mia1974
12. črc 2017
829 

Chcete mít jistotu a obejít se bez odběru plodové vody? Běžte na Prenascan

Odběru plodové vody se některé maminky obávají. Právě tak ale lze odhalit určité genetické odchylky. Místo tohoto invazivního vyšetření však lze absolvovat vyšetření, které se provádí z krve a tudíž při něm nic nehrozí, jde o Prenascan, který má jen o trochu menší pravděpodobnost. Jde však o test placený.

Prenascan nebolí

Zatímco odběr plodové vody může nastávající maminku bolet (podle toho, kudy se vede vpich jehly) a znamená určité, byť nepatrné riziko zanesení infekce, Prenascan nebolí, provádí se při něm jen a pouze odběr krve. Tato krev se následně testuje, zjišťují se v ní úlomky DNA miminka, ta se pak vyšetřuje, zda nejsou přítomny chromozomální vady. Takto lze odhalit s 99% jistotou Downův syndrom, kterého se obávají zejména maminky nad 35 let, dále pak Edwardsův a Patauův syndrom. A pokud chcete, můžete si nechat s jistotou zjistit pohlaví. Tento test se provádí od desátého týdne těhotenství, kdy ještě není možné zjistit pohlaví ultrazvukem, takže se můžete dozvědět oproti jiným maminkám o mnoho dříve, zda čekáte holčičku, nebo chlapečka. Spolehlivost tohoto zjištění se udává 98%.

Dozvíte se velmi brzy pohlaví

„Test mi dělali ve dvanáctém týdnu. Výsledky jsem dostala již za týden, takže jsem věděla, že čekám kluka již tehdy, když na mě těhotenství nebylo zdaleka vidět,“ říká maminka Lucka, která pomocí testu vyvrátila nedobré výsledky z triple testu. Prenascan se doporučuje u maminek nad 35 let, při asistované reprodukci, při zhoršených výsledcích u biochemického testu. „Odběru plodovky jsem se bála, tak jsem si zaplatila tohle, a to kvůli špatným výsledkům triple testů. Ty předpověděly pravděpodobnost 1:150 pro riziko Downova syndromu, a tak jsem se musela rozhodnout, kterého testu využiji,“ uvedla maminka Martina.

Výsledky se posílají přes moře

Provádí se na odborných klinikách, které se zabývají asistovanou reprodukcí. Prvním krokem je pohovor s genetičkou, která konkrétní případ s maminkou rozebere a vysvětlí jí, co přesně může v jejím případě test odhalit. Poté si nechá maminka odebrat krev, která se zašle do laboratoře, bohužel u nás žádná taková laboratoř neexistuje, většinou se vzorky posílají do Hong Kongu do certifikovaného zařízení.

Výsledky kolem týdne

Zhruba po týdnu (ačkoliv se většinou uvádí týdny dva) jsou k dispozici výsledky. Ty zavolá pracovník zařízení mamince na telefon, který uvedla. Pakliže si přála sdělit pohlaví, dozví se i pohlaví miminka. Ačkoliv se spolehlivost testu udává 99%, lékaři dopředu uvádějí, že jeho výsledky (pokud jsou negativní) je třeba ještě potvrdit vyšetřením, které má stoprocentní vypovídající hodnotu, a to sice odběrem plodové vody.

Vysypte si kasičky

Prenascan bohužel nehradí žádná z pojišťoven. Test se nabízí již nikoliv let a jeho cena ani neklasá, ani pojišťovny neplánují, že by test proplácet plánovaly. Pokud se pro něj rozhodnete, musíte předem zaplatit 12 500 korun. Maminky, které test absolvovaly, však nelitují: „Platila jsem 12.500 Kč a odběr krve byl naprosto bezbolestný, 1 zkumavka. Finanční částka je to vysoká, ale v porovnání s cenami IVF, na které nepřispívá zdravotní pojišťovna, a které jsme několikrát hradili ze svého, se to dá unést. Za tu jistotu a klid to určitě stojí,“ píše například maminka Mirka.

Zdroje:

www.gennet.cz

www.prenascan.eu 

#tehotenstvi #zdravi 

Osobně jsem byla na prenascanu a i přes celkem vysokou cenu to za tu jistotu stojí

12. črc 2017

Prenascan je zbytečně drahý. Existují levnější a spolehlivější NIPS, popř. stejně drahý/o něco dražší ale rozšířenějši verze. O jeho spolehlivosti by se taktéž dalo pochybovat (několikrát se "nestrefili" do pohlaví...)

12. črc 2017

Začni psát komentář...

Odešli