1 / 10

    Ten matersky kvásek získam jak? Děkuji

    27. led 2021

    @sunysara co se týče toho mateřského kvásku, tak ten se vyrobí tak, že se smíchá žitná mouka a voda...
    Na přesný postup mrkni na https://www.modrykonik.cz/blog/levandulovy_caj/article/kvaskovy-chleb-pro-zacatecniky-k6eatg/

    Je to vlastně jen žitná mouka s vodou. To necháš 24hodin kvasit a každý den odeberes lžičku z toho kvasu a tu lžičku smichas s čerstvě nasypanou moukou a vodou. Zbytek kvasu z předešlého dne klidně vyhodit...

    27. led 2021

    @levandulovy_caj děkuji já jsem právě myslela že žitnou mouku a vodu dám do sklenice a vždy odeberu lžičku do chleba a zbytek dokrmím jak jsem to teda četla jinde, to tedy ne?

    27. led 2021

    @sunysara jasné, taky se dá... Ale ve pak větší šance, že se objeví plíseň 😊

    27. led 2021

    @levandulovy_caj ajo tak to už chápu. Udělám kvásek z toho dám lžičku co mísy zbytek vyhodím a k te lžíce ei mísy přidám mouku a vodu a to je rozkvas nechám do druhého dne z toho vezmu lžičku dám do sklinky a zbytek zamícháme a moukou a seminky a vodou a pecu chápu to takhle dobře. ?

    27. led 2021

    @sunysara přesně takhle 😊❤️

    27. led 2021

    @levandulovy_caj děkuji moc už to chápu . ☺😊😄

    27. led 2021

    @levandulovy_caj šmankote, to zní složitě 🙈 chápu, že když to člověk pochopí, tak to je jednoduché jako facka, ale než to pochopí a zkusí... Musí sbírat odvahu 😂 a jak dlouho vydrží v ledničce ta lžička na další použití? A z toho rozkvasu pak vezmu lžičku, zase udělám nový rozkvas, nechám do druhého dne, odeberu lžičku a dělám chléb? Takto stále do kola?

    30. led 2021

    @priefi já to dělám tak, že v lednici uchovávám jen lžičku, kterou pak celou zamíchám do směsi vody a mouky, když dělám rozkvas.
    Než smíchám rozkvas s ostatními surovinami na chleba, tak si odeberu zase opět jen lžičku a dám do čisté sklenice.
    Kdybych pekla co dva dny, tak kvásek nedávám do lednice, ale peču cca 2x týdně, tak jej mám v lednici. Nijak jej nekrmim. Kdybych pekla ještě méně často, tak už si jej třeba jednou nebo dvakrát dokrmim, aby nebyly kvasinky hladové...

    30. led 2021