padura
26. říj 2015

O bojovnících, kteří se nezvdávají, aneb sedm kroků k silné vůli

Image title

Pracujete na svém těle, chodíte sportovat, jíte zdravě, ale budujete svůj charakter? Ne, pak je čas se zamyslet.

Základem vytrvalosti je vůle. Ale co to vlastně je vůle a kde se v nás bere? Vůlí se obecně rozumí schopnost dosáhnout cíle, jednat podle vlastního úmyslu. Silná vůle předurčuje k daleko hlubšímu životnímu poznání, má totiž co dočinění s budováním charakteru. Kdy jste naposledy o někom řekli, že je charakter? Takových lidí je dnes jako šafránu, protože budovat svůj charakter a pracovat na vůli není jednoduché. Kdyby to bylo jednoduché, nedělali by to všichni?

Nedostatek vytrvalosti je první krok k neúspěchu. Určitě máte kolem sebe mnoho lidí, kteří mají slabou vůli a brzy se vrací do své denní rutiny. Slabá vůle je takřka vrozená vlastnost mnoha lidí, jen se podívejte na děti, jejich vůle je často velice slabá a brzy ochabuje, teprve s věkem a zkušenostmi, se rozvijí. Tato vlastnost se dá trénovat pravidelnou kontrolou, silnou touhou a vírou. Silná touha a víra je základ. Malá touha, bez víry, je jako malý oheň. Nikoho neohřeje a brzy zhasne. Pokud si uvědomujete svoji slabou vůli, jste na dobré cestě. Bojujte za zlepšení své vůle.

Bez vytrvalosti budete poraženi dokonce ještě dříve, než začnete. S vytrvalostí zvítězíte. Napoleon Hill

Pokaždé, když budete upadat do duševní letargie, naučte se jí zahánět. Vytrvejte, i když budete mít pocit, že je to nemožné. Prostě se rozhodněte a své rozhodnutí si vytrvale připomínejte. Dopřejte si luxus přirozené vytrvalosti. Nelze dosáhnout velkého úspěchu (nikoliv jen materiálního) bez vytrvalosti. Odměnou Vám bude stabilnější charakter.

Pokud jste sraženi na kolena, máte na výběr, buďto zůstanete na kolenou a časem klesnete ještě níž, nebo vstanete. Neúspěch není ponižující, neúspěch je úhel pohledu. Na kolenou nikdy nebudete mít takový rozhled jako vestoje na špičkách. (Více o neúspěchu v článku Naučte se prohrávat často a rychle)

Při psaní těchto řádku zvedám zrak na světla pražských ulic. Zářivé, zlatavé tóny báječného města, poletující barevné listí hlásí příchod podzimu. Lidé jen plují šedými uličkami a na svých bedrech nesou vlastní stín. Město, které pro mnohé znamenalo příležitost a pro jiné pohřebiště nadějí a snů. Tento den je poslední, a nikdy se nevrátí příležitost, kterou máte dnes. Prahu nedobyjete ani snadno, ani rychle, ale bez vytrvalosti se Vám nikdy neukloní. Když budete dostatečně vytrvalí, třeba se unaví.

Čím lze rozvíjet vytrvalost?

  • Záměrem – Musíte vědět, co chcete a mít konkrétní plán, jasně stanovené cíle. Bez cíle se nelze trvale motivovat. Cíl Vás žene kupředu.
  • Znalostmi – Naučte se své sny a vize podkládat konkrétními a jasnými plány, které jsou reálné (data, analýzy, statistiky).
  • Zvykem – Než začnete běhat, naučte se výborně chodit. Zvykněte si každý den udělat něco, co Vás posune dál. Dělejte malé každodenní rituály, např. vstaňte o hodinu dříve a vzdělávejte se, sportujte, meditujte… Je důležité si připomínat, proč to děláte a kam Vás to dovede.
  • Spoluprací – Vaši vytrvalost výrazně zvýší podobně smýšlející lidé. V dnešní době je velice populární coaching, mentoring, podpůrné skupiny. Můžete tak pravidelně konzultovat své kroky a lépe se budete držet svých plánů.
  • Vírou – Víra je základ (více o víře na webu), stejně jako touha a sebedůvěra.
  • Odměnou – Nebojte se za své úspěchy a pokroky odměňovat. Stačí maličkost, která Vás potěší.
  • Pozitivním přístupem – Můj oblíbený krok, je alfou a omegou všeho.

Abychom na své vytrvalosti dokázali co nejlépe pracovat, musíme rozpoznat své slabosti a snažit se lépe poznat sebe sama. Možná, že již dlouho tušíte, kde je zakopaný pes, ale nikdy jste se tím hlouběji nezabývali.

Může to být např. lenost, neschopnost stanovit si jasné životní cíle, neochota bojovat, lhostejnost, nezodpovědnost, výmluvy, nedostatek ctižádosti, strach.

Strach z kritiky okolí, především našich nejbližších osob, může vést až k popření vlastního myšlení. Osobně neznám nic, co by mělo větší dopad na naši ctižádost a cílevědomost jako kritika rodiny a blízkých osob. Řekl Vám otec, že pro svoji neschopnost nemůžete na vysokou školu? Nebo Vám matka od malička říkala, jak jste neschopná, zbytečná a nikdy neuděláte nic dobře? Pamatujte, že máte právo na svůj vlastní život a před nikým jej nemusíte ospravedlňovat. Žijte svůj život po svém. Nebojte se pomluv, ty žijí vlastním životem. Spousta z nás nepůjde za svými sny, protože jim rodina a přátele řekli, ať neblázní, ať přestanou snít a vrátí se nohama na zem. Nedovolte, aby strach z kritiky byl silnější než touha po seberealizaci. Lidé budou vždycky hodnotit to, co děláte. Nejvíce slyšet budou ti naprosto nekompetentní. Většina lidských snů a vizí, společně se svým majitelem, zůstane na hřbitově. Díky strachu a nedostatku vytrvalosti.

Pokud již dokážete pojmenovat své slabosti, jste na dobré cestě zapracovat na svém charakteru. Držím Vám palce!

Jediná cesta, kterou máte, je Vaše vlastní. Buďte vytrvalým bojovníkem a nevzdávejte se.

redbag.cz

Foto www.pixabay.com

Začni psát komentář...

Odešli