lynxx
    19. dub 2019    Čtené 611x

    Kdy si udělat těhotenský test a je možné poznat těhotenství ještě před jeho provedením?

    Lze z příznaků  poznat, že jsem těhotná ještě před testováním? Aneb čekání na testování  či čekání na menstruaci.

    Jistě to všechny, které se již nějakou dobu snažíte otěhotnět znáte.  Už jste pronikly do těch zprvu nejasných zkratek jako je DPO (dny po ovulaci), DC (dny cyklu), zjistily jste, ve které dny přibližně probíhá vaše ovulace, jak dlouhá je vaše luteální fáze ( to jsou ty DPO ).  Doufáte, máte pocit, že to možná tenhle měsíc  klaplo. Ale nezjistíte to dříve než za cca 10 dní,které se někdy tak strašně táhnou..

    Prožíváme to všechny podobně, sledujeme se, vyhodnocujeme, jestli nejsou nějaká znamení, která by nám řekla předem, že to tento měsíc klaplo. Při jednom tom měsíčním čekání jsem náhodou narazila na youtube na videa holek – převážně Američanek označená jako early pregnancy symptoms before BFP ( brzké těhotenské příznaky před pozitivním těhotenským testem) , videa o testování od 7.dne po ovulaci, jejich radosti, zklamání. Musím říct, že mě ta videa bavila a jako vedlejší účinek jsem se v tom období čekání vylepšila o 200% v mojí pasivní angličtině. Což jsem si uvědomila až o několik dní později, že já těm holkám rozumím bez titulků! Jeden z bonusů, když se delší dobu snažíte otěhotnět, naučí vás to anglicky 😀

    Teď trocha té teorie ( i když vím, že většina z nás dlouhodobě snažících to ví). Otěhotnění je možné pouze v době, kdy proběhne ovulace (tj. vaječník uvolní vajíčko) a v tu vhodnou dobu se k němu dostane spermie, oplodní ho, buňky se začnou dělit a po cca 7 dnech doputuje  blastocysta (oplodněné vajíčko) do dělohy, kde se zahnízdí. V tu dobu začne produkce hCG, které detekují těhotenské testy, ty nejcitlivější při hodnotách nad 10mIU/ml.  Příroda není neomylná, chyby se dějí celkem často, ale aby redukovala na minimum narození života neschopných plodů,  sama dělá přísnou selekci.  Všichni víme o tom, že v prvním trimestru se může stát cokoliv (což samozřejmě může i v tom druhém, nebo třetím, ale v tom prvním, kdy se ze dvou buněk stává několikacentimetrový plod, který má převážnou většinu všech orgánových soustav již hotových, je to nejčastější. ) Jen si to představte, ze DVOU buněk vznikne miniaturní miminko se vším – hlavička, končetiny, trávicí soustava, oběhová soustava, ledviny, pohlavní orgány..Jako byste během 3 měsíců měly postavit barák se vším všudy – odpady, kanalizace, topení, zateplení, střecha, okna, dveře, interiér. Pak máte ještě 6 měsíců na to ladit detaily, ale začátek je rychlý a může se stát, že napojíte něco blbě. (omlouvám, se za přirovnání, jiné mě nenapadlo) A příroda je takový kontrolor, který když vidí, že základy jsou úplně špatně, že z toho nepostaví fungující , stabilní, obytný barák, tak to raději hned na začátku zboří a počká si na lepší. Řeč čísel je docela neúprosná. Ve 12. vydání Langmannovy embryologie  anglického vydání (autor T.W Sadler) se udává, že i za optimálních podmínek zdravé a plodné ženy 15% oocytů (vajíček) se nezačne po oplodnění dělit, 10-15% se oplodní a začne se rýhovat (=vyvíjet) ale selže při zahnízdění. Ze zbylých 70-75%, které se zahnízdí jen 58% přežije do druhého týdne, 16% procent z nich je abnormálních. Když se očekává zpožděná menstruace, jen 42% procent oocytů, které byly konfrontovány se spermiemi přežije.  Takový je přírodní výběr..

    Z toho vyplývá následné:

    1/  není směrodatné, jaký den cyklu máte testovat, jde o to, kolik dní po ovulaci jste. Některá žena již 25.DC může být 12 dní po ovulaci, jiná třeba teprve dny 2. Proto se radí testovat až s příchodem očekávané menstruace. Neovulujeme každá učebnicově 14.či 15.DC. Některé z nás třeba hned 10.DC, jiné 21.DC. 

    2/  Zkoušet testy můžete cca od toho 7.,8.dne po ovulaci. Ale pokud jste správně poznaly ovulaci, budete s velkou pravděpodobností lovit duchy.  Proto se většinou doporučuje testovat nejdříve 12-13.DPO. A to už vychází na den těsně před očekávanou menstruací, či na den menstruace. Zde by vám test již měl jasně ukázat druhou čárku, ale samozřejmě nemusí být hned silná jako ta kontrolní, ale již by měla být dobře vidět.

    3/ Ty, které zažily biochemické těhotenství – tj. pozitivní těhotenský test a pak příchod menstruace možná raději už čekají na testování, když menstruace opravdu nepřijde. Holky jak jste viděly čísla nahoře, biochemické těhotenství se děje často, není to nic nenormálního, nejste v tom samy a příště se to povede. Spousta žen ani  neví, že toto třeba už i několikrát prodělala, prostě jí přijde MS, ona test nedělala, takže se nijak netrápí tím, že tam těhotenství chvilku bylo.

    4/ Pokud vás uklidní to, že budete testovat co nejdřív, testujte co nejdřív. Co jednu stresuje, druhé naopak pomáhá. Nenechte se vykolejit tím, že někdo má 28.DC „dálnice“ a vy jen slabou druhou čárku, nebo ještě nic.  Záleží na tom, kdy byla ovulace, potažmo tedy oplodnění. A pak každá z nás má trochu jiné hladiny hCG (to rozmezí je obrovské) a ještě záleží na tom, kolik se dostane do moči. Pokud si uděláte stejnou značku testu za několik dní – cca 2-3, nebo týden po tom prvním, měly byste vidět, že druhá čárka tam stále je a sílí.

    A teď se dostaneme k těm příznakům.  Několik dní vám test prostě nic neukáže i když jste zdárně otěhotněly, takže je jasné, že naše zvídavá mysl se ptá: Můžu to poznat sama předtím? Minimálně můžete pojmout podezření a tušení, že tentokrát máte jiný pocit..Ale je to individuální a navíc některé příznaky se shodují s těmi, jaké jsou před menstruací. Třeba taková citlivá, bolavá prsa. Způsobuje to progesteron, hormon, který vytváří žluté tělísko.  Takže třeba já je měla několikrát opravdu hodně bolavá, citlivá a těhotenství to nebylo. Jindy mě zase nebolela, tak jsem si říkala, hmm, že by?No taky ne.. Anebo to, jak spousta z nás má všelijaké chutě. Tak ty já mám každý měsíc taky :D Těch příznaků, co můžete mít je spousta. A každá jsme jiná, takže ta variace toho, jak se můžete cítit je obrovsky široká. Někdo hned od počátku má pocity na zvracení, bolavá prsa, neukojitelný hlad. A druhá prostě nepociťuje nic. Pak je tu takový ten pocit, že se cítíte „jinak“. Nedá se úplně popsat, máte tušení. Ale za chvíli si zas říkáte, že už magoříte, že je to vaše představivost, přece jste si to mysleli v minulosti už tolikrát a pak na záchodě vždy jen negativní test, nebo menstruace, protože jste k testování ani nedošly.  Může vás upozornit řastjší močení, nebo močení v noci, ale i to může být na vliv zvýšenému příjmu tekutin, nebo při horší variantě zánětu močových cest.

    Takže poznat se to dá, ale je to ošemetné..Tak držím palce!