martindurina
29. kvě 2014

Tu vládne dobrá nálada

Asi vás nemusím presvedčať, že mi záleží na tom, aby na Modrom koníku vládla dobrá nálada. Je to moja práca a mám ju veľmi rád. Každý deň nové výzvy, radosti a priatelia, niekedy predýchavam 🙂 Moja práca sa stala mojim životom a tvorenie dobrej nálady mojim poslaním.

Jedno viem s istotou, nikoho nasilu nepresvedčím o svojej pravde. Verím však, že ak chcem tvoriť dobrú náladu, sám ju musím mať v sebe, ak chcem tvoriť dôveru, sám musím dôverovať, atď.

"Inšpiruj," hovorím si sám pre seba a uvedomujem si, že pravidlami nikoho nezmením. A tak vás chcem inšpirovať, nie strašiť pravidlami.

Predstavte si, že vám niečo napadne, aj bláznovstvo, čo môže byť dobrou zábavou, alebo niekomu to môže aj pomôcť. Niekedy je ľahké podeliť sa s tým verejne, niekedy nie. Čo ak sa im to nebude páčiť, čo ak mi to skritizujú, nie som žiadny odborník, preto by som to nemal navrhnúť ja, ale niekto kompetentný... Jednoducho sa bojíme, že náš nápad niekto vysmeje. Čo je smútné, že často to tak je aj na koníku. Každý má svoj názor na vec a prečo by ho nepovedal, veď no a čo, že je kritický. Niekedy sú naše múdre reči a názory na škodu veci, vytvárajú v ľuďoch strach, že ich nápad bude odmietnutý, oni ponížený a tak sa oň s nami nepodelia. Tým môžeme prísť o dobrú zábavu, niekto o pomocnú ruku. Jednoducho strácame všetci a začína vládnuť nálada nedôvery.

Dobrá nálada sa tvorí aj tým, že druhý človek je pre nás dôležitejší ako náš vlastný názor. Predsa je jasné, že človek je viac ako akýkoľvek názor, alebo sa mýlim? Ak má niekto toľko odvahy a dôvery v ľudí, že sa verejne podelí so svojim nápadom alebo čímkoľvek iným, zaslúži si našu úctu.
Úctivo reagujem tak, že verejne vyjadrím iba svoj pozitívny postoj, zapojím sa, alebo podporím. Ak nesúhlasím, protestujem a som zhrozený, tak nereagujem verejne. Dotyčnú osobu oslovím súkromne a názor prediskutujem prv medzi štyrmi očami. Ľahko tým predídeme nedorozumeniu, verejnému poníženiu a dáme najavo, že nám záleží na človeku.

Chcel som vás inšpirovať k vzájomnej úcte. Pre mňa to nie je prežitok dnešnej doby, ale cesta k dobrej nálade medzi nami. Škoda, že to neučia na Základnej škole.

Martin Ďurina
Modrykonik Team

Martine, už dlouho přemýšlím, že to musím napsat...Opravdu mám pocit, že od doby, co ses zapojil do veřejného dění tady, tak je to takové...nějaké..víc v pohodě, nevím jak to napsat..Asi to je tím mužským elementem, který k ženským prostě patří a ony ho vnímají jako něco, co dokáže neutralizovat občasný vztek, nevraživost...Víš co tím myslím? Takže děkuji za tvoji práci tady, která asi někdy není lehká..Nicméně v jednom bodě v článku musím maličko oponovat, myslím, že i jiný, než souhlasný názor by se měl vyjádřit, jen je potřeba to udělat s tou úctou a respektem o kterém píšeš..🙂 Hezký den!

29. kvě 2014

@gletnulka musím s Vámi souhlasit ve všem 😉

29. kvě 2014

@gletnulka Vyjadrit kritiku je velmi dolezite, ale je to umenie najst spravne slova. Preto odporucam, kritiku povedat prv sukromne a ak som si isty, ze tadial cesta nevedie, je spravne verejne tuto otazku otvorit, az povinnost.
Mne ide predovsetkym o to, vytvorit miesto dovery, kde sa clovek neboji vyjadrit svoj nazor. Ak to sa podari, potom bude narade vytvorit miesto diskusie. Diskusia nevznikne ak sa bojime hovorit, preto je dovera prvorada.
Dakujem za tvoj prispevok. Moj nazor je, ze konik bude vyzerat tak ako sa spolu budeme o to snazit. Moze to byt oaza slobodnych rozhovorov a vzajomnej pomoci, zalezi iba na nas.

29. kvě 2014

Souhlas, od té doby, co jsi tu, je to tu pohodovější 🙂 dokážeš své pocity a názory krásně vyjádřit a já věřím, že to nejsou pouhá prázdná slova, ale že to tak opravdu cítíš.. vyzařuje z Tebe pozitivní energie. Krásný den

29. kvě 2014

@indy2 Ano, citim to tak, ale nech o tom radsej svedcia moje ciny nez slova.

29. kvě 2014

Martine já už ti děkovala, ale musím znovu. Nechápu jak je to možný, ale objevil ses tady jak blesk z čistýho nebe, pořád něco vymýšlíš, věnuješ se nám, když je nějakej problém a píšeme ti, hned máme zpětnou reakci a je to prostě super!!!🙂 Jsem ráda, že jsi tady mezi náma...🙂 jinak asi si četl můj včerejší článek, kde jsem se sama zamýšlela a dala si prostě cíl, že tady už budu je hodná ..no jsem zvědavá jak mi to dlouho vydrží 🙂 😀

29. kvě 2014

@martindurina to je fanynek co 🙂 ne i já děkuji za vše co jsi mě naučil..jako první vždy vidíš mé články a Tvého názoru si cenním a vážím 😉

3. čer 2014

Začni psát komentář...

Odešli