Zdravý a kvalitní pecen si může doma upéct kdokoliv z nás. Není to nic složitého, jak se na první pohled může zdát. Když jsem začínala, přečetla jsem x webových stránek o pečení chleba a zakládání kvásku, přidala jsem se do skupiny na fb a přesto jsem měla zmatek v hlavě. Jediné, co mi pomohlo, abych získala znalosti o pečení chleba, byla moje vlastní zkušenost.
V tomto článku volně navážu na předchozí článek „kvásek aneb život ve sklenici“ a pokusím se ještě jednodušeji popsat postup pro pečení chleba...
Jak začít:
První s čím začít je koupit žitnou mouku. Kupuji pernerku tady u nás v lidlu nebo pennysu 😀
Založení kvásku:
do zavařovací nebo klidně obyčejné sklenice na pití si dejte 50g žitné mouky a 50ml vody a zamíchejte. Pro dnešek máte hotovo...
Konzistence kvásku bývá jako hustší kaše nebo řidší těsto...
Druhý den odeberte lžičku z původního kvásku a dejte jej do čisté sklenice. K tomu přidejte 50ml vody a 50g žitné mouky... Tento postup opakujte ještě alespoň 5 dní.
Dělá se to proto, protože se v kvásku vytváří kultura, která „žije“ z čerstvě nasypané mouky. Zbytek z původního kvásku klidně vyhoďte. Vůbec vám ho nemusí být líto.
V kvásku se budou tvořit bublinky, takže krásně uvidíte, jak pracuje.
Možná se to zdá být jako piplačka, zbytečná práce apod. Když si vlastně můžu koupit čerstvé droždí za tři koruny, ale kváskový chleba má spoustu benefitů jak chuťových tak i lepší stravitelnost aj.
Zhruba ten šestý sedmý den už můžete zkusit péct.
Večer, den před pečením, si dejte do větší mísy lžičku kvásku a přidejte cca 150g žitné mouky a 150ml vody, vytvoříte „rozkvas“
Druhý den ráno uvidíte jak rozkvas výrazně zvětšil objem.
Z rozkvasu si odeberte lžičku do čisté sklenice, aby jste měli kvásek na příště.
Do rozkvasu přidejte:
500g hladké pšeničné mouky
270ml vody
kmín
12g soli
vymíchejte těsto... (těsto je lepkavé), přikryjte utěrkou nebo pokličkou a nechte zhruba 2-3 hodiny odpočívat.
Po uplynutí doby si těsto vyklopte na podsypaný vál a umotejte krásný bochánek, který vložíte do chlebové ošatky nebo postačí i mísa vyložená potravinářskou folií.
Kynutí trvá další 2 hodiny.
Trouba rozehřátá na 230 st. ve které se nahřívá plech.
Sázení chleba do trouby na plech: chleba vyklopit na pečící papír a dřevěné prkénko a chleba vložit do trouby na plech.
Na 230st. Péct +- 15 min, potom stáhnout na 180st. a péct ještě 45 min
Pecen nechat vychladnout na mřížce...
A ten zbytek kvasku vyhodím a už zivim pak, jen ten rozkvas???
Co udělám s tou lžičkou co odeberu z rozkvasu?
A kvásek má být v lednici? Dekuji😉
@ramalka2 ja se toho taky bála, ale je to super a chleba už prostě nekupuji, protože mi kupovaný nechutná. Jen na začátek je lepší si kvásek od někoho zajistit než zakládat, můžeš péct hned. Existuje na fb skupina Pečempecen a tam je i kvaskova mapa, kde je kontakt na ty, kdo kvásek mají doma.
To prkénko taky nechám v troubě? :D sorry, taky se teprve odhodlavam
@ramalka2 když vím, že budu péct třeba jen 2x týdně, tak si jej dám do lednice, ale když bych pekla obden, tak jej mám na lince 😊
@hlukacz záleží jak by si často pekla. Někdy se nemusíte vůbec dokrmovat, protože častým pečením si jej odebíráš z rozkvasu, ale pokud by jsi nepekla často, tak mu tam přidáš do skleničky třeba lžíci mouky a trochu vody, aby se zas udělalo to řídké těsto.
@sklepka to tam jen "pošleš" chleba pomocí prkénka. Prkénko tam nenechavej 😊. Já ten plech ani nevytahuji, aby zbytečně nevychladnul.
@levandulovy_caj no ještě že jsem se zeptala 😁😁😁
@hlukacz přidáš trochu mouky a vodu, aby vznikla taková kasička a hotovo, žádná věda 😉 pokud by ten kvásek byl řídký a smrděl po octu, tak si z něj necháš jen malinko, dáš víc mouky a naredis.na hustší kaši a necháš na lince zdvojnásobit objem. Z odebraného kvásku můžeš udělat třeba lívance nebo kyselo
Super, moc děkuji za recept
Prosím, jakou mas tu osatku? Dekuji
@maciceksta https://www.fantasyobchod.cz/osatka-na-chleba-k...
Mám tuhle...😊
@levandulovy_caj Dekuji, tak jdu taky objednat.
@levandulovy_caj a neprilepuje se to na tom srdíčku?
@sunysara když to dobře vysypu solamilem, tak ok
Díky tobě jsem se konečně odhodlala na kváskový chleba. Stojí za to!
@kvmatonka Jeeeee, to mě moc těší ❤️❤️❤️
Vypadá nádherně ❤️ jsi šikulka 😊
@levandulovy_caj opravdu jsi vytvořila blbuvzdorný návod na kvásek 😁 maškrtnica to totiž popisovala jak výrobu atomovky. Takže moc děkuji. Zítra peču zase, je výborný. 😍
@kvmatonka super 🥰 a jak dlouho ti trvalo od založení kvásku až po první pečení?
Když jsem začínala já, tak mi to taky přišlo jako strašná alchymie, ve výsledku je to docela snadné...
Ten čas je na tom nejhorší...
@levandulovy_caj v pondělí jsem založila a v neděli večer zadělala na rozkvas. Teď vedu ještě další pro sestry. Mladší to chce taky zkusit a starší sestře kvásek chcípnul, tak ji budu dávat můj. Dělám ho z žitné mouky babiččina volba a dobrý. Kvásek jede krásně. Nevím čeho jsem se bála, vždyť je to tak jednoduché ☺
@kvmatonka super ❤️ mockrát děkuji za zpětnou vazbu. Moc si toho cením ☀️
@levandulovy_caj já taky díky 💖
Ja zatím peču chleba Kubík od Michaeli Rau, ale ten tvůj zkusím také ❤️
Super článek 👍 peču už skoro rok, ale teda v keramické formě abych měla jistotu, že i když mi chleba trochu překyne tak z něj nebude po vyklopení z ošatky placka 🙈
mimochodem pokud máte někdo doma slepice tak je dobré přebytečný kvásek dávat slepicím 😉 je pro ně velmi výživný a i vajíčka jsou potom kvalitnější 😊
@rejalin recept výše je vlastně kubík... 😊
Snažila jsem se to popsat co nejjednodušeji a vyvarovat se košatemu návodu 😌
@hasara33 čoveče placka se mi ještě nikdy nepodařila. Poprvé mi chleba drsně prekynul a tomu už nepomohla ani skleněná nádoba. Jak kdybych upekla kus hadru 😆
Teď vim, že když preknyne, tak jej mám znovu stočit a nechat chvilku kynout...
@levandulovy_caj u mě byly první dva chleby placatý, ale bylo to slabým kváskem 😅 pak už se mi dařily, ale z tý formy mi to vyhovuje nejvíc 🤗
Fakt? No vidíš tak zase nová informace pro mě 🤔😊
@levandulovy_caj "Druhý den odeberte lžičku z původního kvásku a dejte jej do čisté sklenice. K tomu přidejte 50ml vody a 50g žitné mouky... Tento postup opakujte ještě alespoň 5 dní." Chápu správně, že každý den odběru lžičku, zbytek vyhodím a do lžičky přidám 50g mouky a 50ml vody? Anebo jen jednou odeberu a pak jen každý den do toho přidávám 50g a 50ml?
Ano, každý den odeberes lžičku, dáš do čisté sklenice a přidáš čerstvou žitnou moukou a vodu...
Zbytek vyhod 😊
Tou odebranou lžičkou mnozis kultury, které žijí z čerstvé mouky, že které berou cukry.
@levandulovy_caj děkuji 😊 teď už se jen hecnout a zkusit to. A dáváš i třeba 70% pšeničné a 30% žitné? Potřebuje to pak déle kynout?
Do rozkvasu nedávám jinou mouku než žitnou... Pšeničný kvásek jsem popravdě ani nezkousela....
@levandulovy_caj prosim pekne. Prvni chleba z kvasku od zname byl vyborny. Pak jsem delala jeste dva z kvasku odebraneho z predchoziho rozkvasu. A ty druhe dva byly nizke, gumove. Chutove dobre, krupva kurka, ale konzistence nic moc. Pecu ve forme na chleba. Udelam rozkvas cca 12h pres noc v teple. Pak vymicham s moukou, seminky…. A kyne dásich 5h v teple. Nekde nejaka ocividna chyba prosim? 🤔
@hezz17 možná je na rozkvas 12h a v teple moc... to teplo urychluje i kynutí. Mě osobně se dělají placky právě z překynutí. Zkus rozkvas a kynutí nedělat v teple, ale normálně na lince🙂 popř. v teple, ale kratší dobu
@levandulovy_caj diky zkusim. Jeste jsem si vsimla, ze v receptu od te kamaradky mam na rozkvas 50 mouky a 50ml vody. Jestli nebylo i malo toho treba 🤔
@hezz17 dávám na rozkvas 150g žitné mouky a cca 130ml vody, když dělám chleba z 500g hladké mouky
@levandulovy_caj ja teda delam z chlebove mouky. Pul zitne pul psenicne. Stejny pomer jsem davala i druv do pekarny
@hezz17 tak s takovým poměrem nemám zkušenost🙂
Začni psát komentář...
Peču 10minut na 250 stupňů, pak stáhnu na 210 na 15 minut, pak se může vyvětrat trouba (zaparuju) a následně 30minut na 170-180 stupňů