petulke
23. říj 2010

28. týden

28. týden těhotenství

Koncem tohoto týdne vstupujete do třetího trimestru. Vaše miminko má teď na délku 35-38 cm a váží 1000-1100 g.; rozhlíží se kolem sebe a otvírá a zavírá oči. Ostatní smysly má už také připravené – funguje mu chuť, hmat, vnímá bez problémů Váš hlas.
Týdně naroste okolo 1–2 cm. Vysokým tempem přibývá i plodové vody, a tak se děloha rychle zvětšuje. Vaše dítě pije po malých douškách plodovou vodu – odhaduje se, že v průběhu jednoho dne jí vypije celý litr!

Co se děje ve vašem těle

Máte za sebou období ranních nevolností, velkých hormonálních výkyvů a přicházejí další nepříjemné symptomy těhotenství. Není se co divit – vaše děloha, která normálně váží okolo 50 g a obsahuje méně než 14 g tekutiny, narostla několikanásobně tak, aby se stala dočasným domovem dítěte, placenty a plodové vody. Rostoucí děloha je víc a víc aktivní, napíná se, začínají se objevovat první stahy. Kromě už popisované inkontinence, hemoroidů a zácpy se možná setkáte s častým močením, výtoky, bolestmi zad, opuchnutím nohou a článků prstů, křečovými žilami, vysokým krevním tlakem, pálením žáhy, svrbící pokožkou na bříšku a reflexem. Můžete pociťovat tlak na bránici a únavu. Většině žen se uleví až v poslední fázi těhotenství, kdy tlak ustoupí. Kolem tohoto období můžete mít nepříjemný pocit v nohou, kdy budete pociťovat neodolatelnou touhou při odpočinku či spánku s nimi hnout.
Pokud trpíte tzv. syndromem nepokojných nohou, zkuste nohy protahovat, masírovat a snažte se omezit přísun kofeinu. Otoky v tomto období těhotenství jsou běžnou záležitostí. Snažte se proto končetiny uvolňovat a vřele vám můžeme doporučit plavání.
V tomto období budete mít pocit, že jste těhotná věčně. Pomalinku vám odpadává počáteční radost z těhotenství a vy budete nejspíše netrpělivě očekávat porod.
Váš hmotnostní přírůstek od začátku těhotenství je 7—9 kg.

Vyšetření

  • Krevní tlak (TK), puls (P), tělesná hmotnost a vyšetření moči chemicky, papírovým proužkem,
  • U Rh negativních žen opět kontrola protilátek

*********************************************************************************************************************************

mozková kůra

Ve 28. týdnu těhotenství měří plod zhruba 38 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 1000 g. Dítě nyní rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do narození.

V mozku se vyvíjejí miliardy nervových buněk. Mozková kůra byla do tohoto týdne hladká, nyní se na ní začínají objevovat první rýhy a záhyby.

Dítě umí mrkat a rostou mu řasy. Viditelné je obočí a pokračuje růst vlasů.

přírůstky na váze

28. týdnem začíná 3. trimestr těhotenství. Jak se zrychluje přibírání dítěte, zvětšuje se téměř před očima také děloha. Zatímco v 1. trimestru přiberou maminky obvykle pouze 1 až 2 kg, ve 2. trimestru je to 5 až 6 kg a ve 3. trimestru 6 až 7 kg. Přírůstek váhy za celé těhotenství je obvykle mezi 12 až 15 kg. Ženy, které měly na počátku těhotenství podváhu, by měly mít přírůstky vyšší. Naopak ženy, které trpěly nadváhou, mohou přibírat méně. Váš lékař by vám měl sdělit, zda jsou vaše přírůstky na váze v pořádku. Více viz náš článek Přibírání v těhotenství.

*********************************************************************************************************************************

Změny vašeho těla

V tomto období budete mít pocit, že jste těhotná věčně. Pomalinku vám odpadává počáteční radost z těhotenství a vy budete nejspíše netrpělivě očekávat porod. Můžete pociťovat tlak na bránici a únavu.

 Většině žen se uleví až v poslední fázi těhotenství, kdy tlak ustoupí. Kolem tohoto období můžete mít nepříjemný pocit v nohou, kdy budete pociťovat neodolatelnou touhou při odpočinku či spánku s nimi hnout.

Vaše děťátko

V období 28. týdnu těhotenství se vašemu děťátku výrazně zvětšuje mozek a jeho nervová vlákna se obalují ochrannými tukovými pouzdry, která způsobují, že vzruchy v nervových vláknech vedou rychleji a vaše dítě se rychleji učí. Tím, jak vaše dítě roste, tím se i zmenšuje prostor kolem něho, jeho pohyby proto nejsou už tolik aktivní a vy je můžete více cítit.

 Tipy pro vás

Pokud trpíte tzv. syndromem nepokojných nohou, zkuste nohy protahovat, masírovat a snažte se omezit přísun kofeinu. Otoky v tomto období těhotenství jsou běžnou záležitostí. Snažte se proto končetiny uvolňovat a vřele vám můžeme doporučit plavání.

Začni psát komentář...

Odešli