llluckaaa
9. srp 2019
1006 

Jak se hubne s náctiletou

Aneb je tu další z mých historek z nutriční poradny 😉

Začalo to asi takhle... Zazvonil mi telefon, na jehož konci byla jedna osoba O. z příbuzenstva, která mi sdělila, že by náctiletá dcera (říkejme jí třeba N. ) chtěla sestavit jídelníček, aby zhubla. A že mi za to samozřejmě zaplatí. Než jsem se stihla nadechnout a zapojit se do hovoru, monolog pokračoval slovy: "...ona to ale stejně nevydrží a nebude ho dodržovat".

Co na to mám asi tak říct? No nic, nejlepší bude upřímnost. "Jestli to nehodlá dodržovat, tak je úplně zbytečný, abych sestavovala jídelníček. Nemám moc volného času a nebudu jím plýtvat na něco, co je zbytečný." "Dobře, já jí řeknu, že nemáš čas." "Řekni N., ať mi zavolá a já si s ní o tom promluvím." "Jojo, já jí řeknu, že nemáš čas." "Řekni N., ať mi zavolá."

Tohle vážně nevypadalo na dobrý začátek a čekala jsem, že se N. vůbec neozve. Ozvala se. Přišla na návštěvu, naměřili jsme jí nadváhu, probrali jsme, čeho chce dosáhnout a jak bych si to představovala já. A teď opět na rovinu: "Hele, N., mluvila jsem s O., a už na začátku jsem o tobě slyšela, že to stejně nebudeš dodržovat. Bohužel bez podpory rodičů to nebudeš mít jednoduché. Musíš zvládnout si sama nakupovat a připravovat si jídlo. Zvládneš to?" "Zvládnu. Já ti za práci zaplatím." Hmmm, ta holka vypadá docela odhodlaně. "Já od tebe žádné peníze nechci a myslím to naprosto vážně. Domluvíme se tak, že ty peníze, co bys dala mně, použiješ na nákup jídla. Třeba takového, které ti přijde drahé a bylo by líto ti dát za něj peníze. Ale aby bylo jasno, nebudu dělat zbytečnou práci. Nebudu se snažit jen já. Pokud to budeš flákat a vymýšlet výmluvy, končím." "Dobře."

Náhoda? Osud? Následující den jsme se s N. potkaly v jedné sámošce nad regálem se zeleninou 🙂 Po porovnání obsahu košíků N. říká: "Tys mě včera tak motivovala, že jsem šla hned ráno běhat.  Běžela jsem asi hodinu, bylo to hrozně fajn." "To jsi mi udělala velkou radost, N.".

Mám z ní vážně radost. Když jsem si pak šla sama zaběhat, přemýšlela jsem nad tím, že trochu závidím její mámě, že má doma dceru, která chodí ráda běhat a jí ráda zeleninu a cizrnu, zatímco se mnou nikdo z dětí běhat nechce a cizrnu odmítají strčit do pusy. Že je škoda, když rodiče shazují snahu svých dětí už v počátcích. Že je důležité děti podpořit, i když se třeba vydají takovou cestou, kterou bychom si my sami nikde nevybrali.

Návštěva č. 2: Pochvala pro N. Za týden 1,8 kg dolů. Pohybovou aktivitu měla každý den, super. Jídelníček celkem fajn, ale doporučeno více jíst, přidat bílkoviny, ořechy a semínka.

16. srp 2019

Začni psát komentář...

Odešli