Jak jste na tom u vašich dětí s alergeny? Osobně jsem se třeba bála ořechů...

    Britská studie z roku 2008 zjistila, že britské židovské děti mají sedmkrát větší šanci na alergii na arašídy, než židovské děti z Izraele. Jak to? Nejedná se o jinou genetickou výbavu, ale právě stravování. Miminka v Izraeli dostávají křupky s arašídy, ale děti v Británii je často ochutnají až v pozdějším věku. Vědci také sledovali dvě skupiny dětí po dobu pěti let. Jedna skupina jedla arašídy a druhá ne. Děti, které jedly arašídy, měly reakci na ně pod dvě procenta. Druhá skupina měla šokujících čtrnáct procent.

    Česká alergoložka Eva Vernerová souhlasí, že alergeny by se měly představit dětem brzy. „Už je za námi doba, kdy jsme nasazovali spoustu potravin pozdě a potom se to takzvané imunologické okno, kdy se nejsnáze vytvoří tolerance, prošvihlo. Alergie se skutečně častěji vyvíjí tehdy, když alergeny přicházejí do kontaktu s člověkem až později.” Imunologické okno končí kolem jednoho roku dítěte. Alergoložka také dodává, že děti s atopickým ekzémem nebo astmatem, by měly dostávat rizikovější potraviny pod dohledem lékaře.

    Ořechy zkoušíme ve formě másla, které vidíte v mističce Dr.Brown’s.

    #drbrowns