modrykonik
12. bře 2019
1046 

Představení blogové skupinky: Bezplenková komunikační metoda

Na Modrém koníku máme více než 1400 blogových skupinek. Některé jsou veřejné, některé jsou uzavřené, větší, menší, zabývající se těhotenstvím, mateřstvím, krásou či koníčky. Dnes bychom vám chtěli představit skupinku, která se věnuje Bezplenkové komunikační metodě. Skupinku moderují dvě maminky, bajcabens a pernicek1, které nám odpověděly na několik otázek:

Ahoj holky, mohly byste nám skupinku Bezplenková komunikační metoda krátce představit?

pernicek1: Ač to možná na první pohled nevypadá, skupina se věnuje hlavně KOMUNIKACI s miminky. Ve zkratce: věříme tomu, že miminka už od narození nám dávají najevo své potřeby, včetně vylučování. A ve skupině vše okolo “BKM” řešíme.

bajcabens: Dají se zde najít nějaké základní informace o tom, jak se s BKM poprat a moderátorky nebo i ostatní členky rády poradí v případě, že některá maminka nenajde odpověď na to, co ji trápí. Kromě toho zde maminky sdílí své úspěchy i neúspěchy a zkušenosti ze svého praktikování BKM. Někdy třeba i své úsměvné zkušenosti.

Jaké jsou vaše vlastní zkušenosti s praktikováním BKM?

bajcabens: S dcerkou jsme bezplenkovou metodu praktikovaly sice jen částečně, ale moc nám to pomohlo, protože tak od roka nebo i dřív jsme měly bobky jen v nočníku :D Čůrala sice většinou do plínky a málo kdy jsme čůrání vychytaly, ale i to, že jsme zvládaly kakání, bylo super. Dcerka se potom ze dne na den odplenkovala ve 22. měsíci a to i na noc. I když k plínce na noc jsme se z praktických důvodů vrátily, je většinou suchá. Za mě není důležité být stoprocentní. Podle mě je to hlavně o vzájemné komunikaci a nejdůležitější je, aby byly obě strany (maminka i miminko) spokojené ;)

pernicek1: Je to až neuvěřitelný, ale můj syn po narození dokázal udržet čůrání i několik minut, než jsem si připravila nočník 🙂 Dokonce i když byl rozbalený, čekal až pod dupkou ucítí nočník, aby se mohl vyčůrat.

Jak jste se dostaly k moderování skupinky o  BKM?

bajcabens: Skupinu jsem nezakládala, ale byla mně a ještě druhé mamince předána předchozí moderátorkou. Ozvala jsem se jí, když tento post nabízela přímo ve skupině. Zajímalo mě, jaké to je moderovat skupinku, a tím, že v této skupině není tak veliká aktivita, přišlo mi to fajn, abych si to osahala a že to nezabere tolik času. Každý nový příspěvek si ráda přečtu a pokud mám k věci co říct, ráda vyjádřím svůj názor nebo poradím 🙂

pernicek1: Jsem moc ráda, že tady taková skupinka je a že jsem se k ní dostala. Moderování mi přináší nové informace a možnost šířit tyto úžasné informace do světa. U nás se totiž (zatím) mnohdy setkáváme s nepochopením. Moje máma mi půl roku tvrdila, že není možný, aby miminko chodilo na nočník. A a teď, v jeho půl roce, už i ona pozná, kdy potřebuje, a má neskutečnou radost, když se jí podaří se synem čůrat do nočníku 🙂 Ale to je jen takový milý vedlejší efekt. Důležitá je ta komunikace, to že chápeme, co nám miminko dává najevo.

Jak nejlépe začít s bezplenkovou metodou, pokud jsem zatím laik, ale chci ji zkusit?

pernicek1: Já jsem taky laik :D Jen ty miminka jsou profíci a když reagujeme na jejich drobné signály, je to úžasný, jak to může fungovat. Doporučila bych začít HNED. Ať je miminko ale jakkoliv staré, nikdy není pozdě. S dcerou jsme začaly ve čtyřech měsících, se synem to fungovalo tak nějak automaticky už od narození. Do začátků doporučuji přečíst si knihu Bez plenky od Ingrid Bauerové. A mě osobně moc pomohlo představit si, jak to mají ženy v Africe nebo někde, kde nejsou takové vymoženosti, jako jsou plenky. Myslím, že na ně mnohdy příliš spoléháme a vypínáme pak jakousi intuitivní složku, díky které umíme poznat, kdy se miminku chce. Nám BKM funguje nejlíp, když je syn bez plen.

bajcabens: Souhlasím s názorem, že je dobré začít co nejdříve. Klidně už v porodnici nebo hned po návratu domů. Ale dá se začít i později. Zhruba do třetího měsíce má miminko přirozeně dáno, že si nechce čůrat “do oblečení” a tak se při potřebě kroutí a snaží se to jakoby zadržet. Samozřejmě to neudrží dlouho, ale jsou to často takové ty situace, kdy miminko pláče, a přitom je nakojené, má suchou plínku a stejně řve jako tur a máma netuší proč. Může se mu prostě chtít čůrat. Pokud se do té doby nesetká s odezvou v podobě bezplenkové metody, naučí se, že dělat potřebu do plínky je v pořádku a potom je horší se toho zbavit. Pokud se s odezvou setká, posilují se jeho přirozené reakce a později dává svoji potřebu najevo čím dál jasněji. Projevy se v průběhu mohou měnit a někdy chvíli trvá, než si to maminka uvědomí.

Pro začátek není potřeba žádné speciální vybavení, stačí když máte doma umyvadlo 🙂 Miminko si chytnete pod kolínky do klubíčka s holou prckou, zády k sobě nad umyvadlo nebo záchod a je to. Umyvadlo je lepší, kvůli zádům. Je dobré u toho dělat nějaký zvuk, jako signál pro čůrání a kakání (my jsme s dcerou používaly "čury čury" a "kaky, kaky", horší je, že teď mi malá nechce jíst kaki, když tomu řeknu kaki :D). Když to bude jednoduchý signál, může se ho dítko brzy naučit a opakovat samo.

Moc vám oběma děkujeme za rozhovor a přejeme jen to dobré! 

Pokud vás bezplenková komunikační metoda zaujala a chcete se dozvědět více, nebo ji rovnou vyzkoušet, přidejte se mezi ostatní v blogové skupince Bezplenková komunikační metoda

Začni psát komentář...

Odešli