pekosek
17. zář 2018
225 

Jak syn k atopickéme ekzému přišel... aneb náš boj s touto nemocí

        Diagnoza atopický ekzém mi byla sdělena (respektivě mým rodičům) již v ranném dětství. U mnoho lidí dojde k vymizení atopického ekzému s nástupem dospělosti, ale bohužel to nebyl můj případ. U mě se ekzém držel a stále drží. Objevuje se střídavě. Někdy mám období úplného klidu a poté půl roku plně rozjetý ekzém. Sama jsem navštívila několik kožních ambulanci a většinou odcházela s doporučením změny povolání (pracuji ve zdravotnictví) a s receptem na mast s kortikoidy.

        Poté co jsem otěhotněla jsem zjišťovala jaká je šance, že syn bude trpět také atopickým akzémem. Bohužel docela vysoká a to rovných 50%. Po narození měl syn kůži v pořádku, boj s ekzémem a to doslova, začal v jeho 6 měsících. Pediatr doporučil pro tak malé miminko kortikoidní mast, což jsem odmítla a raději hledala různě po skupinkách a i právě na modrém koniku informace, jak synovi pomoci bez výše zmíněných látek. Navštívili jsme asi 3 různé kožní ambulance i dětskou kliniku v Brně, kde se na léčbu atopického ekzému specializují. Většinou mi bylo vysvětleno, že se bez kortikoidů stejně neobejdu a jinak to léčit prostě nejde. Podlehla jsem nátlaku a v období, kdy byl u syna ekzém velmi rozjetý jsem nasadila odmítané kortikoidy v domění, že mu pomůžou. Ano dostavila se úleva, ale na velmi krátkou dobu, po vysazení opět ekzém propukl a možná ještě ve větší míře. Syn to docela nesl statečně, ale ekzém ho hodně svědil, v noci se budil s pláčem a škrábal si ekzém i ve spánku. Nejvíce mi vadilo, že i v parném létu (což letošní léto bylo opravdu co se týče teplot vydařené) musí nosit triko s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty, jinak by si ekzém rozkrábal až do krve. Kolikrát jsem si chtěla napsat na záda ceduli, že nejsem blázen a nechci dítě uvařit, když jsem viděla pohledy některých lidí na procházce.

        Začala jsem se čím dál tím více zajímat o tuto nemoc. Až jsem našla doporučení na Věru Zikovou, která sestavuje plán stravy, kdy je cílem postupně zavést do stravy všechny možné alergeny, ale v takové míře, že si tělo postupně na ně zvyká. Nedoporučuje žádné kortikoidy, ale promazavání a zinkovou mast. Díky jejímu jídelníčku, péči o kůži a různým doporučením se syn zbavil ekzému. Po roce a půl můžu konečně říct, že je čistý. 

Začni psát komentář...

Odešli