mar_mo
19. bře 2019
849 

Látkovky po dvou letech

článek navazuje na "výbava látkovek" a má za cíl doplnit jej o další informace ;)

libštátké pleny extra kvality

nepužívám, skončila jsem s nimi zhruba v 8 měsících

panda froté (soft) popolini

po roce a půl intenzivního používání jsou panda froté (soft) popolini vydřené, ale jako hodně (je vidět skrz). při dotazech na látkové poradkyně mi bylo sděleno, že prý by za to mohla tvrdá voda (nemyslím si), špatný prášek (vylučuji, protože znám i další, které v tom samém perou plíny), dlouhý interval praní (vylučuji, v drtivé většině jsou plíny prané po dvou dnech), nebo málo vody - a tady nezbývá než souhlasit. ze začátku jsem prala plíny na eko program, protože přeci chci co nejvíc přírodu šetřit (proč bych se jinak obtěžovala s látkovkami?!). tím jsem si zřejmě zadělala na problém, který pak už nešlo zastavit. plíny na druhé dítě sice budu používat, ale rozhodně nepojmou tolik, jako u prnvního, bohužel. 

další kámen úrazu je suchý zip. je třeba ho čas od času vyčistit, protože i když jej při praní zapínám na protisuchy, v pračce se prostě rozepnou a naberou kde co. jakoby na tom zvětšujícím se těle dítete už nechtěly tak hezky držet (? 🙂).

anavy na snappi sponku

stejně jako popolini dopadly i jedny anavy (už na omak jsou jiné, asi staší typ?), další jsou sice také vydřené, ale rozhodně ne tolik. některé (kupované později), jsou dokonce v pořádku. snappi sponka se navíc nezanáší nepořádkem jako suché zipy. takže za mě i manžela aktuálně nejoblíbenější pleny.

majab

koupila jsem jedny pleny této značky, kvůli tomu hroznému pocitu "co když jsou tyhle lepší?". jsou také na snappi sponku, ale v porovnání s anavy jsou větší. toť jediný zatím registrovaný rozdíl. 

haipa daipa pastelka

taktéž jedna chobotková plena na zkoušku. ale po pár používání jsem ji vyřadila. přišla mi příliš objemná (i přes uvědomění se, že už má v sobě i vkladačku). prostě mi v reálném používání nepadla do oka.

popolini ultra fit

nakonec jsem ji zařadila zpět, ale svým materiálem toho prostě tolik nesaje, takže dávám jen tehdy, když vím, že v ní dítě nebude dlouho. suché zipy oproti panda froté (soft) popolini drží krásně. na krabacení jsem si zvykla a počáteční žmolkování se zastavilo na přijatelné míře ;)

vkladačky

vkladačky od popoliny postihl obdobný osud jako pleny (vydřené, tenčí, ale skrz vidět ještě není). anavy vydržely. krátké jsem přestala používat úplně (zůstanou pro malé miminko), naopak jsem hojně začala využívat dlouhé vkladačky - na poobědové spaní, kdy nevím, zda bude spát hodinu nebo tři. 

separačky

popolini celulóza v roli zůstávají.

svrchní kalhotky

favoritem jsou popolini (ve všech velikostech), ve výbavě zůstaly také jednovelikostní od bambooliku. k mému překvapení největší velikost u jednovelikostních bamboolik sedí i dvouletému, paráda.

vyřadila jsem imse vimse (hůř seděly, tudíž více prosakovaly). petit lulu zůstaly jen na nejmenší velikost (S), větší jsem již nepořizovala. pocitově mají přiliš velkou obrubu a myslím, že dítě musí zbytečně tlačit. 

skladování, praní, žehlení

změnilo se skladování, praní a koneckonců i to žehlení. skladuji nasucho, v krabici, ale kvůli všetečným rukou dítěte už na balkóně, takže nedokážu posoudit zápach. peru s předepírkou (někdy ještě i s mácháním navíc, podle nálady 🙂). peru na bavlna bez eko - důvod viz výše (nechci ty pleny ničit dál). nežehlím nic, ale s druhým dítětem a kupícími se plenami vyhrála sušička. pleny vážně krásně změkly. někdy se divím, že to to dítě předtím tolerovalo tak hrubé :D 

na závěr

na noc a cestování pořád využívám jednorázovky. 

opravdu to s tou vodou nepíší na těch webech jen tak. takže přijmout to, že papírová plena je pro přírodu horší než pár litrů vody při praní navíc (a doufat, že voda se ještě nějak přečistí a využije 🙂) a zapomenout na eko program. 

blahopřeji, že jste dočetli až sem. látkování zdar! 🙂

p.s.: mé dítě je typ hubeňoura

Na noc doporučuju látku!!! Za mě je to top a v kombinaci s vlněnými kalhotkami od Disany mám jistotu, že nic neproteče. Máme noční od Bambooliku (je potřeba dostatečně dovycpat) a noční KatyvBaby. Spokojenost maximální. V noci už nepřebalujeme, ale je potřeba si zvyknout na balík... Dvojčata spí ale nejraději na břiše, takže to až tak neřeším.

19. bře 2019
Komentář byl odstraněný

no ale to teda nevypadá moc dobře... Jakože po jednom dítku je výbava taková všelijaká 😒

19. bře 2019

Látkovala jsem 3 děti a v průměru mi všechny vkládací plenky vydržely zhruba na 1,5 dítěte intenzivního používání. Pak prostě přišlo opotřebení materiálu a průběžně jsem výbavu doplňovala. Plenkové kalhotky od Bambinomio mi teda vydržely na všechny 3 děti v použitelném stavu, v mezičase měla část ještě půjčenou kamarádka a u některých po 6 letech ležení bylo potřeba vyměnit gumičky (což pro mě nebyl problém), už sice nebyly zářivě bílé, ale nepropouštěly. U prvního jsem si poctivě zapisovala každé praní a spočítala jsem si, že počáteční investice do celé sady se mi vrátila po půl roce plenkování, pak už jsem jela vlastně jen za vodu a mýdlový sliz + na další dítě sem tam něco dokoupit, což mě i bavilo, vyzkoušet třeba zase jiné značky a na poslední jsem si vkládačky došívala sama. Finančně to vyšlo naprosto luxusně a ještě jsem jedno dítko chránila od vyrážek, protože je ekzematik a po papírovkách se pravidelně osypával.

19. bře 2019
mar_mo
autor

@ajka198 opotřebení je nevyhnutelné... že pandy dopadly tak jak dopadly - inu, něco bylo vážně špatně (zřejmě ta voda), protože kamarádka na nich také odlátkovala tři děti, jiná (zatím) dvě děti...

@zuzkasim o finanční výhodě toho bylo myslím si napsáno už hodně, to ani nezmiňuju ;) ... že pandy dopadly jak dopadly a musím tím pádem kupovat další - no zas tak moc jich nedokupuji, nějak to zvládnu i se stávajícími

20. bře 2019

@mar_mo jasný, to je pravda, že časem se rozpadne všecko 🙂 já jsem si to právě vůbec nějak nepřipouštěla. Používám čtverce, momentálně na 3. dítě, půl roku jsem látkovala dvě děti zároveň, takže jsou prané furt. No a poslední dobou začínají taky "pouštět", lítají z toho při věšení bílé žmolíky, při vypouštění z pračky mi v košíčku u odpadu ulpívá z toho binec.

20. bře 2019

No mě přijde že těm plenkám dává sakra zabrat sušička. Když srovnám třeba Anavy, co jsem kupovala nové a jsou po jednom dítěti se sušičkou, s těma od kámošky po dvou dětech ale bez sušičky, tak ty moje jsou na tom jednoznačně hůř. Jí ty plenky dvě děcka vydržely a ještě mi je za pár šupů prodala, mě se u druhého dítka začínají rozpadat a to malá nemá ani rok a používám je spíš občas, než že denně. Peru v tekutém prášku, máme ale hodně tvrdou vodu, používám sice kvůli prajdě změkčovač, ale nevím jestli to nějak pomůže i těm plenám. Za mě se vyplatí kupovat starší věci, ty nové odcházejí taky a stojí o hodně víc.

2. dub 2019

Já musím dávat látkové na noc. Se slovy Musím!!! Žádné ani větší velikosti jednorázovek nevydrží tomu našemu učuránkovi celou noc a když se stane, že zapomenu přebalit, je ráno durch. Zatímco látkový vycpu a pokud zapomenu přebalit, je sice chudák v mokrým, ale jenom v plíně.

2. dub 2019

Začni psát komentář...

Odešli