kč (tehdy, nevím, jak teď). Jsem s ním spokojená, jede 3x týdně už přes 2 roky.
Já jogurtovač také používám, jede tak 1x-2x týdně. Dělám z čerstvého plnotucneho mléka a vždy dám půlku nějakého bílého jogurtu do 1l mléka. Osvědčilo se mi zahrát mleko na cca 37 stupňů a pak nalít do skleniček. Bez toho zahřátí byl ten jogurt takový jiný, měl jinou konzistenci. Ale hodne lidi to nedela. Občas do něj dám jeden vanilkový cukr. Nechávám přes noc na lince, tak 12 hodin a pak šup do lednice.
Kupovali jsme na začátku pandemie. Víceméně vždycky o víkendu jogurt uděláme. Kluci jim tedy moc nedají, ale my s manželem se po nich můžeme utlouct. Nevím, jak je to se spotřebou, ale jogurt vyjde na pakatel.
Jogurtovač mám, jede často. Čerstvé mléko zahřívám cca 5minut kolem 80 stupńů, pak nechám vychladnout (měla by to být teplota, při které třeba strčíte prst a už není horké). Vmíchám celý kelímek jogurtu s kulturami a strčím do jogurtovače. Někdy na 8, někdy na 10hodin. Rozdíl v tom moc nevidím. Jo, mléka na začátku dávám víc než litr, aby byly skleničky hodně naplněné. Žádný cukr nepřidávám.
@ladyhacek Já mám úplně jiný postup. Litr mléka smíchám s 5-6 lžičkami jogurtu (obojí právě vyndané z lednice, žádné zahřívání, žádný cukr), krátce prošlehám metličkou, rozliju do skleniček, dám do jogurtovače, zapnu a nechám běžet 10-12 hod. To předzahřívání na 80°C bych hádala, že platí pro mléko přímo od krávy, které je třeba pasterizovat. Já používám čerstvé plnotučné mléko z krabice, od krávy nemám k dispozici.
@ladyhacek Vyhrabala jsem starý jogurtovač u mamky, kdysi ho koupila nebo dostala, už si nepamatuju a moc jsme ho nepoužívali, já nikdy jogurtová nebyla. Párkrát jsem v něm jogurty dělala a byly moc dobré, takže pokud má někdo jogurty rád, přijde mi to fajn. Nekupuju jogurty často a hlavně jsem napojená na KPZ (Komunitou podporované zemědělství), kde máme skvělé dodavatele a farmáře, takže i mléčné výrobky jsou perfektní, takže je ráda podpořím.
Jogurt jsem dělala jsem podle blogerky Kitchenette: https://kitchenette.cz/clanek/domaci-jogurt
@eva267 já v zavařovacím hrnci dělala ze 4,5 litru a jednoho jogurtu jednou za 14 dní. Takhle často a v malém to fakt obdivuji 🙂
Ještě teda dodatek - nám nakonec nejvíc chutnaly z řeckého jogurtu. A jak bereme mlíko od krávy, tak jsem dělala smetanové jogurty (smetana z 10 l mléka - přes půl litru, dolitá 4 l opravdu plnotučného mléka) - ty byly... Zase se k tomu vrátím, až budu mít volnější ruce.


🎈 připíchnu se 🙂