@jancazao Třeba kakao, čokoláda. Obecně to vyvolávají potraviny, na které má člověk alergie, pak třeba jahody.
@mollyweasley já mám právě z krve potvrzený histamin a doktorka mi řekla, že si mám vypozorovat co mi vadí. Ale připadá mi, že mi vadí všechno a nic.
@jancazao No zkus omezit i ten lepek a laktózu třeba, aspoň pro začátek. A pak takové ty největší histaminove hity.
@mollyweasley děkuji 💐
@mollyweasley Lepek s histaminem nemá nic moc společného, pokud zdánlivě vadí potraviny obsahující lepek a je prokazaná HIT, může to být spíš reakcí na zvýšenou produkci histaminu spojenou s alergiemi (např. já mám alergii na trávy a žito a v době pylové sezóny žita zvýšeně reaguji právě na konzumaci pečiva, což je způsobeno zvýšenou produkcí histaminu v té době...v zimě třeba nic, ale začátkem léta sním bílý rohlík a jsem jak balón, trvalo mi to dva roky, než jsem si to dala do souvislostí).
@jancazao Jani, u histaminu obecně vadí - ohřívané a průmyslově zpracované potraviny (trakové ty sójové omáčky apod.), tropické ovoce, citrusy, rajčata a kečupy, uzeniny (párky apod.), přezrálé ovoce, kvašené potraviny (kysalé zelí...), kynuté pečivo (takže buchty a tak). jinak ano, každému vadí něco jiného, někdo zvládá skoro vše až na vybrané potraviny a někdo nesnese skoro nic.
@ninive211 děkuji, já právě věděla o tom ohřívání. Nemám klasické příznaky. Spoustu věcí jsem eliminovala kvůli refluxu. Ale třeba rajčata jím ve velkém a nevadí mi. Já mám spíš problém, že jsem po jídle červená, úplně mi hoří obličej a brní rty a jsem často opuchlá, ale celé tělo. A to se mi nedaří vypozorovat z čeho.
@ninive211 Já jsem studovala asi milion a půl stránek, ať vím, co mám upéct a právě tam psali, že histamin podporuje i to, na co je alergie, takže to asi dává smysl. Jakmile jsi kolem svého alergenu, zvyšuje se histamin?
@mollyweasley promiň že ti to tu plevelím❤️
Mě právě na žádné alergie nepřišli.
@jancazao Nic se neděje 😊
@jancazao Hele aspoň alergie na práci, děti? 😊
@mollyweasley na práci určitě ne, já ráda pracuju, na děti maličko 😁
Možná jedna kolegyně 👍😊
@jancazao A jsme u toho 😁
@mollyweasley Je to tak, alergická reakce je vlastně produkce histaminu v těle, takže při kontaktu s potravinovým alergenem (zde se skříženým alergenem pylů trav a obilovin) se zvýší množství histaminu v těle. A krom klasické reakce při pylové alergii jako ucpaný nos, červené oči, kýchání, rýma, při konzumaci potraviny se skříženou alergií může dojít právě i k jinému projevu HIT - někdo to má jako nadýmání, někoho bolí hlava, někdo se osype (ségra sní dvě tři jahody a do hodiny je červená)
@jancazao Je to strašná alchymie, já sama HIT potvrzený nemám (jako medicínsky), ale sestra a všechny neteře jsou potvrzené histaminičky, taťka dle celoživotních projevů je taky jasnej - i když to u něj samozřejmě celý život nikdo neřešil (když drží dietu s nižším obsahem histaminu-když vaří sestra, tak najednou nemá migrény a nechodí 4x denně na WC). Takže minimálně mám gen. dispozice (plus jsem alergik), a u některých věcí prostě mám pocit, že mi vadí (často si to samozřejmě uvědomím až ex post, když se cítím jak v 5.měsíci poté, co jsem snědla něco, co jsem neměla, paradoxně mi děsně vadí cibule, která by měla produkci histaminu snižovat). A sami doktoři ohledně HIT pořád tápají. A léčba na to v podstatě není, jen vyhýbat se potravinám, co nám dělají potíže a případně dodávat enzym v tabletách (Daosin - to je ale děsně drahý, tak to se vyplatí třeba brát v případě, když víš, že budeš mít stravu mimo domov, třeba v restauraci, na dovolené atd. - kde nevíš, co tam vše je a jak moc je to čerstvé) anebo třeba při oslavách, kdy si chceš dopřát něco, o čem víš, že jindy fakt nemůžeš). Já přemýšlím, že ho pořídím kvůli dovolené, ať se tam nemusím extra omezovat a mohu jíst, na co budu mít chuť

Krása, určitě bude mít radost 😍👍
Prosím tě, co vadí v cukroví při histaminové intoleranci?