lennus
18. led 2017
1135 

Praktické informace k vyřizování dokumentů v případě úmrtí předčasně narozeného dítěte

Bohužel nás loni potkala smutná událost a přišli jsme ve 23. týdnu o miminko. Řešili jsme některé praktické záležitosti a sepsala jsem je sem, kdyby se někdy někomu hodily. 

Na České správě sociálního zabezpečení mi bylo řečeno, že na mateřskou je nárok, pokud lékaři v porodnici klasifikují narození dítěte jako porod a ne potrat, přestože po narození zemře. V tomto případě potvrdí lékař v porodnici, kde žena rodila, že šlo o porod na formulář, který se odevzdá u zaměstnavatele.

Pokud byla žena v době porodu zaměstnaná, žádá o nemocenskou. Já byla v době porodu ve firmě na rodičovské a do toho na pár hodin týdně na dohodu a mateřskou jsem měla mít až po novém roce, období od ukončení rodičovské do začátku mateřské jsem měla po dohodě řešit neplaceným volnem, jednalo se o necelé dva měsíce.
Pokud se dítě narodí mezí 22.-24. týdnem, může to být podle zákona bráno jako potrat, pokud mělo dítě méně než 500g. Pokud se ale narodilo živé a mělo známky života např. srdeční akci, mělo by se to brát jako porod, i když žilo jen krátce. Každopádně záleží na lékařích, jak se rozhodnou toto klasifikovat.

V případě potřeby vyřídit rodný a úmrtní list, který se hodí např. k žádosti o pohřebné, je nutné mít od porodnice Hlášení o narození a List o prohlídce zemřelého – buď ho pošle porodnice přímo matrice nebo si ho matka vyžádá, pokud se řeší klasifikace porodu až později jako v našem případě. Na matrice měli pouze nahlášenu informaci, že se narodil chlapec plus jeho váhu. Později ale porodnice vše na naši žádost dořešila a matrice potřebné formuláře zaslala.
  Více informací k sociální dávce Pohřebné: https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/pohrebne
http://www.prispevky.cz/ostatni/pohrebne

Co je potřeba – formulář, rodný a úmrtní list (vyřídí matrika poté, co dostane z porodnice Hlášení o narození a List o prohlídce zemřelého), faktura za pohřeb, popř. doklad o zpopelnění a doklad o jeho zaplacení. O dávku žádá ten, kdo vystvuje pohřeb a jeho jméno je uvedeno na faktuře od pohřební služby, žádá se v místě bydliště, je možné poslat kopie poštou. 

Formulář: https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit.jsp?CMD=EditForm&FN=Pohr140101106&SSID=bE96cO_7No2qvVONe5~ng8Q7t2stpUS5

Informace od neonatologa – „V Čechách nijak není ošetřen systém paliativní/komfortní péče a neexistuje konsensus, co dělat s dítětem které má nějaké známky života a nezachraňuje se. Současná legislativa není úplně jasná v hranicích mezi porodem a potratem a záleží na pracovišti nebo jednotlivci jak ji interpretuje.

Dle mého názoru (shoduji se s kolegy neonatology na oddělení ÚPMD) je narození dítěte po 22. týdnu porod bez ohledu na váhu. Zákon ale umožňuje klasifikovat potrat v případě hmotnosti plodu pod 500 gramů, pokud ale neměl známky života.

V ojedinělých případech kdy jsme tuto problematiku řešili, nám přijde nejvhodnější, pokud se narodí dítě nad 22. týden, ale pod 24. a rodiče nechtějí dítě resuscitovat, klasifikovat jako porod mrtvého dítěte (i když velmi často má srdeční akci, ale poskytuje se jakási paliativní/komfortní péče a dítě se nepřijímá na oddělení RES) a matka má poté finanční výhody z porodu. Vy jste porodila po 22. týdnu, hmotnost chlapečka byla sice pod 500 g, ale s jednou známkou života - srdeční akcí. Tudíž by se mělo jednat o porod.“

Doporučuji nenechat se odbýt, pokud porodnice klasifikuje narození jako potrat. Přiznám se, že jsem pár dní poté, co se nám narodil chlapeček a hned zemřel, neměla energii a sílu řešit praktické záležitosti, přestože mě upozornil gynekolog, ať si zjistím, jak to s mateřskou je. Až za několik týdnů mě na možný nárok na mateřskou upozornila kolegyně, na tomto základě jsem se začala o věci zajímat a zjišťovat informace –  zavolala jsem si na ČSSZ, kde mi podali bližší informace a napsala jsem email neonatologovi, který s našim synem přišel do kontaktu po narození. Následně jsem znovu kontaktovala primáře porodního oddělení, se kterým jsme se sešli a vše dořešili, porodnice nám vyšla maximálně vstříc. Na pohřebné mě náhodou upozornila kamarádka, protože jsme pohřeb dělali.

Uprimnou soustrast ;( take se mi stalo. 25tt a 495gr, nechtela jsem resuscitovat ani zachranovat. Rozhodne me nenapadlo delat pohreb ani vyrizovat rodny a umrtni list. Nejak mi to cele prijde uhozene, nedejboze kvuli penezum....?

18. led 2017
lennus
autor

@mr_falko Taky jsme ho nechtěli zachraňovat, nechali jsme to na přírodě a pánu Bohu a řešit tyto praktické záležitosti mi uhozené opravdu nepřijde, s maličkým jsme se díky pohřbu rozloučili, kdyby umřelo dítě po narození, pohřeb by rodiče taky dělali, nebyl to pro nás rozdíl, bylo to naše dítě, pomohlo nám to se s tím lépe vyrovnat, a z něčeho žít člověk musí, myslím tím mateřskou, dítě to samozřejmě člověku nevrátí. Pohřeb jsme rozhodně nedělali kvůli penězům, to mě v tu chvíli ani nenapadlo, ale pokud je tady ta možnost této dávky, finančně to pomůže, není to levná záležitost a má to význam. Já to nejprve řešit nechtěla, ale pak mě na to upozornilo pár osob, tak jsem si řekla, proč ne.
Myslím, že nikomu nenáleží soudit chování jiného, zvlášť ne v takové situaci.

18. led 2017

@lennus ja to nemyslela zle, jen ze jsem 4 roky zpet resila to same a nikdo se ani neptal, zda chceme neco jineho nez to, co je standard v teto situaci. Hezke, ze jste se rozloucili, nedokazu si to v te situaci predstavit, sejmulo by me to jeste vic. Jste velmi statecni. Mohu ze zeptat zda je cena pohrbu stejna jako u klasickych pohrbu?

18. led 2017
lennus
autor

@mr_falko On se člověk v řadě situacích musí pídit sám, maličký umřel manželovi v náruči a já ho viděla ráno, vše jsme dělali přirozeně tak, jak jsme to v tu chvíli cítili, pohřeb nám oběma hrozně moc pomohl, i když si to člověk neumí představit.
Myslím, že cena byla plus mínus stejná, ale já nevím, protože jsme dělali pohřeb v Praze, kde žijeme a bohužel porodnice spolupracuje s jednou z těch dražších pohřebních služeb. Pohřeb jsem před pár lety dělala taťkovi na Moravě, kde jsou ceny samozřejmě jiné.
Nevím, jak to bylo zrovna před čtyřmi lety, ale vím, že ještě před pár lety se braly takové děti jako biologický odpad, rodiče začali bojovat, aby jim porodnice děti vydávaly a mohli se s nimi rozloučit podle toho, jak to cítili. Dnes je možné si vyžádat plod v jakékoliv fázi těhotenství.

18. led 2017

@lennus diky. Drzte se, preji hodne sil a hlavne zdravi 💕

18. led 2017

Leni, čtu až teď...hrozně mě to mrzí. Nás to potkalo v únoru 2015 ve 23tt. Teď čekáme za 3-4tydny zdravé miminko. Přeji hodně sil a určitě brzy najde k vám další miminko cestu.

20. led 2017

Dál už přeju jen zdraví a spokojenost.

31. led 2017

@lennus mohla bych umístit odkaz na tvůj článek na nástěnku (oznámení) ve skupině Nedonošené děti?

22. bře 2017
lennus
autor

@sharka88 Určitě, může se to někomu hodit

22. bře 2017
Komentář byl odstraněný
lennus
autor

@trdlici Dobrý den, asi bych si je obvolala kvůli ceně, možná najdete i na netu, zkuste nějakou v okolí Motola nebo vlastně můžete i děčínskou. Nejdražší je Pegas, s tou spolupracuje Podolí, rovnou nám ji nabídli, netušila jsem, jak jsou drazí, řekla mi to až později kamarádka, takže tu spíš ne, i když byla spolupráce bezproblémová. Vše mohlo vyjít tak do 14tis.? Naštěstí pak proplatili tu dávku pohřebné, což pomohlo trochu.
Moc mě to mrzí, kdybych mohla jakkoliv poradit ještě, klidně napište do zprávy, držím palce!

2. říj 2017

Já mám teď zkušenost s potratem v 19 tt,miminko bylo 15 tt. V naší nemocnici to řešili poprvé,na pohřební službě taky,ale všude vyšli vstříc. Dnes by si měli pro pozůstatky přijet a dostaneme urnicku. Jak budeme postupovat dál ještě nevíme. Jsem na nemocenské a ještě zůstanu. Platili jsme 5000, víc už to stát nebude. Ale to je jedno. Ještě před nástupem na vyvolání nám bylo jasné,že jim ho tam nenecháme.

2. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli