makky1310
1. čer 2018
496 

Domácí testy Veroval od Hartmannu- testování v pohodlí domova

Ano, toto bylo moje první testování tady na koníkovi a musím říci, že jsem si to moc užila a nejenom proto, že to bylo takové malé vytržení ze stereotypu, který zažívá nejedna maminka na rodičovské "dovolené'"🙂.

Nejdříve jsem vůbec nečekala, že dostanu od každého testu 1 kus a proto moje radost byla o to větší, když jsem měla možnost vyzkoušet skoro všechny. Přiznám se, že jsem o těchto testech slyšela poprvé a opravdu mě nadchly. Protože se řadím mezi ty lidi, kteří jdou k doktorům až když mají smrt na jazyku, velmi se mi líbila ta možnost se otestovat v klidu domova a nemuset vysedávat dlouhé hodiny u doktorů, nemluvě o délce objednací doby, která mě vždy, když už, spolehlivě odradí.

Samozřejmě pokud při testování příjdete na jakékoliv podezření je vždy lepší navštívit doktora, který je schopen Vás podrobněji vyšetřit.

A jaké testy jsem obdržela? Jednalo se o test Mužská plodnost, Cholesterol, Zjištění alergie, Nesnášenlivost lepku a Borélie z klíštěte a Nedostatek železa. Ve všech testech lze najít velmi stručný a o obrázky doplněný návod jak v českém🇨🇿 tak slovenském🇸🇰 jazyce. Pokud je potřeba provést test z krve, vždy se v balení nachází sterilní lanceta a samozřejmě i dezinfekce a náplast, což beru jako super nápad prodejce. Pokud se chcete více dočíst o obsahu balení a o různých typech na testování, najdete vše pod hashtagem #test_veroval. 

A pojďme si přečíst jak takové testování probíhá.

Jako první test jsem si vybrala Nesnášenlivost lepku. Myslím, že jsem vše důležité vždy popsala minulý týden v mých KZ, proto mi dovolte vždy zprávu zkopírovat. Tyto zprávy totiž obsahují vše, co je potřeba o testování vědět.

Nesnášenlivost lepku🍞

Moje ruka jako první sáhla po testu na nesnášenlivost lepku. Poslední dobou mám totiž trávící problémy a já nejednou z toho podezřívala lepek. Otevřela jsem tedy balení, kde na mě vykoukly 2 balíčky a návod. Prostudovala jsem tedy jak na to a hned se do toho pustila. Uvolnila jsem lancetu, očistila ukazováček přiloženou dezinfekcí, přiložila lancetu a zmáčkla.

Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla jakou sílu vpichu mám čekat, proto jsem mačkala opravdu pomalu😀. Dopadlo to dobře, prst zůstal celý  😀 a objevila se kapka krve. Vyndala jsem pomocí pinzety (není součást balení) kapiláru z ochranného balení a vodorovně přiložila ke kapce krve.

Kapilára se začla ihned plnit ale musela jsem prst ještě pořádně asi 2x promačkat aby vyteklo více krve a já mohla kapiláru naplnit. Poté jsem jí vložila do nádobky s ředícím roztokem a párkrát prohrkala aby se krev smíchala s roztokem. Vybalila jsem testovací kazetu, pipetou odebrala vzorek naředěného vzorku a 5 kapek nakapala do aplikačního políčka na kazetě. Nastavila jsem na minutce 10 minut a netrpělivě vyčkávala.... 🤔 Huráááá, test nepotvrdil nesnášenlivost lepku a mně se nesmírně ulevilo, že si dál můžu pochutnávat na dortíkách a jiných dobrotách 🍰🍩.

Testování je opravdu snadné a doporučuji vyzkoušet všem co mají jakékoliv podezření na nesnášenlivost lepku.

Zjištění alergie 🐱🌾🐜

    Jako druhý test k testování jsem si vybrala Zjištění alergie. Tento test je schopen Vás otestovat na kočičí srst, roztoče a travní pyly. Jako většina dnešní populace mě trápí na jaře příznaky alergie, jako je pálení v krku a v nose, mírný kašel, svědění očí, ucpaný nos a další. Já rozhodně nepatřím mezi lidi, kteří se okamžitě se vším ženou k doktorovi a proto žádnou alergii nemám přímo diagnostikovanou.

To je tedy ten důvod, proč jsem si jako druhý test vybrala právě tento. V balení byly opět 2 balíčky a návod. Po přečtení návodu jsem načnula lancetu, která byla jiná než u testu Nesnášenlivost lepku. Očistila si prst přiloženou dezinfekcí, přiložila lancetu a přitlačila k prstu. Musím říct, že vpich touto lancetou byl bolestivější než u prvního testu.

Z vpichu začalo vytékat opravdu dost krve. Opět jsem vytáhla pinzetou (není v balení) kapiláru z balení a přiložila ke kapce krve. Pipeta byla okamžitě plná po označené místo a já jí musela odložit a zalepit si prst, protože z vpichu neustále vytékalo dost krve a i kuchyňská linka začínala být krví znečištěná😱. Po zalepení jsem naplněnou pipetu vymačkala do určeného místa na testovací kazetě, vzala nádobku s roztokem a vylila ji do určeného místa na kazetě, která se nachází hned vedle jamky pro krev.

Na minutce jsem nastavila 15 minut. Po 15 minutách jsem vytáhla modré šoupátko nacházející se vpravo na kazetě a nastavila znovu 15 minut. Průběžně jsem test kontrolovala a už se začínala obávat, že jsem udělala něco špatně, protože se na testu několik minut nic nezobrazovalo. Ale opravdu po 15 minutách byl najednou výsledek jasně zřetelný. Na testu mi vyšel negativní výsledek jak na kočičí srst, roztoče tak travní pyly. Zbarvená byla pouze čárka v kontrolním poli. Celé testování od rozbalení testu do jasných výsledků trvalo cca 45 minut.

Musím ještě dodat, že jsem si musela ještě jednou přelepit prst vlastní náplastí, protože z prstu stále trošku vytékala krev. Vpich byl, hlavně na dotek, bolestivý ještě do druhého dne. Rozhodně však nejde o nic drastického co by se nedalo vydržet😉.

Nedostatek železa🔨😀

    Tak co tu máme dále? Výběr dalšího testu jsem nechala čistě na intuici a ta hovořila jasně-test Nedostatek železa. Jako poloprofík 😀 v testovaní Veroval testů jsem si prohlédla návod a začala rovnou testovat. Otevřít lancetu, vydezinfikovat prst, přiložit lancetu a zmáčknout spoušt. V vpichu se objevila kapka krve a já jsem ještě pár zmačknutími prstu "vyždímala" více krve aby byla kapilára dostatečně naplněna. Vyndat kapiláru pomocí pinzety (není součást balení), naplnit jí a vložit do nádobky s ředícím roztokem. Několikrát prohrkat aby se krev dostatečně promíchala s roztokem. Pomocí pipety jsem natáhla trochu vzorku a 3 kapky nakapala do aplikačního políčka na testovací kazetě. Zapínám na minutce 10 minut.

Můžu pozorovat jak se roztok rozlévá do výsledkového okénka. Začala jsem nejistět🤔. Roztok nejdříve putoval přes proužek, který sloužil jako vyvrácení nedostatku železa v krvi ale kde nic tu nic. Říkám si "ok, musím vyčkat těch 10 minut, neplaš holka😱". Ale po uplynutí času mě opravdu čekalo nemilé zjištění, které mě do dneška ani nenapadlo. Test prokázal nedostatek železa v krvi. Na testu byla viditelná jen čárka v kontrolním poli. Návod jasně říká, že je test pozitivní, když nelze rozeznat jakoukoliv čárku v testovacím poli. Při bližším podívání na mě vykoukla slabounká čárka, která, alespoň pro mě, značí, že to nemusí být s tím železem tak "horké".

Dodneška jsem na sobě nepociťovala příznaky nedostatku železa jako jsou bledost, bolesti hlavy či únava. No, když ano, únavu pociťuji, ale která maminka na rodičovské ne😉. Musela jsem si ale přiznat, že poslední dobou je to u mě s potravou dost na štíru. Dost jídlo zanedbávám, buďto z nedostatku času nebo prostě není chuť. Donutilo mě to ale se více zamyslet nad skladbou mé potravy a vyčíst si, které potraviny jsou právě na doplnění železa ty vhodné či se poohlídnout po nějakém doplňku stravy.

A po nějakém čase bude asi vhodné si tento test Veroval znovu zakoupit a znovu se otestovat. Protože jak se říká "ve zdravém těle, zdravý duch❤"

Borélie z klíštěte🐜🕷

Další z testů je Borélie z klíštěte. Jelikož to vypadá, že nebudu mít možnost tento test vyzkoušet, rozhodla jsem se Vám alespoň napsat, jak se takový test používá. Samozřejmě nejdříve je potřeba klíště vytáhnout, a to pomocí pinzety či speciální karty na vytahování klíšťat (více se o této kartě můžete dočíst v mé předešlé KZ na téma Lymská borelióza). Dále se postup trochu liší a to vzhledem k velikosti klíštěte. Postup pro malá až střední klíšťata (menší než 8mm) je takový, že klíště vložíme do přiložené zkumavky a přidáme 3 kapky činidla. A pokud máte klíště větší než 8mm, není už potřeba společně s klíštětem dávat do zkumavky činidlo. Dále už je postup skoro stejný.

Klíště je potřeba rozdrtit dřevěnou tyčinkou, a to ostrou stranou. Je důležité aby byly rozdrceny střeva klíštěte, protože právě v nich se nachází bakterie boreliózy. Dále nasajeme tekutinu do pipety a nakapeme do testovacího políčka na testovací kazetě. Je potřeba si dát pozor, abyste nenabrali do pipety kousek klíštěte, mohlo by dojít k zablokování testovací sady. V případě testování velkého klíštěte je ještě zapotřebí do testovacího políčka nakapat 2 kapky ředícího roztoku. V obou případech můžete pozorovat jak tekutina postupuje po testovacím proužku. Na minutce nastavíte 10 minut, maximálně však 20 minut. V případě pozitivního testu se na testu objeví 2 proužky, a to na kontrolní lince a reakčním políčku. Pokud není borelióza prokázána, objeví se pouze proužek na kontrolní lince.

Pokud si chcete přečíst více o Lymské borelióze, koukněte na mojí KZ, kterou najdete pod #test_veroval.

Cholesterol🍕

    Čekal na mě test Cholesterol. Jako první kdo mě napadl, že by mohl tento test vyzkoušet, byl můj tatík. Jednou mu bylo zjištěno u doktora trošku vyšší hranice cholesterolu (5,2mmol/l), proto jsem se rozhodla tento test vyzkoušet právě na něm. A jak testování probíhalo? Z obalu jsme vyndali testovací kolečko, uvolnila jsem automatickou lancetu a píchla otce do prstu. Po promačkání prstu jsme kapku krve kápli na testovací pole na kolečku a nastavili si čas 3 minuty. Nedoporučuje se čekat jak kratší, tak delší čas, výsledek by mohl být nepřesný. Po 3 minutách jsem stáhla krycí vrstu indikátoru, kde bylo jasně zbarvené kolečko na testovacím poli. Na testovacím kolečku je 6 barevných políček a každá určuje, svojí intenzitou barvy, hodnotu cholesterolu v krvi. Po chvilce otáčení jsme vyhodnotili, že otcův stav cholesterolu v krvi se nachází přibližně na hodnotě 5mmol/l, což je podle tabulky hodnota normální.

Mužská plodnost👶

    Poslední test, který mi tu zůstal byl Mužská plodnost. Dlouho jsem se zamýšlela, koho bych mohla poprosit o testování tohoto testu ale opravdu mě nikdo nenapadl. V naší rodině totiž potomků přibývá jako hub po dešti😀🍄. Nakonec jsme se tedy rozhodli, vyzkoušet test u nás doma a ověřit si jeho přesnost.

Prvně je potřeba odebrat sperma do přiloženého kelímku a nechat ho stát v pokojové teplotě po dobu 20 minut. Poté jsem vzorek zamíchala stříkačkou a tou pak odebrala 0,1ml spermatu. Tento objem jsem dala do lahvičky s roztokem a opatrně promíchala. Je důležité lahvičkou netřepat aby nedošlo ke vzniku pěny! Nechávám odstát 2 minuty a mezitím si načínám sáček s testovací kazetou. Dále nakapu z lahvičky 6 kapek do aplikačního políčka a nastavuji na minutce 7 minut. Bohužel se po 7 minutách na testu neobjevila čárka ani na kontrolním poli, proto se jedná o neplatný výsledek.

Po pečlivém prohlédnutí jsem viděla pouze slabounkou čárkou jak v kontrolní části, tak testovací ale i tak myslím, že lze považovat test za neplatný. V případě pozitivního testu to znamená, že ve vzorku je více jak 20 milionů spermií na mililitr a to je dostatek k oplodnění.

    Tedy 5 z 6 testů jsem měla možnost vyzkoušet a test Borelióza z klíštěte čeká na své uplatnění. A přiznám se, že doufám, že ho dlouho nebude potřeba.

    Stále váháte zda si tyto testy pořídit? Pokud Vám není Vaše zdraví lhostejné, a já věřím že ne, určitě doporučuji zakoupit test který by Vám vyvrátil všechny Vaše pochyby a podezření. Je to jednoduché a rychlé. A rozhodně ten čas, který ušetříte na sebetestování můžete vložit do něčeho smysluplnějšího než do vysedávání v čekárnách ordinací🌞.

    Tímto bych chtěla moc poděkovat koníkovi za velmi příjemnou zkušenost a budu se těšit na další možnost testovat jakýkoliv produkt😉.

S láskou a přáním pevného zdraví Makky1310 ❤

#test_veroval #recenze

Začni psát komentář...

Odešli