mineate
20. říj 2017
735 

Jak to chodí v CAR…část čtvrtá

Volba padla na Gennet a po novém roce jsem zavolala, objednali nás na půlku února. No, představovala jsem si to rychleji, ale pořád lepší než konec března v Motole (jak nyní informovaly webovky) a to kdo ví jestli. 

VSTUPNÍ KONZULTACE GENNET

Je 15. února a my vcházíme do haly Gennetu na Letný. Netušíme kam máme jít, tak se vrhneme k recepci s usměvavou slečnou, ta nás nasměruje doleva a 3. patro. Vystoupíme z výtahu a před námi opět pěkná prostorná recepce a sesterna v jednom, všude to voní a připadám si spíš jak někde v hotelu na dovolený. Žádných 150 dveří bůhvíkam a unavený sestry kmitající sem tam, který se bojíte oslovit. Dveřní etiketa z Motola tu pravděpodobně nebude třeba…ale ještě nejásám. Dvě milé sestřičky rychle vyřizují jednoho za druhým, takže na řadu jdeme hned. Projdeme registrací, dostaneme kartu a jsme nasměrovánI na konec chodby k ordinaci, kde si nás zavolá paní doktorka. Párů je tu hodně, ale nemáte pocit, že by tu byl někdo nervózní, čekal dlouho nebo se neměl kam posadit. Všichni si spokojeně povídají, čekají před ordinacemi a korzují. Skoro jak někde v lázních na kolonádě. Uvelebíme se u okna s výhledem na technický muzeum a pozorujeme adrenalinovou hru zoufalých řidičů hledající parkovací místo. Sami stojíme někde úplně blbě a doufáme, že nás neodtáhnou. Dveře se otevřou a vykoukne mladá, energická doktorka a zve nás dovnitř. Ordinace jak ze seriálu, všechno nový, pěkný, voňavý…předávám paní doktorce všechny naše výsledky a sepsaný seznam s datumy všeho, co už máme za sebou. Chci být od začátku vzorná šprtka! Cíl splněn, paní doktorka je nadšená a dostávám pochvalu. “Tak, uděláme dneska utz, podíváme se, jestli je všechno v pořádku a začneme plánovat. Odložte si prosím.” Hrkne ve mně, že nemám ručník a oči mi sjedou na nějaký drahý svítící difusér u okna, co do vzduchu vypouští obláčky voňavý páry ”…no jasně, tady určitě řeší prachy za jednorázový lehátkový podložky”. Odložim si, lehnu si na lehátko a koukám, že u stropu visí obrazovka nasměrovaná na mě. Poprvé v životě můžu pozdravit svoje vaječníky a dělohu a můj manžel taky. Je to zajímavý, abví mě tyhle vymoženosti. Všechno je tam, kde má být a plánujeme potřebné krevní testy, spermiogram a po výsledcích příprava na 1. IVF. 

1. STIMULACE PŘED IVF

Spermiogram se dost zhoršil, takže manžel už si na páva nezahrál, ale pořád to bylo v normě, tak se smířil s tím, že už není nadsamec, ale prostě jen samec. Ostatní výsledky byly v pořádku a tak jsem koncem března přišla na další utz a naplánovala se stimulace. Vyfasovala jsem plnou igelitku injekcí a prášků s podrobným harmonogramem kdy co píchat, polykat, zavádět, odlehčila účet o pár tisíc a zamířila domů. Trochu mě děsila první injekce, manžel se nabídl, že mi jí píchne. Přece nejsem žádný máslo, to dám. Rozpřáhla jsem se a…nic, znovu nápřah a nic. Manžel se baví a já taky. Napotřetí už jsem sebrala všechnu odvahu a píchla. Jehla zajela do špeku tak lehce, že jsem ani nevěděla, že už tam je “…jéžiš, takový divadlo a ono to vůbec nebolí”, komentuju celou situaci. Po pár dnech už jsem takový ramena neměla, protože docházelo místo, kam jsem se ještě nepíchla nebo nebyla modřina. Během stimulace chodíte zase pravidelně na utz a kontroluje se kolik se připravuje zlatých vajec. Můj levý kurník mě poněkud rozladil, protože stimulaci snad ani nezaznamenal a prostě chrněl. Pravý to naštěstí vzal zodpovědně a projevil alespoň snahu v podobě 3-4 folikulů. Nic moc, ale lepší než nic. Mezitím jsem si vyběhala předoperační vyšetření. 

1. OPU - ODBĚR VAJÍČEK

Po deseti dnech bylo všechno ready a pozvali nás na odběr. Ten probíhá o patro níž, kde jsou sály. Přidělí vám moc pěkný a útulný pokojíček s koupelnou a televizí, kde se můžete převlíct do košile, papučí a čekat, až na vás přijde řada. Manžel mezitím odevzdá svůj podíl a postupně přijde anesteziolog a doktor co bude provádět odběr. Sestřička změří tlak, vy se vyděsíte, že máte infarkt, protože 180/90 ani zdaleka nepřipomíná váš ukázkový 110/70. Ale prý tu mají vyšší tlak před operací všechny a nemám se znepokojovat. Konečně pro mě přichází sestra a jdeme na sál. V předsálí se musím přezout do jejich erár pantoflí. Jsou mi nabídnuty crocsy vel. 39. Sestřička se trochu stratostlivě podívá na moje ploutve vel. 42 (po tatínkovi) a s omluvným tónem mě informuje, že větší tu bohužel nemají. Uklidňují jí, že to je v pohodě, že jsem zvyklá, rvu se do nich a s patou šoupající o podlahu kráčím vpřed. Na sále sestra zavelí, abych nahlásila jméno a rodný číslo do okýnka ve zdi a šla si lehnout. V okýnku sedí milá paní, která si označí zkumavky a já mířím k lehátku. Položím se na záda, zvednu nohy a… “No! Vy máte kalhotky!” …”Ee no jo, ty bych si vlastně mohla sundat, že jo.”. Slezu teda zase dolů, sundám spoďáry, znovu si lehnu, zvedám nohy a…”Vy máte pantofle!”. To už se smál celý sál včetně paní v okýnku. Pantofle dole, dobrý, můžeme začít…probouzím se zpátky na pokoji, manžel vedle mě. Těšíme se, až přijde embryolog a poví nám, kolik jich máme. Čekali jsme dlouho, nechávali si nás na konec. Konečně přichází, ale smutně se na nás podívá a slyšíme jak říká “odsáli jsme tři folikuly, ale bohužel jsme nenašli ani jedno vajíčko”. Podívali jsme se s manželem na sebe, oba v šoku, nevěděli jsme co říct na co se zeptat, tohle nás vůbec nenapadlo. A většinou, když vás něco vůbec nenapadne, že by se mohlo stát, stane se. Pro mě to byla velká rána a nesla jsem to dost nevalně. Byla jsem naštvaná, strašně naštvaná!

KONZULTACE

Museli jsme se objednat na další konzultaci a zase čekat. Termín jsme dostali až v půlce května. Paní doktorka nám řekla, že to není moc častý, ale stává se to a určitě to zkusíme ještě jednou, s většími dávkami hormonů. Je ovšem nutná pauza 3 měsíce, aby si tělo (i pojišťovna) odpočinulo. Pokud by se ani tak nezadařilo, bylo by dobrý přemýšlet o dárcovském vajíčku. Ok, měla jsem 3 měsíce na to se dát dohromady. Blížilo se léto, dovolená, stěhovali jsme se do nového domečku a pořídili si 3 koťata. Začala jsem se zajímat o dárcovské vajíčko, abych byla připravená i na tuhle variantu, protože dle mýho naprdlýho pohledu na svět, který se pořád nelepšil, to byla samozřejmě jediná varianta, co mohla nastat. Měsíce ubíhaly, vztek přešel, ale pořád jsem nevěřila, že další pokus dopadne líp. 

2. STIMULACE PŘED IVF

Srpen byl tu a s ním naše očekávaná konzultace před dalším pokusem. Problém se stimulací je načasování a moje tělo se rozhodlo, že si chce asi ještě užít léto nebo nevim, zkrátil se mi cyklus, timing nevyšel a nashledanou za měsíc…už mě to ani nepřekvapilo a vrátila se za 3 týdny znovu. Nafasovala jsem znovu feťáckou igelitku, injekcí bylo tentokrát o něco víc, ale levý vaječník neprobudil ani tenhle magický koktejl a klidně dál chrněl. Pravý obhájil medaily, ale osobák nepřekonal, zase 4 folikuly. Blížil se odběr a já šla na kafe s kamarádkou, která mi tenkrát poradila stojku a teď se nemohla smířit s mým přístupem “dopadne to zase blbě”. Už nevím jak přesně to nazvala, ale přesvědčila mě, abych vzala papír a napsala něco jako “seznam pro Aničku” (pro holku máme jméno jasný už od začátku 🙂. Nechápala jsem, co po mně chce…”no napiš jí co všechno pro ní uděláš”…furt nechápu…”tak třeba - budeš po nás asi chlupatá, ale i tak tě budeme mír rádi” 😀 …aha, už to začínám chápat. Kouknu dolů na svoje balerínky velikosti 42 a nemám problém vymyslet další bod. Pomalu přecházím od scénářů, co po nás to nebohý dítě všechno podědí, k věcem, který nejsou ani tak o Aničce, ale o tom, že být rodič může podvědomě člověka strašit, protože ví, že ať bude dělat maximum, vždycky nějakou tu chybu udělá. O láhev vína a jednu hustě popsanou stránku později je moje kamarádka spokojená a loučí se se mnou se slovy “veř tomu, že to vyjde a ten seznam si pořád čti!”. Ještě před pár hodinami bych jí s tím poslala někam, ale teď se mi nějak nechtělo, byla jsem po dlouhý době mnohem klidnější a beze strachu. Druhý den jsem se probudila a hned mě napadlo, že začít znovu věřit není zas tak složitý a měla bych to zkusit…není to nic těžkýho, člověk se jen nesmí bát dát sebe znovu všanc. Přečetla jsem si seznam pro Aničku a řekla si “tak jo, vyjde to, věřím tomu!”.

2. OPU

Je pátek, probouzím se na pokoji, manžel vedle mě, držím ho za ruku a čekáme. Embryolog přichází…”Odsáli jsme tři folikuly a našli dvě vajíčka.”. Rozsvítili jsme se jak vánoční stromeček a nadšeně hopsali. Embryolog zjevně nechápal, proč se tak radujeme, protože běžně se odebírá 10, 20 vajíček, ale pro nás to byly opravdu vánoce a malý zázrak. Ještě dnes se vajíčka oplodní a v pondělí nám zavolají, jak se vyvíjí. Manžel mě pochválil jaká jsem šikovná slepička a šťastní jsme jeli domů. V pondělí jsem byla jak na jehlách a čekala, telefon zazvonil už v deset dopoledne a mohla jsem se radovat ze dvou dobře se vyvíjejících kuřat. Ve středu už se jedno začalo zpomalovat ve vývoji, tak mi raději doporučili to druhý na transfer hned ve čtvrtek a druhý pozorovat a případně zamrazit.

1. ET - EMBRYO TRANSFER

Transfer se odehrává stejně jako inseminace, takže za pár sekund je po všem. Manžel byl se mnou a mysleli jsme si, že uvidí na utz, jak tam kuře šoupnou. Sestra řekla “Vidíte tady tu pipetu? Tak a je to.”, manžel se pousmál a pošeptal mi “nic jsem neviděl”. Pak vás převezou v leže zpátky na pokoj a tam si můžete ještě poležet. Chtěla jsem dát Aničce co největší šanci, takže jsem neležela dle pokynů půl hodiny, ale celou hodinu. Což je s plným močákem, který máte schválně kvůli utz při zavádění, docela výzva. 

Tak a teď už jen zase dva týdny počkat.

V sobotu mi volali z laborky, že druhý kuře se bohužel úplně přestalo vyvíjet a nebude se teda mrazit nic. Bylo mi to líto, ale věřila jsem, že to ten malý šampion uvnitř zvládne. Dny tentokrát neutíkaly, ale táhly se a já dělala všechno možný, abych se zabavila a nemusela na to myslet. Po pár dnech jsem to už nevydržela a začala testovat. Člověk ví, že tam nic nebude, ale nemůže si pomoct. Byl pátek večer a za týden jsem měla jít na krev. Začalo mě bolet břicho a já věděla, že je to v háji. Do rána jsem to dostala. Myslela jsem, že mě to zase rozhodí, ale byla jsem pořád překvapivě klidná…smutná, ale klidná. V pondělí jsem zavolala do Gennetu a že mám přijít na krev i tak, aby se to úplně vyloučilo. V úterý ráno jsem si ještě jen tak udělala test…a vyskočil na mě duch, strašně slabý, ale žádná ryska, ty znám až moc dobře. Krásný, růžový duch. Bylo mi jasný, že to pravděpodobně nic neznamená, tak jsem se ani neradovala a nic neříkala. Odpoledne mi volali z Gennetu, že krev vyšla negativní. Čekala jsem to a překvapivý klid mě neopouštěl. Ve středu ráno jsem si udělala zase test a duch byl pryč. A já…měla jsem radost. Sice to nakonec nevyšlo, ale byly dvě vajíčka, z toho dvě embrya a já byla poprvé v životě na chvilku těhotná a viděla ducha na testu (taková blbost a jakou to udělá radost co 😀 ). Pro někoho možná neúspěch, ale já byla ohromně štastná.

14. prosince máme konzultaci před 3. pokusem. A já pořád věřím, Aničko… 🙂))

mineate
autor

@theryinka 🙂

20. říj 2017

@mineate a porad ver draha. Libi se mi tvuj pristup. V necem sem podobna mam taky ploutve c. 41 a moje Betuska si ke me taky najde cestu. Jinak taky sem toho moc nesnesla na muj vek pry malo ale ja i tak byla pysna ze se ti 3 sampioni drzeli az do 5teho dne nez je toho 6.dne splachli do hajziku - ale byla sem na sebe pysna. Ale i tak to mame krasny a porad se muzeme radovat ze zivota 😁😉 vsechno bude ❤

20. říj 2017

Držím palce a věřím ve vánoční Aničku 🍀 Ony jsou ty Aničky trošku tvrdohlavé a vše se děje dle jejich harmonogramu, ne toho našeho 😉

21. říj 2017

Držím moc pěsti, ať to příště vyjde!

21. říj 2017

Úžasný přístup Váš i manželův. Výjde to! ❤

21. říj 2017

Moc, moc držím palce 🍀 💜

21. říj 2017

Držím vše co mám, aby k Vám miminko našlo cestu 🙂🍀

21. říj 2017

Vsechny clanky jsem precetla jednim dechem, a po ranu se diky nim i dost zasmala :- )) Ze srdce Vam drzim palce, aby se zadarilo a co nejdrive si k Vam Anicka nasla cestu!! 🍀☺

21. říj 2017

Taky čekám na svoji Aničku a doufám, že si holky najdou cestu k nám oběma...i když by to nakonec byl třeba Bertík🙂 Hodně štěstí!

21. říj 2017

Moc nadherny pribeh, opet brilantne napsany (byla by to super knizka🙂) a dojemny... Tak moc vam drzim palecky a budu na vas myslet 🙂

21. říj 2017

Mame spolecne 4 veci.Nemame dite,snazime se ,nevzdavame se pak ty nohy :D Dekuji za pokracovani🙂

21. říj 2017

nadherny pribeh, strasne drzim palecky, at to vyjde...moje dcera se jmenuje Anicka, je to krasne jmeno, budeme na vas myslet❤❤

21. říj 2017

Obdivuhodné. Věřím s vámi. Věřím v Aničku ❤️🙏

21. říj 2017

Moc krásně napsáno! ❤

Jsem se u toho i nasmála a vzpomínala na své začátky..., kdy jsem zapomněla papuče na OPU a soukala se do jejích malých (moje vel.41) 😀 Po narkoze jsem tam přítele neměla, ale aniž bych věděla, tak jsem mu psala a poslala selfie 🙈😀

Holka taky jsem ze začátku neměla vajíčka, poprvé mi dokonce stimulaci odpískali. Teď jedu minimální stimulaci a je to mnohem lepší. Na velkou dávku hormonů jsem zkrátka reagovala špatně a teď při malé dávce mám 5 krásných foliku a 3 malé. Před rokem mi "spal" pravý vaječník a teď mám na něm 4 foliky+2 malé a na levém 1+1 ❤
Nevzdávám to!

Tobě držím palce a těším se na příběh o Aničce 😘

22. říj 2017
mineate
autor

@mapolenka
@dmiska
@vineta
@monculais
@nikkki
@mynamea
@purelove
@meyryen
@theryinka
@klaras26
@anna159
@tbride
@pegi27
Holky zlatý, děkuju za čtení, chválu, srdíčka a držení palců. 🙂 ❤
Na jednu stranu je mi líto, kolik vás tady souputnic je, ale na druhou stranu je hezký vědět, že jste tu a víte o čem mluvím. Není nic horšího než když si člověk na svoje problémy připadá sám. A přesně tak, chce to se radovat z každýho malýho úspěchu a nečekat hned velký zázrak. Všem, co se taky snažíte, Vám ze srdce přeju hlavně pevný nervy a ať se nám ty naše Aničky, Betušky, Bertíci...no prostě šampioni, jednou povedou. ❤

23. říj 2017

jo Jíťo, jak já ti rozumím ☹ ale ona si Anička tu cestu najde, jen doufat, že co nejdříve...já zase čekám na svojí Anetku. Pokud teď nevyšla ani snaha o otěhotnění na dovolené, tak se 1.DC objednávám na další kolo IVF. Ale my ten boj jednou dotáhneme až do konce!!! 🤰 Držím palečky!!!

23. říj 2017

@mineate Krásně jsi to napsala, a tvůj i manželův přístup je prostě úžasný. Hold Anička je lumpík a dává si na čas, ale ono to dopadne. Moc ti to přeju 🍀

23. říj 2017

Jituš ☹ tak ale do třetice všeho dobrého, je vidět, že minimálně pravej vaječník na to má a když budeme všichni věřit, nakonec to vyjde! 🍀 ❤

23. říj 2017

U nás to bylo dost podobně. Malo vajíček, embrya se zastavovala ve vývoji. Pri dvou IVF ze 4 nedošlo k ET. Další krok IVF s darovanými vajíčky.., než se tak stalo, jsem otěhotněla spontánně. A pak znova. Vyjde to. Věřím tomu. I já jsem přestávala věřit svemu tělu. Pomohla mi kniha Tajemství a vizualizace mého snu. V podstatě to stejné jako ti poradila kamarádka s Aničkou. Držím moc palce ❤ Já myslím, že u mě byl klíčový ten moment, kdy jsem zase začala věřit....

23. říj 2017

Přečetla jsem všechny 4 části a musím Vám moc moc poděkovat. My jsme s manželem teprve na začátku v Gennetu( po spermiogramu,odberech, před odberama hormonu) a to co jste psala mi moc pomohlo. A mimojine je to napsáno skvěle! Pokud se tím nezivite,měla by jste 🙂 moc držím palce Vám,nám a všem co jsou ve stejne situaci....

3. lis 2017

Začni psát komentář...

Odešli