Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři
levandulovy_caj
21. čer 2020
343 

Kvásek - život ve sklenici

Kvásek se skládá ze dvou surovin a to mouka a voda. Když jsem začínala s kváskováním, tak mi zakládání a vedení kvásku připadalo jako strašná alchymie a vůbec jsem nechápala, jak tyto dvě suroviny mám míchat aby z toho vzešlo cosi, co mi zvládne upéct chleba... Na internetu je spousta návodů, které se kolikrát hodně lišily a já byla zmatenější a zmatenější. Jediné čemu jsem rozuměla bylo, že mám koupit žitnou mouku a přilít vodu...

Proč jsem vlastně začala kváskovat? 

Chleba jsem pekla už xkrát, dokonce mám i pekárnu a při pečení jsem využívala kvasnice, ať už  čerstvé nebo sušené... Chleba byl výbornej, ale jen do té doby než vychladnul, to se pak z něj stala drobivá houba nevýrazné chuti. Já si pořád lámala hlavu, proč nemůžu upéct chleba, který se prodává v obchodě, taková ta klasická šumava... Občas jsem na internetu viděla doma upečený takový chleba a ještě ozdobený krásným vyřezáváním. Pídila jsem se po receptu a ve všech případech bylo zmiňováno "kvásek". Ještě jsem párkrát upekla drobivé houby až jsem se naštvala a prostě tu žitnou mouku koupila! Recept jsem si vybrala takový, který byl nejvíc srozumitelný...

Vzala jsem si zavařovačku a šla na to (konkrétní datum 18.3.2020).... První den: 50g žitné mouky a 50ml vody. Udělá to takovou hutnější kaši, kde je vidět samotné míchání. Nic neteče do stran... Asi jako ztuhlá šlehačka.

Další den jsem přidala dvojnásobek žitné mouky a vody tj. do kvásku, který měl dohromady 100g jsem přidala 100g mouky a 100ml vody.  Tudíž měl kvásek druhý den dohromady 300g.

3. den jsem půlku odebrala, protože by se mi obsah do sklenice už nevešel, takže jsem se dostala na hmotnost kvásku 150g a ten třetí den jsem doplnila 150g mouky a 150ml vody a takhle jsem vedla ještě asi 3 dny, kdy jsem půlku odebrala a 2 půlky přidala...

Kvásek krásně bublal a 7. den pekla. Můžu říct, že po všech článcích a forech na fb jsem měla z pečení z takto mladého kvásku strach, ale chléb byl naprosto famózní a krásně vzešel...

Jak dělám rozkvas a množím kvásek:

Kvásek mám v zavařovačce od okurek. Do mísy, ve které budu zadělávat chleba, odeberu téměř veškerý kvásek ze zavařovačky. Do mísy si přidám cca 200g žitné mouky a 200ml vody. Do zavařovačky též přidám pár lžic mouky a vody a udělám opět hutnou kaši. Dělám to tak proto, abych měla čerstvě zakrmený kvásek, ale zabráním tak i případnému zapomenutí odebrání z mísy ještě před smícháním dalších surovin na chleba.

Další možnost, která se mi docela zamlouvá je, mít kvásek ve velké sklenici, která by zvládla objem kvásku pro pečení chleba. Jednoduše si zakrmím ve sklenici a pak už jen vyklopím kvásek do mísy a přidám další suroviny.

Nejnebezpečnější je, uchovávat kvásek v malé sklenici a vždy pamatovat na to, že si mám odebírat z rozkvasu pro příští pečení...

Recept na chleba, který dělám:

rozkvas, 450g hl. pšeničné mouky, 300ml vody, 12g. soli, kmin - prostě klasický Kubík. Zatím nám všem chutná a vyhovuje jeho snadnost a není potřeba moc surovin.

Jak udržuji kvásek:

Bohužel se mi nedaří péct nějak pravidelně, přece jen je pečení časově náročnější, tak mi to vychází kolikrát jen na víkend a to ještě né na každý. Kvásek jsem zkoušela dávat do lednice, ale přišel mi až moc hibernovaný. Sice jsem jej nemusela nějak často dokrmovat, ale tak nějak si myslím, že se mu lépe daří na lince a dokrmuji 3x týdně. Mám tak větší jistotu v jeho "schopnosti". Dokrmuji tedy tak, že odeberu ze sklenice větší část kvásku a doplním žitnou moukou a vodou v poměru tak, aby to udělalo opět hutnější kaši, kde je vidět míchání. Z odebraného kvásku můžete udělat polévku Podkrkonošské kyselo nebo krekry, nebo vyhodit... 

Kvásek a jeho neduhy:

Osobně si myslím, že jen tak "zabít" kvásek nejde. Pokud už byl dobře veden, tak by se dal opět omladit a nastartovat, jen to chce trošku péče, pravidelného a poctivého zakrmování. Větší pravděpodobnost je, že kvásek zplesniví... Párkrát se mi to už stalo. Měla jsem takový zelenomodrý kožíšek na hrdle sklenice. Pro případ nouze mám v záloze tzv. KVÁSEK ZÁCHRANÁŘ - to je sušený kvásek, který jsem si odloupla ze stěny mísy při rozkvasu a mám ho, kdybych musela vyhodit kvásek, tak nemusím začínat s kvasinkovou kulturou od začátku. Častý jev je takový škraloup na hladině kvásku - to jsou přemnožené kvasinky. Jinak hladový kvásek se dokáže odměnit pořádným smradlavým odérem, který nám dá jasně najevo - nakrm mě!

    Sakra, já dnes chtěla konečně koupit mouku a zase jsem zapoměla, tak dnad přes tyden 🤦‍♀️ Dik za fajn popisek 😉👍

    21. čer 2020

    @bajjunka ❤️ právě si vybavuju svoje začátky, když jsem se pidila po tom, jak začít a když jsem se někoho zeptala, tak jsem byla odkázána na web. Osobně mě přijde lepší čerpat ze zkušeností konkrétních lidí, protože už se mi mockrát stalo, že to co je psáno na webu prostě občas nefunguje a píše to snad někdo, kdo to ani nezkoušel...

    21. čer 2020

    Taky pecu 🙂 a ja jej teda mam v lednici a vydrzi mi tam i tyden 😀 ja teda delam takto:
    - rozkvas: lzice kvasku, 150ml vody, 150g zitne mouky
    - rozkvas, 150ml podmasli, 150ml vody, sul, kmin, 150g zitne a 350g psenicne 🙂

    3. črc 2020

    @sternliebe na chleba z podmáslí mám taky zálusk... Bohužel teď jsem nějakou dobu nepekla, protože nebyl čas, chjo 🤦☺️

    3. črc 2020

    @levandulovy_caj ja pecu 1-2x tydne. Jiny nez z podmasli nepecu

    4. črc 2020

    Kvasovému chlebu jsme propadli. Strašně se mi na něm líbí, že na něj stačí 5 surovin. Voda, žitná mouka, hladká mouka, sůl a kmín.

    4. črc 2020

    Take pecu. Kvasek mam v lednici, nekazi se.

    4. črc 2020

    Opravdu stačí dokrmovat jen 3x týdně? Já ho dokrmují většinou 2x denně, pokud není v lednici. Jinak mi pak přijde nakyslý

    6. črc 2020

    @mari90 jo obden... Ono zabít milióny bakterií jen tak nelze... Jako kdo chce mít jistotu, tak může zakrmovat každý den tak, že odebere většinu ze sklenice a přidá dvojnásob mouky a vody, 2x denně je si myslím zbytečné ☺️

    6. črc 2020

Začni psát komentář...

Odešli