liss_durman
14. říj 2017
472 

(Skoro)veganova pomsta

Tak a je to tu. Nadešel čas změny. Rozhodla jsem se skoncovat s masem. Vlastně i s mlíkem, když je to teď tak trendy. Nemám šajn, co vlastně budu jíst, ale to je fuk. Je to in, no ni? Navíc ta zvířata atakdále.

Od prvního momentu se člověk cítí tak trochu lehce. Vlastně jak jinak, když mu neustále kručí v břiše. Člověk JE lehký. Protože jede na prázdno.

Navíc je to povznášející pocit. Doslova. Věřte nebo ne, ale když dvakrát denně choupete čočku, hrách a podobné zrní, tak skutečně trošičku levitujete, a čekáte, až vás někdo z blízkých sundá ze stropu, v horším případě poletujete v gravitačním poli.

Je to fajn pocit. Pokud teda jedete v drogách, kdy přes nahánění růžových jednorožců nemáte čas myslet na to, že padáte hladem. Ve stavu střízlivosti totiž nebývá než ohlodávat stoly a závěsy.

Ráda bych vám to shrnula hezky den po dni, jak si užívám ony povznášející pocity. Ale bohužel mi hlad znemožňuje uvažování. Tak to vezmu na přeskáčku.

Ohlodávání čehokoliv z hladu je celkově vzato nejčastější činností z celého dne. V časové náročnosti snad konkuruje už jen mixování rostlinného mléka, smoothies a jiných pokusů s jasným cílem ošálit žaludek. Pokud vám nevyhovuje ohlodávání stolů a jiného nábytku, můžete si nahnat vápník okousáváním omítky ze zdi.

Vyhlašuju hnutí za ovesnou vločku. To je to jediné, co mě drží při životě. Stačí přežít den na ovesných vločkách a večer to zalít vínem. Víno není vražda. Víno se může. A k tomu zrní.

Po týdnu si víno dávám pro jistotu už ke snídani. Líp se snáší hlad a stačí s přehledem jedna deci na lačno, případně víno s ovesnou vločkou. Mňamy.

Ovšem je tu jedna věc, kterou by měl každý nastávající vegan vědět. Možná to ví i nevegan a vlastně každý, kdo jen trochu ovládá magii známou jako vaření. Vyjma mě.

Tak tedy tajemství tkví v tom, že fazole je opravdu bezpodmínečně nutné nechat namočené ve vodě dlouho. Jakože vážně dlouho. Ne jako čočku. To jen pro pořádek. Nepřejte si vědět, jak to dopadne, když ty pitomý fazole necháte naložené pouhé tři hodiny. V tu chvíli se z nich stává velmi účinná zbraň, která by mohla s trochou šikovnosti vystřelit někomu oko nebo alespoň vylomit zub při pokusu o konzumaci.

Nechci ani domýšlet, jak by dopadl pokus o vaření cizrny. Myslím, že by cizrna putovala okamžitě na balistiku, kde by jedině ocenili její vlastnosti.

Na co by si měl začínající vegan zvyknout, je vyčlenění ze společnosti. Připravte se na to. Nemůžete jít nikam na jídlo ani na nákup. Máte-li jako já panickou hrůzu z obchodů se zdravou výživou a vegan restaurací, potažmo se osypáváte z celé veganské komunity, jste nahraní.

Vaši blízcí nevěřícně kroutí hlavou, ale to vám může být jedno. Vám se zase kroutí střeva. Váš manžel si začne fotit vaše pokusy o vaření a velmi podle je zveřejní na fejsbůky... To je realita.

Ma druhé straně prožijete fascinující momenty. Například čistou frustraci z jídla. To je přesně ten pocit stmelující lidstvo. U mě nastal ve chvíli, kdy jsem po celém dni mimo domov přijela v očekávání dobrého jídla a tam na mě čekaly jen ty zpropadené fazole, které vypadaly jako prošlá psí konzerva a křupaly mezi zubama. Úplně chápu, že pod tíhou těchto pocitů se pračlověk vydal „huta huta na mamuta“ a nic ho nezastavilo.

To všechno se ale dá přežít. Až do onoho okamžiku, kdy mi naplno dojde, že si o Vánocích nedám vaječňák. Vážení, to je konečná. Tohle nemůžu přežít.

Končím. Sypu si zrní na hlavu, toto je nad mé síly.

Článek i s fotodokumentací si nenechte ujít zde: 

http://umelecvdomacnosti.cz/?p=878

Sledovat umělce můžete zde:

https://www.facebook.com/umelecvdomacnosti/

Ja ti nevim, ale opet me napada, obzvlast po tomto clanku, proc?? 😀

14. říj 2017

@lvicek2000 Protoč 😂

14. říj 2017

@lvicek2000 Přesně 😀

@liss_durman Holka, je vidět, že tvé veganství je ještě v plenkách - i vegani mají vaječňák 😀 Receptura je složitá, suroviny drahý, čas na přípravu dlouhý...zkrátka už abys začala 😂

15. říj 2017

@marticep Jsi horší než teleshoppingový prodejce. "My to známe, my to máme, ale je to na vás moc exkluzivní!" 😀 Neumím si věru představit vegan vaječňák, když surovinami jsou mléko, smetana a vejce 😀 Ale jako zase mám-li to přiblížit realitě, tak já vejce jím. Tak by mi stačilo vymyslet jen co s tím mlíkem 😀

15. říj 2017

Přiblížit realitě 😀 😀 😀

Tou " složitou a drahou recepturou" byla myšlena konkrétně tahle :
http://blog.lahodnosti.cz/raw-vegansky-vajecny-...
Jasně, že to jde i jinak, když se chce....já jen pořád nevím, jestli si z nás střílíš, nebo jestli v článcích atd. tu realitu jen "čtenářsky vděčně " upravuješ " do extrémů" 😀

15. říj 2017

@marticep Myslíš tím, že to ve skutečnosti není takový extrém? Popravdě, když nastala ta fáze s chřupajícími fazolemi, byla jsem fakt na dně 😀 Jinak se to nějak dá.

No a ten vaječňák, to je přesně to, že se v něm vyskytují suroviny, pro které bych musela překročit svou fóbii z obchodů se zdravou výživou a vydat se pro ně. Na to nemám 😀 Je to silnější než chuť na vaječňák 😀

16. říj 2017

Chceš s něčím poradit? Jako prasovegan fakt nejím pořád jen čočku a fazole.😀

28. říj 2017

@marukm Co je prasovegan??? 😲😂

28. říj 2017

@liss_durman To je právě ten, co nesplňuje kritéria veganského stereotypu, tj. nejí věčně jen čočku, brokolici nebo semínka, ale smaží, žere sladký nebo brambůrky a užívá si života.😀 Jsem prostě já.😅

29. říj 2017

@marukm Aha. V tom případě ale nespadáš do kategorie "mám těžkou alergii na bio vegan obchůdky se zdravou výživou a podivné živly zdržující se na těchto místech", že? 😀 Nebo jo? Už mě netejrej, šilhám hlady 😀

29. říj 2017

@liss_durman A to vadí?😀 Nestačí, že bořím mýty?😀

29. říj 2017

@marukm Je to obdivuhodné 😉 Ale vážně, nakupuješ ty veganský speciality v obchůdcích, že? Pro normálně nakupujícího konzumního jedince to asi není, co? 😀

29. říj 2017

@liss_durman Ne, všechno kupuju v Globusu. Ale i v jinejch řetězcích je výber slušnej.

29. říj 2017

Začni psát komentář...

Odešli