misicka455
13. led 2012

Varování pro všechny maminky RH -

Ahojky všechny maminky RH negativní. Tímto článek určitě nechci nikoho vystrašit či  aby mě litovat , ale chci aby to co se stalo mě nezažila žádná maminka , žádné dítě prostě nikdo . Takže maminky s faktorem RH - co máte tatínky s faktorem RH + ohlídejte si svoje těhu 🙂

S manželem  jsme byly už docela dlouho a od svatby jsme měly rok když jsme se rozhodly , že do toho praštíme a  pokusíme se o mimčo jaké překvapení když hned po prvním měsíci byl to Květen se na testu ukázaly krasné // a já byla tak šťastná a nervozní zároveň . Bohužel tato radost netrvala dlouho a  plod se přestal vyvíjet a já pak samovolně potratila. Šla jsem na výškrab . POZOR zde nastala ASI první chyba mé DR. ( už u této dr. nejsem) která výškrab prováděla a to , že mě jako mamince s krví RH negativní nedala injekci na protilátky aby se netvořily v dalším těhu. Pozor do nějakého 6 či 7 tt se injekce dávat nemusí, ale raději bych se na to svého dr. zeptala a upozornila , že jsem RH -. Injekce se musí podat i v případě odběru plodové vody.  U prvního těhu je vše  v pořádku neb krev miminka a maminky se smichá až v době porodu a tato injekce se musí podat do 72 hod !!!! Některé špitály si zvou matku po půl roce na další injekci. Injekce se nedavá pouze když je zjištěna krev miminka a má RH - . Když je RH + po tatínkovi injekce se musí píchnout. Další důvod této injekce  je i prodělaná trasfuze.

Po této příhodě jsme si daly pár měsíců pauza a pak se znovu pokusily o další dítě tentokárt to nebyla taková rychlovka ,a le já přesně po roce zase v Květnu na testu objevila ty vytoužené dvě čárky, Přesně na den 🙂)) Trošku jsem znervóznila zda se nebude opakovat příhoda s minulého roku ,a le naštěstí se to neopakovalo. Toto těhu nebylo procházkou v ružové zahradě a bohužel ani po porodu to nebylo uplě ok, ale o tom psát nechci. S dcerou jsem prodělala odběr plodové vody a zde byl asi další problém jako matka po otratu se skupinou RH - a otcem RH + mě opět nikdo žádnou injekci nedal. V životě by mě ani nenapadlo , že se nějaká injekce davá. Protilátky mi byly brány berou se každému hned na začátku těhu je to ten první odběr kde se zjištuje i krevní skupina matky. Takže kdo nevíte jakou máte skupinu po totmto odběru se to dovíte a vaše dr. to musí do průkajdy napsat.  Ani po porodu dcery mi injekce nebyla píchnutá.

Asi v roce a půl dcery jsme se rozhodly , že bychom  se tedy ještě o jedno to malé pokusily. Opět první pokus🙂))  Těhu probíhalo v pořádku a my měly ( máme) termín  v Květnu nějak se mi ten Květen všude vkradá. Bohužel vše bylo perfektní do té doby než mi volala dr. s výsledky krve v nějakém 16 tt , že mám vysoký titr což jsou protilátky v krvy které tvořím a tím zabijím svoje dítě neb mu zabijím červené krvinky , které ono potřebuje. Ale prej  se to bude jen sledovat a uvidíme. Další odběry jsem podstoupila za 14 dní a krev se rapidně zhoršila takže  jsem byla odeslána do nemocnice do rizikové poradny. Tam utz,  krev kontrola za týden. Za týden bohužel zjistily, že dítě je v kritickém stavu a  že je už v hraničním pásmu těžké anemie + má hydrops na hlavičce ( otok díky  anemii) . Ve špitále si nás hned nechaly stím, že mi nezapoměly říct, že nemám ukončenej 24 tt a mohu se rozhodnout ještě těhu ukončit . Já se rozhodla pokračovat a udělat pro mé dítě vše. Takže jsem ještě ten den kdy mě přijímaly podstoupila hodně nepříjemnou trasfuzy krve mimča. ( něco na zbůsob plodovky, do bříška se zavede 16 cm dlouhá jehla, zapíchne se do pupečníku mimča a pomalinku se tam pouští krev) . 3 dny si mě nechaly ve špitále na sledování neb tento zákrok je jediněj aby mimčo neumřelo ,ale taky má hodně  rizik. Mimčo trasfuzku pobralo a teď se modlíme aby zabrala  ztratil se ten otok. Další trasfůze bude asi do deseti dnů a tak pořád až do 34 tt kdy asi malého císařským řezem pozvou na svět.  Je před nama dlouhých 10 tt kdy budeme s doktorama bojovat o to aby mimčo vše přežilo a nemělo následky. A to jen díky tomu, že někdo někde mi nepíchl injekci. Ještě nemohu nikoho obviňit zatím sbírám důkazy ,že to tak doopravdy bylo a že jsem injekci nedostala. Zatím co mám za zprávy tak se nikde nepíše, že by injekce podána byla.

Trošku vysvětlení jak to tedy funguje

Rh-faktor sehrává v průběhu těhotenství významnou roli. Jestliže je matka Rh- a otec Rh+, existuje riziko inkompatibility plodu a matky.

Toto riziko vzniká, jestliže je dítě Rh+ jako jeho otec, to se stává ve dvou ze tří případů. V Evropě bývá matka Rh- a dítě Rh+ asi u 15% populace.
Proč je nekompatibilní faktor nebezpečný?

Nesouhlasný Rh faktor může být zdrojem problémů. Trocha faktů z biologie vám pomůže pochopit proč.
Každá buňka v těle má na svém povrchu četné antigeny. Jedním z nich je Rh faktor. Každý zdědí červené krvinky, které Rh faktor buď mají (pak je člověk Rh pozitivní), nebo nemají (pak je člověk Rh negativní).

V těhotenství, pokud krvinky matky neobsahují Rh faktor a krvinky plodu Rh faktor obsahují, bude imunitní systém matky pohlížet na plod jako na cizorodé těleso, a jako normální imunitní odpověď pak matčin imunitní systém zmobilizuje armádu protilátek, aby zaútočily na tyto tělu cizí struktury. Tento jev se označuje jako nesnášenlivost způsobená Rh faktorem (tzv. inkompatibili­ta Rh).

Během těhotenství se v matčině krvi vytvářejí protilátky proti Rh+ krvinkám dítěte, ale při prvním těhotenství jen v malém množství, takže komplikace nevznikají. Problém se však projeví během dalšího těhotenství s Rh+ dítětem. Tvorba protilátek u matky výrazně stoupá, protilátky pronikají placentou a rozkládají červené krvinky plodu. Projevuje se to závažnou anémií, dokonce vážným poškozením jater a sleziny, což často vede ke smrti plodu nebo novorozence.

Tato nesnášenlivost není obvykle problémem, který připadá v úvahu při prvním těhotenství. Potíže začnou až ve chvíli, kdy se krev dítěte dostane do matčina krevního oběhu v průběhu jejího porodu nebo samovolného či umělého přerušení těhotenství. Tělo matky ve své přirozené reakci vyprodukuje protilátky proti Rh faktoru. Protilátky samotné jsou neškodné, dokud žena neotěhotní znovu s dalším Rh pozitivním dítětem.

Pokud máte Rh faktor negativní a se otec ukáže být Rh negativním, váš plod musí být také Rh negativní, protože dva „negativní“ rodiče nemohou splodit „pozitivní“ dítě, což znamená, že vaše tělo nebude považovat plod za cizí.
Léčba nekompatibility Rh faktorů

V těchto závažných případech spočívá léčba ve výměně krve novorozence okamžitě po jeho narození, někdy dokonce ještě když se nachází v děloze. Tento zákrok nazýváme výměnnou transfuzí.

Výměnná transfuze se v současné době provádí jen zřídka, protože se provádí prevence inkompatibility plodu a matky.
AntiD-globulin (Rhega)

Ohrožené matce:  se podá do 72 hodin po prvním porodu nitrožilně antiD-globulin známý jako Rhega, který zničí Rh+ krvinky v jejím krevním oběhu. Tento zákrok se musí pochopitelně opakovat při každém dalším těhotenství a také po spontanním potratu nebo po umělém přerušení těhotenství.

Rhega se také podává při samovolném potratu, po odběru plodové vody, děložním krvácení nebo po duševním otřesu v těhotenství.

Pokud RH negativní ženě nebyl podán faktor Rhega během jejích předchozích těhotenství a z vyšetření vyplyne, že u ní došlo k vytvoření Rh protilátek, které mohou napadnout Rh pozitivní plod, může být proveden oběr plodové vody, aby se stanovila krevní skupina a Rh faktor dítěte. Pokud je Rh faktor pozitivní, je pravidelně sledována hladina protilátek v matčině krvi. Pokud se hladina protilátek přiblíží k nebezpečným hodnotám, je provedeno vyšetření, která má stanovit stav plodu. Pokud je v kterémkoliv okamžiku ohrožena bezpečnost plodu v důsledku hemolytické anémie nebo Rh nemoci, je nutno provést transfuzi Rh negativní krve do plodu. Poud je krevní nesnášenlivost kritická, může být transfuze krve plodu provedena ještě v děloze. Ve většině případů může být transfuze provedena až těsně po narození.
Prevence problémů s nekompatibilním Rh faktorem

Abyste předešla těmto problémům, je třeba následující:

* musíte znát svůj Rh-faktor i Rh-faktor otce vašeho dítěte. Jestliže jste Rh- a otec je Rh+, musíte to oznámit lékaři, který sleduje vaše těhotenství, aby to bylo zapsáno ve vaší kartě. Během těhotenství budete pečlivě sledována.

Při narození dítěte bude zjištěn jeho Rh-faktor. Jestliže bude Rh+, bude Vám aplikován antiD-globulin, takže případně u druhého dítěte nevznikne žádný problém.
* jestliže jste před prvním těhotenstvím z jekéhokoli důvodu dostala transfuzi, musíte to lékaři rovněž oznámit. Pokud byste omylem dostala krev Rh+, máte již vytvořené protilátky nebezpečné pro dítě. To se prokáže i laboratorním testem. V takovém případě je vaše těhotenství rizikové a bude Vám věnována zvláštění péče.

http://www.lubusky.com/cc_62_kell-aloimunizace-matky-muze-vest-k-rozvoji-anemie-plodu.html

Mám kamarádku která měla stejný problém a podruhé čekala dvojčátka holčičky transfůzi dostali holčičky 3x a sou obě zdravé a v pořádku uvidíš to zvládnete taky se jís talo že jí někdo nedal žádnou injekci jak se má dávat ☹ bohužel je toho hodně a v menších porodnicíh todle uniká ☹ budu moc držet palečky aby bylo vše jak má a mimčo bylo v pořádku 🙂

13. led 2012

Ahoj,prvně chci napsat,že držím palce a potom,že mám Rh- a injekci jsem vždy dostala-dokonce i s potvrzením a papírem,že si mám nechat za půl roku nechat udělat kontrolní odběr na protilátky-takže jednoznačné zanedbání ze strany nemocnice☹...

13. led 2012

taky držim palce at je mimi v pořadku.
Tchyne má taky rh - a davali ji po prvnim porodu nejakou injekci kvuli tomu,jeji manžel ma rh +.
a kde jsi rodila?

13. led 2012

Rodila jsem v Brně na Obilném trhu

13. led 2012

přesně jak píše @reddwarf. i po mimoděložnim těhu, kdy mi bylo laparoskopicky odstraněno, tak i po porodu jsem dostala papír a vždy mi byla píchnutá injekce. já mam RH- a Vojta má krev po tatínkovi RH+. držímě pěstičky aby to dobře dopadlo

13. led 2012

Držim palce. Taky mam Rh- a manžel Rh+. Máme zatím jednu krásnou zdravou holčičku s Rh+. Protilatky mi hlídala doktroka na gyndě. Pořád mi brali krev a asi v 28tt mi píchla první protilátky a další po porodu. Měla jsem to zapsané v průkazce. Jen teda mi nikdo neříkal že bych měla mít kontrolu za půl roku. Po porodu jsem měla anemii a transfuzi krve, pak mi brali každý den krev jestli se to zlepšuje tak možná mi to zkoukli. Hm asi tam radši zavolam ...

13. led 2012

@misicka455 Taky jsem rodila na Obilňáku a injekci jsem kvůli rozdílnému RH faktoru dostala. Jen jsem nikdy neslyšela o té kontrole po půl roce (což je u nás právě teď), tak to ještě pozjišťuji. Přeji hodně štěstí, ať se to spraví!

13. led 2012

Míšo, díky moc za tenhle článek. Držte se, budu na vás myslet, ať je všechno v pořádku. Vy to prostě nemůžete mít jednoduchý, ach jo ☹
Já mám taky Rh-, ale u manžela jsme to nezjišťovali ještě. Ale asi s tím něco udělám. Jistota je jistota. Po porodu si nejsem jistá, že by mi něco píchli, to jsem moc nevnímala a nepamatuju si to, ale po potratu mi určitě píchali.

13. led 2012

To snad není možné Mišičko to je mi tak strašně moc líto! Už s malou jste to neměli jednoduché ale nakonec jste to nějak zládli a te´d tohle moc držím pěsti aby miminko bylo v pořádku bez následků!!!

13. led 2012

Teda Míšo to už není možný, co vy jste si všechno zkusili... je mi to moc líto, držím palce, ať je maličkej v pořádku, moc na vás myslím, držte se, všichni !!!

13. led 2012

Drž se! Musí to být hrozné. ☹ Já rodila u Miloušů,sice mně nějaké injekce dávali na zavinování dělohy,ale snad dali i tuhle,protože jsem také RH- a manžel RH+. Po půl roce jsem ale taky nic nedostala.Musím se zeptat na gyndě,zda to mám v kartě napsané. Díky za upozornění a držím pěstičky,at vše dobře dopadne!

13. led 2012

Míši, ani jsem nevěděla, že je to tak vážném, hrozně moc na vás myslím a držím všechno co můžu, aby to dopadlo dobře.. jsi hrozně statečná a velká bojovnice..

13. led 2012

Míši já jsem myslím taky RH- a Peta RH+, ale nevím jestli mi něco dávali, respektive dávali, ale nevím na co....je to stejné jak u bunicka.....myslím na vás, ale vy to zvládnete

13. led 2012

Miši já jsem taky Rh- a na 90% jsem si jistá, že po porodu Tedíka mi žádnou nedaly, rodila jsem v bohunicích a kamoška mě přesvědčuje, že dali ale já si myslímu, že ne...no po porodu Ady vím, že jsem injekci dostala

13. led 2012

ale na kontrole jsem taky nikde nebyla a niky mi nic neříkali, asi se na to poptám

13. led 2012

jejda misi, to je hruza:( taky drzim vse co muzu!!!! tys musela byt strasna mrcha v minulem zivote:( verim, ze bude maly v poradku, hodne sil vam obema!!!!!!!!!

13. led 2012

jak se toto může stát. Ale často se stává, že pacient dostane léčbu, ani neví na co, nebo se to jako laik nezapamatuje. Míšo držím moc pěstičky, aby bylo vše v pořádku.

13. led 2012

no podle mě píchnutí injekce si člověk zapamatuje,myslím, že se to dává do zadku a na šestinedělí a v podstatě kdyby ji dostala, tak se to nestane, a pokud Dr. podává lečbu a neinformuje,tak je to špatně,ne...měli by ti říct, co ti dávají a na co

13. led 2012

Míšo, moc držím palce, abyste to vše s mimčem zvládli, ať vše zdárně dobojujete až do konce... díky za vysvětlení, opravdu je to chyba lékařů, vždy by se přece měli mít na pozoru, když je maminka RH-, může tam být riziko... Opatrujte se!!!!! Držím moc palce!!!

13. led 2012

Míšo, taky na Vás budem moc myslet!

14. led 2012

Moc mě mrzí , co si musíte protrpět kvůli nedbalosti lékářů, je to strašný , co si v tomhle státě můžou dovolit , pokud budete dávat nějakou žalobu držím palce, tohle opravdu není normální ☹ , ale lékáři se tady stejně všemu vyhnou , ze všeho vyjdou dobře :-/ . Já jsem tedy měla štěstí, jsem RH neg. a všechny děti pozitivní a vždy mi injekci dali a nikdy nebyl žádný problém, ani žloutenku děti neměli - jsem za to moc ráda. A vám držím palce, ať to nějak zvládnete do toho 34tt, musí to být nervy :-/

14. led 2012

Moc vám držíme palečky!!! Achjo, je to tak zbytečné, kvůli chybě lékařů ... To snad ani není možné, chjo ... ☹

14. led 2012

držíme moc palečky, ať je děťátko zdravé

15. led 2012

Míšo, strašně moc mě mrzí, že ani tvé druhé těhotenství není bez komplikací...ach jo, taková nespravedlonost !! Ale Verunka je obrosvká bojovnice a její bráška se určitě nenechá v ničem zahanbit a bude v pořádku !!!! Věřím tomu !! Někde jsem četla, že takovéhle trable mají jen ti rodiče, kteří jsou schopní tyto situace zvládnout a ustát...a u vás to 100% platí !! Moc na vás myslím a držím tobě i maličkému palce a posílám moc sil, ať to všechno zvládnete !!

16. led 2012

Ahoj Misicka, ja som Ti este ani nestihla pogratulovat k babatku, tak som sa tomu velmi tesila, citala som to uz davnejsie, aj, ze bolo vsetko ok a zrazu toto :( Velmi ma to mrzi, ale zaroven velmi velmi drzim palceky, nech vsetko dobre dopadne, vy to urcite zvladnete, myslim na vas, drzte sa, ved ste cela rodinka velky bojovnici...

18. led 2012

@misicka455 teda to je síla, to je nezodpovědnost lékařů☹ muž má RH+ a já RH - jsem po zamlklém těhu a jednom porodu a pokaždé jsem injekci dostala druhý den po kyretáži i po porodu..tohle by přece Dr měli vědět, navíc se před kyretáží i v době těhotenství bere krev a zjišťuje se právě kvůli tomu krevní skupina..držím vám palce aby miminko vydrželo v bříšku co nejdéle a pěkně se dopeklo a už žádné další komplikace!🙂

20. led 2012

přeji hodně sil, aby všechno dobře dopadlo! 😉
já si teda bohužel nepamatuju z prvního těhu svoji krevní skupinu. pokud vám to nevadí, mohla bych mít otázku? pokud bych byla RH - je tedy nějaká povinnost dr se zeptat (a případně zjistit) kr.skupinu manžela?

24. led 2012

Povinost dr.to není . Jeho poviností je brát vám krev v průběhu těhu a zjišťovat hodnotu protilátek v krvy .

24. led 2012

držím pěstičky ať je vše v pořádku, protože to co jste si už vytrpěli....:o( držíp pěsti :o)

26. led 2012

moc držím palce ať je vše ok, já jsem taky rh- a jelikož jsem měla císaře s velkýma komplikacema tak nevím zda mi něco dali, musím zjistit jaký faktor má malej, doufám, že po mě 🙂

4. únor 2012

Strašně moc vám držím palečky, ať všecko dobře dopadne. Vybíráte si opravdu samé šílenosti. Posílám hodně sil a přeju moc moc moc zdravíčka a hlavně štěstíčka aby všecko dobře dopadlo.

22. únor 2012

....neee......chce se mi z toho brečet....kam to zdravotnictví spěje ☹ ....přeji hodně sil a hlavně zdravíčka prckovi...myslíme na vás....

26. únor 2012

Já jsem Rh- manža Rh+, také jsem poprvé prodělal potrat a injekce mi byla podána. Když se nám narodila Elu tak my vrzli hned dvě injekce abych mohla mít druhé mimi. Každopádně si myslím, že je moc dobré o tom informovat. Držím palečky. Bára a Eli 🙂 🙂

30. bře 2012

...já mám též Rh- a manžel Rh+...můj gynekolog mi dal injekci kvuli tomu a pak jsem ji dostala i po porodu, jelikož dcera má faktor po tátovi...a ještě jdu za půl roku na další.....je neuvěřitelné jak někteří lékaři jsou laxní kesvým pacientkám...držíme s Eliškou palečky ať vše dopadne dobře. A ať vám děti krásně rostou a dělají jen radost 🙂

8. dub 2012

Já jsem také Rh- a manžel Rh+, protože jsem dávala krev tak skupinu i Rh faktor znám a hned jsem se u Dr. ptala jak to je. Taky jsem o první mimi přišla v 9tt a injekci jsem nedostala u dalšího těhu mě teda nijak extra nehlídali, jen mi při každé poradně brali krev na test protilátek, ale asi bylo vše v pořádku. Pamatuju se že se sestra u Dr. smála, že tatínek je vždy nejistý, ale že se dnes už všechny maminky Rh- hlídají preventivně, jedno jaký má tatínek Rh faktor. Po porodu jsem injekci dostala hned v den porodu a po půl roce jsem byla na kontrole u svojí Dr. a naštěstí vše OK a dostala jsem druhou. Držíme všechny palečky aby vše dobře dopadlo 🙂 Držte se🙂

13. dub 2012

Ahoj,já měla to samé,naštěstí sem měla chytrého dr který mi bral krev pořádně a i po porodu mi píchli anti-D.U nás pak byl problém druhé těhu,to sem musela chodit na krev každé 4 týdny,protože i přes Anti-D sem měla ty protilátky vysoké.Nkonec sme teda transfuti přes bříško neměli,ale byli sme těsně,dr se rozmíšlela jestli ji dát nebo to vydržet páč do 36t a vyvolání chyběli už jen 3 dny.Takže mi nakonec transfuzi nedali a vyvolali mi porod 36+0 a malej měl po porodu 3 transfuze,2 dny byl na kapačkách,3 týdny pod lampou a dom nás pouštěli až 24den :( Dosta na půl roku železo a kys,list a to naštěstí zabralo a je úplně bez potíží 🙂 Jo a mě po druhém porodu už tu anti-d taky nedali,že prej bych další dítě nedonosila a potratila a pokud bych chtěla někdy mít dítě tak mám počítat že to bude mnohem mnohem horší než s malým :( U vás teda byla velká chyba hlavně to,že ti to nepíchli po potratu

7. srp 2012

Bože, nechápu taková pochybení od dr., první příhody ještě možná, ale po porodu nepíchnout, tj. na žalobu...já naštěstí o krvi vím dlouho, tak jsem si to hlídala, ale nemusela...všude píchli...obdivuji tvou bojovnost, tak už jen zdravíčko a štěstíčko

25. srp 2012

jsem take rh- a po porodu jse injekci dostala snad do 8mi hodin,,,

5. led 2013

Ráno mi volal gynekolog, že se mi výrazně zvýšily protilátky a že mě posílá do rizikové poradny do porodnice. Myslela jsem, že to vyřeší jen injekce, ale prý chce další konzultaci. Mám vysoké látky Anti C a Anti D. Co mě a miminko čeká? jsem ve 28tt. jinak děkuji zatento článek! Mám větší přehled.

26. srp 2013

@l.u.c.i.e určitě nepropadat panice 🙂) Je možný , že budete jen více hlídaná do porodu a možná bude porod o něco dříve 36 -37tt podle stavu miminka. V krajním případě podstoupíte transfuzi krve přes pupečník . Jste už v krásném tt takže bych se už ničeho nebála 🙂

26. srp 2013

@misicka455, děkuji za uklidnění, ale strach tu je vždycky. zvlášť když je to po IVF. Za týden budu tedy chytřejší, kdy jdu na UTZ + nějaké vyšetření.

26. srp 2013

tak to jsem také rh negativní. Je fakt,že s tím jsou problémy.

1. bře 2015

@pe.martina Dobrý den, můžu se zeptat, u druhého těhu Vám píchali imunoglobulin během těhotenství nebo až po tom porodu? Děkuji.

5. srp 2015

@labvy Nedostala jsem ho vůbec

6. srp 2015

@labvy dobrý den, u druhého těhotenství jsem dostala imunoglobulin ještě v těhotenství a potom i po porodu.

18. srp 2015

Začni psát komentář...

Odešli