lostakova
16. bře 2017
2294 

Jak bezpečně nakupovat v Bazaru

Na co se zaměřit při nákupech v Bazaru?

Zboží, které kupujeme přes internet nevidíme, nemůžeme si ho prohlédnout, osahat. Musíme se spolehnout výhradně na popis prodávajícího v inzerátu a na fotky, které přidá. Je tedy i naší zodpovědností ověřit si doplňujícími otázkami, v jakém stavu je zboží, abychom předešli případným nedorozuměním. Opravdu nestačí napsat "Mám zájem" a odeslat peníze. 

V bazaru se nepoužívá jednotná terminologie a to, co je pro jednoho jen párkrát nošené, druhý může vnímat zcela jinak.

Jak tedy zboží inzerovat?

Zboží popisujte objektivně. Pro zájemce je určitě přínosnější, když detailně vypíšete případné chyby, než když napíšete, že věc je nááádherná nebo frajerská. Vady je nejlepší vyfotit v detailu a hlavně informovat o nich zájemce. Nestačí jen snížit cenu a spoléhat se na to, že zájemce pochopí, že za nízkou cenu nemůže počítat se zbožím v top stavu.

Přidávejte jen vámi vyfocené fotky, které ukazují aktuální stav zboží. Reklamní fotky stažené z internetu jsou v tomto směru bezcenné.

Přečetli jste si hodnocení prodávajícího?

Že nepřečetli? Vážně chcete dát své peníze někomu zcela cizímu, o kom nic nevíte? Hodnocení prozradí mnohé o spolehlivosti prodávajícího. Pokud s ním byly problémy v minulosti, dají se předpokládat i do budoucnosti. 

Pokud prodávající nemá žádná hodnocení, na stránku se právě zaregistroval a nabízí zboží za výrazně nižší cenu, než je běžné, měli byste okamžitě zbystřit. Zavání to totiž podvodem a ne skvělým kupem.

Jak minimalizovat riziko?

Už se chystáte zboží koupit, ale přece jen byste chtěli mít jistotu, že jste udělali všechno proto, abyste se nespálili? Co proto můžete udělat:

  • Vyžádejte si více fotek - budete mít jistotu, že víte, co si kupujete a zároveň si ověříte, že prodávající u sebe opravdu má zboží.
  • Můžete si fotky z inzerátu zkusit vyhledat na internetu - dá se tak odhalit krádež cizích fotografií.
  • Domluvte si osobní předání - podvodník se s vámi nebude chtít osobně setkat a bude setkání oddalovat nebo s vámi přestane úplně komunikovat. (Pozor, vyskytly se i případy, kdy podvodnice do inzerátu napsala, že trvá na osobním předání kočárku a záměrně uvedla jako místo svého bydliště vzdálené místo, aby jí důvěřivé kupující maminky samy nabídly, ať zboží pošle poštou.)
  • Pokud osobní předání není možné, nechejte si zboží zaslat na dobírku. (Při argumentu prodávajícího, že na dobírku po špatných zkušenostech nezasílá, můžete navrhnout, že poštovné uhradíte vy předem, což je pořád bezpečnější, než poslat bez jakékoli záruky mnohonásobně vyšší částku cizímu člověku na jeho účet.)
  • Zkuste si vyhledat nick prodávající ve skupině Podvodnice a nespolehlivé maminky.
  • Pozor, Ověřený telefon není zárukou důvěryhodnosti prodávajícího! Ověřený telefon musí mít každý nový uživatel Modrého koníka. Nákup od prodejce s Ověřeným telefonem ale není nijak bezpečnější.

Mám problém s obchodem v bazaru

Co dělat, když máte přece jen problém s obchodem? Přečtěte si návod.

Další články o bazaru:

Jak bezpečně prodávat v bazaru

Recept na úspěšný inzerát

#bazar

Káťo skvěle napsané! Toto by se všem uživatelům Koníka mělo pravidelně posílat každý měsíc do Newsletteru! 😀 😉 Nebo alespoň hodit trvalý odkaz dolu na hlavní stránku. Těším se na článek "Jak prodávat v Bazaru"! - protože mi přijde, že mnoha inzerentům vůbec nedochází, že čím méně času a péče věnují své inzerci (např. tečka místo popisu, jedna stažená fotka nebo u všeho popis "jako nové") tím větší je potenciální riziko obchodu! A dohadovat se s kupujícím o koruny, jestli tričko bylo do modra nebo jestli tam dírka byla nebo ne....to je pak ta zpětná časová daň 😉

4. lis 2015

můžeš přidat i video do článku od @libidrozdova https://www.youtube.com/watch?v=AeiMCg-j8NQ

4. lis 2015

Dobře a přehledně sepsané. V článku jak bezpečně prodávat zas bude doporučení chtějte platbu předem na účet... 😀

5. lis 2015

@nikolletta87 Nene, tam bude doporuceno z rucky do rucky a nikdy neposilat zbozi predem 😉

5. lis 2015

@lostakova nebo varianta pro dobírku - nechat si poslat poštovné předem na účet 😉 - já to teda nikdy nevyužila, dobírku nesnáším ať už jsem na jakékoliv straně obchodu, ale někdo to považuje za menší risk 🙂

5. lis 2015

@aninkas1 Mas to napsane v clanku 😉 😀

5. lis 2015
Komentář byl odstraněný

@lostakova Oujé, dneska mi to vyloženě myslí 😀 jsem se zaměřila na ty nový funkce a tím jsem svůj intelekt pro dnešek vyčerpala 😀

5. lis 2015

@lostakova ale na mé nesnášenlivosti dobírky to teda nic nemění 😀

5. lis 2015

Já bych možná přidala upozornění, že napálen může být i prodávající. Osobně jsem se setkala s níže popsaným pokusem a následně zjistila, že je to na internetu velmi rozšířené. (Opakovaně dostávám podvodné e-maily po zveřejnění inzerátu na Beremese.cz, Annonce.cz, sBazar.cz) Pokud prodáváte něco za vyšší cenu (třeba několik tisíc - např. kočárek) a ozve se vám odpověď v angličtině, případně lámané češtině, z gmailu, raději vůbec nekomunikujte. Jde o podvodníky (prý Nigerie apod.), kteří se z vás snaží jen vylákat peníze. Budou vám chtít zaplatit přes PayPal. Když na to přistoupíte, přijde vám e-mailem potvrzení od PayPal, že vám poslali cenu o pár tisíc navýšenou. Kupující poté vysvětlí, že ta navýšená cena je za dopravce, kterého objednal. Vy prý máte přes Western Union poslat cenu za tu dopravu a dostanete potvrzení, na základě kterého PayPal uvolní ty peníze. Háček ale je v tom, že výše zmíněný e-mail od PayPal je zfalšovaný, ve skutečnosti od PayPal není a žádné peníze tam na vás nečekají (vizuálně je ten e-mail velmi podařený a může to splést). Navíc vás v tuto chvíli začne kupující bombardovat výhružnými e-maily, ať okamžitě dokončíte transakci. Takže tak. Buďte opatrní.

5. led 2016

Penky clanek , jen uprimne.... Ted na koniku zacinam, nemam zadne hodnoceni (teda len jedno 🙂), nemam v planu nikoho obrat ale jak ziskat hodnoceni kdyz jsem na zacatku?

1. kvě 2016

Začni psát komentář...

Odešli