nimenrix_tm
22. kvě 2014

Můžu jíst při cestě do zahraničí místní jídla? Je bezpečné pít vodu?

Cestovatelé jsou při svých cestách ohroženi různými chorobami. Některým z nich se dá předejít očkováním, případně preventivním podáním antimalarik.

Velmi časté a někdy rovněž závažné jsou tzv. cestovatelské průjmy. Trpí jimi až polovina jedinců cestujících do exotických oblastí. Riziková je především dehydratace (odvodnění) organismu při průjmovém onemocnění. Zdrojem nákazy bývá právě kontaminovaná voda a potrava. Z nemocí, kterým lze zabránit očkováním, se takto přenáší např. hepatitida A a břišní tyfus.

Ostatní původci průjmu se rovněž přenášejí kontaminovanou vodou a potravou, případně méně často přímým kontaktem s infikovanou osobou. Proto se konzumace vody z místních zdrojů − vodovodů − obecně nedoporučuje, stejně jako konzumace tepelně neupravené a neomyvatelné stravy. Místní obyvatelé jsou vybaveni jinou střevní a slizniční mikroflórou, a proto jim konzumace místní vody nemusí na rozdíl od cestovatelů způsobit žádný problém. 
Zde jsou uvedena některá možná doporučení:

  • k pití, ale i k čištění zubů používat pouze balenou vodu (uzávěr nesmí být porušen),
  • nedávat do nápojů led, nekonzumovat nebalenou zmrzlinu, ledovou tříšť apod.,
  • dokonale převařit vodu pro další zpracování,
  • jíst pouze dobře tepelně zpracované nebo balené potraviny,
  • vyhýbat se nevařeným potravinám, včetně salátů a porcovaného ovoce,
  • ovoce i zeleninu důkladně omýt, nejbezpečnější jsou druhy ovoce a zeleniny, které lze oloupat.

Více na www.vakciny.cz.

Začni psát komentář...

Odešli