5 / 8

    Když jsem přišla k paní M., uvítala mě úžasná a statečná žena. Měla dvě děti. Na první dítě byla sama, a i přes své postižení to zvládla na jedničku.

    Od narození bojuje se zkrácenými šlachami na rukou a na nohou. Nikdo neví, proč se to stalo, sama se narodila zdravým rodičům a nic podobného v rodině nikdo neměl. Aby si mohla podat věci, musí si pomáhat celým tělem – ramenem, pusou, atd. Oporou a pomocnou zdravou rukou je její snoubenec, který pomůže v oblastech, které ona dělat nemůže. I starší syn se už zapojil do domácnosti, aby mamince pomohl. Například pomáhá vynést koš.

    Když jsme se bavili o celé problematice, prozradila mi jednu zajímavou věc. Děti se umí přizpůsobit tělesně postižené mamince. Všimla jsem si toho i já, že její děti jsou hodné a i malý 1,5 roční chlapeček se mamince přizpůsobil.

    Samotné postižení mnohdy není tak těžké, to, co je skutečně těžké je to, jak se k tomu postaví bližní. Paní M. prožila neveselé chvíle s vlastní mamkou, která ji odjakživa říkala, že dítě nezvládne ani donosit, že nikdy nebude vést normální život jako zdravá žena – mít rodinu, zdravého muže, atd.

    Když nakonec otěhotněla, matka ji klečela na břiše a křičela, že to nezvládne. To vše, aby o dítě přišla. Dítě naštěstí všechno přežilo, ale pro paní M. to byla poslední kapka, s matkou se od té doby již nevídá. Stále se dívám na jejich fotky a fakt je, že se její matka zmýlila na všech frontách. Paní M. to dokázala, zvládla být nějaký čas i na dítě sama. Je to silná a statečná žena.

    20. kvě 2019