muj_smisek
14. led 2014

Vše o růstu zoubků aneb jak zatočit s bolestí

   Zoubky? Tak tohoto období se obává u svého drobečka asi každá maminka. První růst zoubků se totiž projevuje většinou velmi častým pláčem dítěte a nespavostí z bolesti.Mohou se však objevit i jiné potíže např. řidká stolice, teploty. Trápící se miminko bolestí zoubků poznáte také podle toho, že si může začít strkat často pěstičku do pusy a více slintá.
Zoubek, který se právě prořezává, se jeví jako malý hrbolek na dásni. Pokud je prořezávání příliš rychlé, může se na dásni objevit i malá modřinka nebo podlitina, která je bolestivá.Jsou však také děti, které nemají vůbec žádný problém a růst zoubků u nich téměř nepoznáte, projeví se obvykle pouze některá z výše uvedených obtíží.

  Většině kojenců se první zoubky prořezávají mezi čtvrtým a devátým měsícem věku.Ani zde se nevyhneme výjimkám, takže je možné, že právě vašemu děťátku se začnou klubat zoubky o něco dříve nebo později. Důležité je, aby všechny zoubky mléčného chrupu narostly dítěti do tří let. V opačném případě je nutná návštěva a konzultace se zubním lékařem. Úplný mléčný chrup má 20 zubů.

   Pořadí, v jakém se zoubky prořezávají, bývá ve většině případů shodné. Jako první se prořezávají dolní střední řezáky (jedničky), po nich následují horní jedničky a horní vnější řezáky (dvojky). Téměř shodně přicházejí na řadu i dolní dvojky. Postupně se dětský chrup doplní prořezáním horních a dolních prvních stoliček (čtyřky), očních řezáků (trojky) a nakonec vyrostou druhé dolní a horní stoličky (pětky).

A jak se můžete pokusit ulevit Vašemu miminku od bolestí růstu zoubků?Možností je spousta a zde jsme Vám vypsali ty nejúčinnější, dle názoru doktorů i maminek.

 1)Homeopatika mohou při růstu zoubků pomoci. Doporučuji vám současné podání homeopatických léků Belladona 9 CH a Chamomilla 15 CH. Roztok z obou léků si připravíte tak, že naředíte 10 granulí od obou léků v 1 dcl převařené kojenecké vody. Každé ráno připravte nový roztok.

Pokud zoubky již porostou, podávejte jednu lžičku každou hodinu po celý den. Při spinkání miminko nebuďte a podejte dále třeba častěji jednu lžičku tohoto předem připraveného roztoku.

Uvidíte, že do dvou dnů bude miminko šťastnější a klidnější, bolest bude vnímat jen okrajově."

2)CALGEL - je léčivý přípravek, který obsahuje lokální anestetikum a antiseptikum. Uleví od bolesti a zklidní podrážděné dásně děťátka způsobené prořezáváním zoubků. Navíc působí mírně antisepticky.

3)Citorvital - Masážní gel s antiseptickou přísadou pomáhá při prořezávání prvních zoubků. Aloe vera obsažené v přípravku napomáhá ošetřování citlivých dásní a uklidňuje podrážděnou pokožku. Citrovital Dentální gel pro děti neobsahuje cukr a omezuje vznik kazu v dětském věku.

4)Heřmánek římský - Uvolňuje napětí, je protizánětlivý. Dá se úspěšně užít proti bolestem při prořezávání zoubků. Vtírá se do tváře, kdykoliv je potřeba. Pro děti od 9tého týdne.

5)Můžete dítěti dát i něco na žužlání, stačí kousek mrkve či chleba (pozor na polknutí menších kousků, některé děti rády cumlají lžičku, pomáhají také různá kousátka, která se na pár minut vloží do lednice a poté při cumlání příjemně chladí dáseň.

6) Muddisal

velmi účinně tlumí bolest. Útlum bolesti se dostaví 2-3 minuty po nanesení na bolestivé místo a trvá po dobu 2-3 hodin. Přípravek Mundisal gel se používá při bolestech, zánětech, podráždění, poranění nebo vředech v ústní dutině, nosu nebo hltanu. Přípravek je možné použít i při prořezávání zubů. Mundisal gel mohou používat dospělí, mladiství i děti.

7)Běžné léčivé přípravky jako je Paralen či Nurofen. Jsou běžně dostání v lékárně, pomáhají na bolest i horečku při růstu zoubků.V lékárně Vám určitě poradí i s vhodným dávkováním. Popř. můžete zavolat lékaři Vašeho miminka.

Přeji Vám, aby některá z výše uvedených možností Vašemu drobečkovi pomohla a vy jste mohli oba zase trávit spokojené dny a noční spaní.

Krásný den

Začni psát komentář...

Odešli