maanule
11. únor 2019
905 

Zdravé stravovací návyky u dětí od 1 do 3 let

První roky života dítěte jsou úžasné dobrodružství plné poznávání nových věcí. Jednou z nich je i úžasný svět jídla. Děti se nerodí s žádným předem daným návodem, který by jim říkal, co jim bude a nebude chutnat. Tato vlastnost se vyvíjí v počátečním období života. A jsme to právě my, rodiče, kdo mají ten krásný úkol být našim dětem správným a inspirativním průvodcem.

Říká se, že základy stravování, které se dítě naučí do tří let, pak s sebou nese celý život. Proto je potřeba vybírat do dětského jídelníčku především maso, zeleninu ale i ovoce a mléčné výrobky a další. Základem dětské stravy je tedy pestrost, díky které mají děti dostatek vitamínů a minerálů.

Děti by měly, podobně jako dospělí, jíst 5x až 6x denně. Jejich organismus se stále ještě vyvíjí, a tudíž je pro ně pravidelnost příjmu stravy velmi důležitá.  Na co je při stravování potřeba dále myslet je to, jakým způsobem dítě ke stravování povedeme. Měly bychom dbát na to, abychom mu předali nejen jídlo jako takové a uspokojily jeho potřebu, ale především mu vytvořili vztah k jídlu. Aby dítě vědělo, že stolování je určitý způsob rituálu, kdy má člověk klid a věnuje se jen tomu, co má na talíři.

Každá maminka jistě ví, co má svému dítěti dávat a jaké potraviny jsou pro něj vhodné. Sama jsem ale začala číst etikety u dětských výrobků až před půl rokem. Nenapadlo mě, že by některé mohly obsahovat zbytečně moc soli nebo cukru. Pokud vaříte doma, tak to máte jednoduché, prostě nesolíte a cukr (bílý řepný) nepoužíváte. Níže vám zkusím vysvětlit proč tomu tak je…

Pozor na sůl u malých dětí!

Sůl do jídelníčku nejmenších určitě nepatří. Z běžné stravy děti získávají dostatek minerálních látek, včetně sodíku a chloridu, které jsou rovněž obsaženy v soli. Stejně jako v případě sladkostí platí i u soli, že si na ni děti velmi rychle zvykají a zvyšují její příjem. Pak je poměrně obtížné naučit je na méně slané nebo dokonce neslané potraviny. Sůl má přitom negativní vliv na kardiovaskulární systém a podílí se na řadě civilizačních onemocnění.

Kromě toho vysoký příjem soli, zejména pak ve spojení s nedostatečným pitným režimem, vážně zatěžuje ledviny. Významnou roli zde hraje nadměrná konzumace potravin obsahujících tzv. skrytou sůl. Jedná se hlavně o uzeniny, slané pochutiny – chipsy, oříšky, hranolky, smažené potraviny, kečupy, nejrůznější dochucovací omáčky a další. Pozor je třeba dávat i při výběru pečiva, které je rovněž nezanedbatelným zdrojem soli.

Jak lze jídlo chuťově obohatit bez použití soli?

Nejlepším řešením je sáhnout po bylinkách. Dnes už běžně v obchodě seženete nebo si můžete sami pěstovat např. majoránku, pažitku, bazalku, tymián, oregano, libeček nebo bobkový list. Použít je můžete jak v průběhu vaření, tak čerstvé a najemno nasekané jako ozdobu hotového jídla. Dosáhnete tak vždy vynikající chuti.

Jak je to s cukry a sladkými potravinami v dětské stravě?

Cukr, podobně jako sůl, je v poslední době velmi diskutovaným tématem. A to především z důvodu velmi rychlého rozvoje obezity u dětí, a to již v poměrně časném věku. Děti si, jak známo, na sladké velmi rychle zvykají a odmítají zeleninu a další nesladké pokrmy. Cukr přitom (bílý řepný) vůbec nepotřebují. Dostatek „sladkostí“ získávají prostřednictvím mateřského či kojeneckého mléka, kaší a zeleninových příkrmů, které bílý cukr neobsahují, ale mají nasládlou chuť. Například u mléka je tomu tak díky přítomnosti mléčného cukru neboli laktózy, která je vůbec nejzastoupenější složkou nejen mateřského, ale i kravského mléka.

U kaší je to dáno obsahem ovoce nebo hydrolyzované mouky. Nejinak je tomu u ovocných příkrmů nebo ovoce, jejichž sladkost je dána přirozeným obsahem ovocného cukru (fruktózy). Doporučuje se proto podávat dětem pestrou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny, masa a obilovin. Z hlediska obsahu cukru jsou nežádoucí sladké potraviny, jako koláče, slazené nápoje či nejrůznější pamlsky typu sušenek, keksů, čokoládových bonbonů a podobně. Jsem ráda, že v nabídce Sunaru jsou kaše bez přidaného cukru (až na jednu - medovou, kde je med). Dávám je Karince ráda, protože skvěle zasytí a jsou moc chutné! 

Často se mě také ptáte na cukr v sušenkách od Sunaru. Proč tam je? Proč vůbec takové sušenky existují... a jsou i nějaké bez cukru?

Toto téma jsme řešili i v Sunaru a z vlastní zkušenosti (co vidím v obchodech-jak maminky kupují dětem brumíky apod.), musím potvrdit slova, která padla na setkání - 

- V dotazníku, který si Sunar dělal, odpovídaly maminky na to, jaké mají postavení k cukru a jestli dávají svým dětem i sušenky slazené cukrem... víc jak 90% odpověděla že NE... Pak dělal Sunar v rámci stejné akce ochutnávky a jak to dopadlo? Sladké sušenky zmizely a ty bez cukru zůstaly (ubylo jich, ale ne moc)... :( 

Suma sumárum - Ano, Sunar nabízí i sušenky s cukrem, ale stejně tak nabízí i křupky bez obsahu přidaného cukru.

Takže odpověď na to, proč takové sušenky existují? Existují z toho důvodu, že je po nich poptávka, že je my maminky kupujeme... Je jenom na nás maminkách, jak často takovéto sušenky dětem dáme a jestli vůbec. Každopádně nevím jak u vašich babiček, u těch našich dají dětem vždy aspoň kousek upečené bábovky (pro mě teda lepší, než kdyby kupovaly dětem nějaké sladkosti v obchodě, a babičkám nějakou sladkost málokdy vymluvíte). Tím nechci říct, že konzumace bábovky, kde je cukr je správně, ale ruku na srdce, kolik dětí pod tři roky nikdy v životě nemělo nějakou sladkost..?  

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko

Nezapomínejte na to, že batole by mělo vypít denně 300-500 ml mléka. Mléko dodává především vápník pro stavbu kostía zubů. Denní potřeba vápníku batolete je 500 mg. 70 % vápníku ze stravy pochází z mléka a 20 % z mléčných výrobků (jogurty, sýry, tvaroh).

Do 2–3 let podávejte dětem výhradně plnotučné mléko (výjimky jsou děti s obezitou a jinými vysokými riziky onemocnění – tam je třeba se radit s pediatrem).

Pokud nejste maminka, která své dítě kojí do dvou nebo tří let, musíte řešit mléčnou  alternativu. V posledních letech se do popředí v mléčné výživě batolat dostávají průmyslově vyráběná mléka pro batolata. Své opodstatnění mají především u dětí, které nepřijímají dostatek pestré stravy, odmítají maso apod. Co se týče kravského mléka, obsah bílkovin v neupraveném kravském mléce je vyšší než v batolecích mlécích. Na kravské mléko nejsou kladena tak přísná kritéria jako na mléčnou výživu pro děti. Kravskéu mléku chybí esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina α -linolenová), dostatečný obsah železa, kontrolované hladiny jódu a nakonec dostatečné hladiny většiny vitaminů, zejména vitaminů C a B12.

Dominik, zhruba v roce a půl přešel z náhradní mléčné výživy na plnotučné kravské mléko. V té době jsem pořádně nerozumněla smyslu UM pro děti starší dvou let. Vycházelo to ale z toho, že jsem s Dominikem prošla celou škálu jídel a vše mu chutnalo. Tím pádem jsem věděla, že stravu má pestrou a nepotřebuje UM a že kravské mléko "stačí". Radovala jsem se předčasně... Zhruba kolem dvou let věku si začal vybírat a do té doby oblíbené sýry, šunky, rajčata a další zeleninu začal bojkotovat (naštěstí ryby a špenát má dál mezi nejoblíbenějšími). 🙂 🙂 🙂 V té době jsem se vrátila k náhradní mléčné výživě a pochopila její význam i pro starší batolata. Pevně věřím, že je to jen přechodné období a brzy začne jíst zase normálně... 

Pitný režim 

Pitný režim je v jídelníčku dítěte velmi důležitý. Na pravidelný příjem tekutin začínáme dítě učit v období zavádění prvních příkrmů. Dítě si tak navykne na pravidelnost a nebude pít pouze v okamžiku, kdy má žízeň. To už bývá pozdě. Nejvhodnější je podávat čistou kojeneckou neperlivou vodu, bylinné a zelené čaje, ovocné šťávy a džusy vždy ředěné čistou vodou. Rozhodně se nedoporučují slazené sycené nápoje, aromatizované ovocné čaje a jim podobné nápoje. Vodu dětem podávejte vlažnou nebo při pokojové teplotě. Zejména v horkých letních měsících není vhodné pít studenou vodu, ale raději teplejší.

Shrnutí a čemu se tedy vyhnout?

● Solení potravin dětem se nedoporučuje pro nadměrné zatěžování ledvin a následné riziko vysokého krevního tlaku.

● Přislazování potravin představuje velkou „potravinovou past“. Děti si zvyknou na chuť sladkého a budou ji v dalším životě vyžadovat. Navíc rafinovaný cukr negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku a ostatních minerálních látek a další jeho obětí jsou

dětské zoubky.

● Pamlsky typu hranolků, chipsů a hamburgerů dítěti dodávají nadměrné množství soli a energii ve formě nežádoucích nasycených tuků. Vznikají potravinové návyky, které již nelze odstranit. Nadměrné a pravidelné pojídání takových pamlsků vede k následné

obezitě.

● Je potřebné ještě jmenovat „mýtus” o užitečnosti 100% džusů. Kojenci a batolata by neměli namísto vody konzumovat džusy v koncentrované formě. Vysokým obsahem cukrů falešně zasycují a vedou k neprospívání nebo jsou naopak zdrojem prázdné energie a mohou vést k dětské obezitě.

● Jídelníček batolat má být velmi pestrý, dítěti podávejte různé druhy ovoce a zeleniny.

Je prokázáno, že druh stravy, kterou si dítě v tomto věku osvojí, bude vyhledávat i v pozdějším věku. Jednostranná, málo rozmanitá strava může být i zdrojem nedostatečného přísunu některých živin.

● Strava má být nejen pestrá, ale také pro dítě zajímavě upravená, barevná a především

chutná. Vedeme batole k jídlu za stolem, v dětské židličce, nikoli „za pochodu“.

Pokud jste dočetly až sem, můžete mi napsat, jak se vám daří komunikace s babičkami na téma "sladkost pro vnuka/vnučku". Co vše jim dovolíte? A polouchají vás v tom?

M & D & K

#sunar

Napsala bych k tomu jen tolik, že se říká, že děti přebírají vzoryod rodičů...když rodiče jí zdravě...jí tak take děti. Já s manželem bychom neodešli bez snídaně...o když vstáváme ve 4 ráno. Obě děti to u nás vidí (I u babiček...) ani jedna z dcer nechce snídat... Měly vždy svačinu, oběd, svačinu a večeři pravidelně celkem zdravě...a obě více jí večer než než dopoledne

11. únor 2019

@jam91413 no jestli to právě není ten problém že ji více odpoledne a večer. Tělu pak déle trvá potravu zpracovat tudíž dostávají hlad až dopoledne a ne ráno. Nevím jak jsou děti staré ale u malých bych to netolerovala. Prostě bych jim to obrátila.

20. únor 2019

Když budu reagovat jen na poslední otázku: Starší syn jedl relativně dobře cca do roka, než objevil sladkosti. Na 2,5 letech měl kvasinkovou infekci, protože babička mu cpala 3 kinder vajíčka denně (to bohužel není přehánění). Její argument, že má z toho radost + že babička má rozmazlovat bych přijala jen za situace, kdy by ho nevídala každý den, ale třeba jednou za měsíc. chlapeček se nám parádně zkazil, takže cokoli nového odmítá (s tím měl problém už dříve), nic neochutná, jí jen pár osvědčených jídel, zato mlsání či hranolky by si dal hned, i když třeba sladkost vidí poprvé v životě. Ale kousnout do jablíčka nebo banánu? To se povedlo jen jednou na dovolené, kdy jsme vyrazili na delší výlet, měli s sebou málo jídla a vzal z nouze zadost i ovocem. Zkoušeli jsme už všelijaké strategie, ale bez úspěchu. Tak nám to aspoň trochu kompenzuje druhorozená dcerka, která baští parádně. Samozřejmě, že sladkosti už taky ochutnala, ale bez problémů sní bílý jogurt, maso, ovoce či zeleninu. Vtipné je, že instantní kaše, které by syn jedl doteď, plive, takže jsme od začátku vařili klasické. Nakonec z naředěného kravského mléka, z umělého je nechtěla jíst.

20. únor 2019

Nesouhlasím s tím, že pro batolata je lepší UM než kravské mléko. Spoustu toho o složení jídla ještě nevíme a přírodní potravině pořád věřím víc jak UM.

20. únor 2019

@podaji A co je na tom závadnýho? To je neskutečnej blud, že se musí snídat a že se musí jíst 5-6x denně. Mně a dětem vyhovuje jídlo 2-3x denně a znám spoustu lidí, co to mají stejně.

20. únor 2019

Jídlo 2x denně? Hmmm ale jo proč ne. Půlka krávy ráno, půlka večer. A psala jsem že nevím jak jsou děti staré. Ale osobně si myslím že u malých a menších dětí by ty snídaně a svačinky být měly. Obzvlášť u školou povinných prvního stupně. Ona taková správná snídaně po ránu člověka dost nakopne a v práci potažmo ve škole třeba nespí. Nevím nooo

20. únor 2019

@podaji dnes uz se verejne priznava, ze modla snidane neni nijak spravna, ze kazde telo je nastavene jinak jako je nekdo sova a jiny rani ptace 🙂.

20. únor 2019

@kajalka jojo presne tak a dnes uz to priznavaji i stravovaci poradci a odvornici

20. únor 2019

@jam91413 jasně ale pořád to nemění nic na tom že dát si ráno něco malého....když jsem ranní ptáče dám si třeba v 8 sova v 10. Myslím si prostě že první jídlo by nemělo být až za několik hodin po probuzení. Obzvlášť u dětí....

20. únor 2019

@podaji A jak bys jim to prosím tě vnutila, když prostě nechtěj? Jsem na složení jídla přísná, přílišnou vybíravost netoleruji, ale do jídla rozhodně nenutím.

20. únor 2019

@bayt Psala jsem do laktační poradny na toto téma, protože démonizace kravského mléka mi přijde jako lobby firem, které UM vyrábějí. Líbila se mi odpověď, kde bylo napsané, že kojenec by měl být kojen mlékem mateřským, UM i živočišná mléka jsou alternativy. Kopíruju kousek odpovědi:
K Vašemu zamyšlení nad lobby - kravské mléko do jídelníčku dítěte do 1. roku (případně déle dle snášenlivosti dítěte) nepatří, nicméně stejně tak tam nepatří ani mléko umělé. Dítě by mělo být kojeno a postupně do jídelníčku můžeme zařazovat další potraviny - zeleninu, ovoce, maso, luštěniny, jogurty, sýry a poté i živočišná mléka (opět dle snášenlivosti dítěte) atd. atd.... Takto můžeme pokračovat až do samoodstavení dítěte. Takto to fungovalo před tisíci lety, kdy žádné UM nebylo . Představa, že UM je nutnou součástí jídelníčku je právě důsledek lobby . Tím nijak nechci snižovat důležitost UM - zachránilo už spoustu miminek, jen bohužel stále existuje představa, že to bez něj nejde a to tak samozřejmě není.

20. únor 2019

@kajalka
jam91413Napsala bych k tomu jen tolik, že se říká, že děti přebírají vzoryod rodičů...když rodiče jí zdravě...jí tak take děti. Já s manželem bychom neodešli bez snídaně...o když vstáváme ve 4 ráno. Obě děti to u nás vidí (I u babiček...) ani jedna z dcer nechce snídat... Měly vždy svačinu, oběd, svačinu a večeři pravidelně celkem zdravě...a obě více jí večer než než dopoledne

Reagovala jsem na to, že děti jí více večer. Což si myslím že u dětí není dobře. Tělo má navečer a v noci odpočívat a ne mít práci s jídlem. Nedivím se že ráno snídat prostě nechtějí. A není to o tom že s ní horu jídla ale něco by si vzít měly. Vy už tu řešíte následky, kdy dítě nechce jíst. Já řeším příčinu. Párkrát se to stát může, ale obecně si myslím že nechávat první jídlo skoro až na oběd neni u "dětí" správné. Co se týká nucení, také nenutím, to totiž nic neřeší. Pořád se bavím o dětech které většinou mají aktivity a větší zátěž dopoledne a odpoledne ne až večer. Toť vše. Jak si to kdo udělá takové to má. Napsala jsem jen svůj názor.🙂

20. únor 2019

@podaji to, ze nechteji snidat, ale prece neznamena, ze jedi prvni jidlo na obed 🙂

20. únor 2019

@podaji a muj komentar byl prave o tom, ze vliv rodicu je minimalni, protoze jestli umis cist snidat jsem je “nutila” dlouho a v rodine nevidi jinou moznost 🙂🙂

20. únor 2019

@kajalka Je to tak. Nedávno jsem viděla v nějakém pořadu nutričního specialistu a říkal, že jídlo 5 krát denně max. pro děti, dospělý 3 krát denně a že by se člověk, pokud se chce dožít vysokého věku a být fit měl držet hesla: Snídani si sněz, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.

21. únor 2019

@lucie_j No, asi to má každý jinak. Já když se dosyta vyspím, tak se pořádně nasnídám a vydržím až do oběda, dopolední svačinky jsem nikdy nevedla a je mi to až nepříjemné :D Zase odpoledne si ráda něco dám, protože večeřím hodně pozdě 🙂 Takže jíme 4x denně.

21. únor 2019

Syn dva a půl roku, kojený 16 měsíců, UM ani kravské mléko nikdy nepil a nevidím potřebu mu jedno nebo druhé dávat pít. Sní tunu bílého jogurtu a tvrdých sýrů - a vápník není jen v mlíku, že. Třeba takový květák, mák, to jsou velké zdroje vápníku a ty jíme doma často. Sladkosti maximálně doma pečená buchta téměř bez sladidel (sladím banánem, troškou datlového sirupu). Čokoládu, bonbony ani lízátka nikdy neviděl a nemyslím si, že by trpěl. Teď mi ho začala "kazit" školka, kde zdravá strava nefrčí, ale doma se to zatím neprojevilo a zdravé jídlo mi neodmítá. Babičky mají sladkosti zakázány a respektují to, místo kinder vejce mu radši koupí banán nebo oříšky a všichni jsou spokojení.

26. únor 2019
maanule
autor

@ivis_b tak to mas ukazkovou rodinu... Joo školka nás teprv čeká, ale přesto, ze se názvem cukr omezovat, tak v momentě, kdy dojdeme do hernicky a vidí, cizi děti lizat zmrzku, tak za nima jde jak mlsný kocour... pak přijde a prosí, ze chce taky... zatím se snažím argumentovat, ze z toho bolí bříško, ale nevím, jak dlouho to ještě bude fungovat... 😕

26. únor 2019

@maanule no ja razim takove to pravidlo, ze na rodicich je, kdy a co se bude k jidlu nabizet a na detech je, jestli a kolik toho sni. Takze kdyz mi pul obeda necha, ok, ale dalsi jidlo bude az svacina. Stejne tak kdyz chce neco nezdravyho, co nekde u nekoho vidi, tak proste rikam jasne ne, to neni pro deti a misto toho mu nabidnu neco jinyho. U ty zmrzky mu zas treba slibim, ze doma dame nanuk - delam si sama. Podle me u takhle malych deti je to na rodicich, jake detem vybuduji stravovaci navyky. Takze takove ty hlasky, ze kdyz on mi ji jen hranolky a cokoladu a nic jinyho nechce...nebo tyjo mne by nikdy bilej jogurt nesnedl... no kdyby se mu nikdy hranolky nebo cokolada netlacily, tak to nebude vyzadovat, stejne tak kdyz od mala tlaci sladkej jogurt jeste nejlepe s piskotama, tak pak neni divu, ze neslazenej jist nebude. U nas vzdycky fungovalo - nechces, co jsem ti pripravila, ok, nemusis jist, ja to odnesu a hotovo. Samozrejme respektuju, ze mu neco fakt nechutna, to je jasny. Do roka mi nejedl, bylo to narocny a uz mi taky kolikrat tekly nervy, ale vydrzela jsem a dneska mi toho zroutika co frci na zelenine kde kdo zavidi 😀 Prarodice to nejdriv moc nechápali, ale pak to nejak zacali akceptovat a jedno vnouce holt dostava ty kinder vejce a druhe ovoce. Kdyby to neakceptovali, tak bych si dupla, je to moje dite a ja zatim jeste rozhoduju, co bude jist.

27. únor 2019
maanule
autor

@ivis_b vyborne napsané! Souhlasím! ;)

27. únor 2019

Začni psát komentář...

Odešli