petulke
9. lis 2010

30. týden

30. týden těhotenství

Miminko teď měří asi 40 cm a váží přibližně 1300 gramů, je obklopeno zhruba 0,8 l plodové vody. Dítě roste, přibývá plodové vody, zvětšuje se děloha. Dítě má už obočí a řasy, na hlavičce mu rostou vlásky. Rozlepují se oční víčka, vyvíjejí se nehty. Období aktivity se střídá s obdobím klidu. Dítě reaguje na chuť, dotyk, na to, co vidí, co slyší. Reaguje též na vnější stimuly – například, jestliže se bouchnete do bříška, může kopnout nebo vrátit úder.
Tu a tam se dítěti i něco zdá, 80% doby spánku tráví v REM (snové) fázi.
Je logické, že se v této fázi růstu zřetelně urychluje vývoj mozku. Rychle se vytvářejí nová nervová vlákna, rovněž vzruchy putují tělem rychleji, čímž umožní miminku lépe se učit novým věcem, až bude venku. Miminko se obaluje stále tukem, mozek je plně vyvinut, pokud není otočené k pánevnímu dnu hlavičkou, nic to neznamená, má ještě dost času, aby se do porodu otočilo správně.

Co se děje ve vašem těle

Kolem období 30. týdnu těhotenství se můžete cítit trochu více unavená, zvlášť pokud míváte problémy se spaním. Může se vám také stát, že se budete cítit i nešikovná a budete mít pocit, že se vám nic nedaří. Nebojte se, to je naprosto normální. V průběhu těhotenství dochází ve vašem těle k mnoho změnám. Nejenže jste těžší, ale také díky těžšímu a většímu bříšku dochází k přesunu těžiště ve vašem těle, plus hormonální změny mohou způsobit menší potíže s udržováním rovnováhy.

Vyšetření

V tomto nebo v dalším týdnu absolvujete i poslední ultrazvukové vyšetření (jen v případě nějakých problémů, či přenášení budete pravděpodobně poslána na další UZV vyšetření v následujících měsících). Při tomto ultrazvukovém vyšetření se kontroluje růst plodu, jeho poloha (naléhání hlavičkou dolů nebo koncem pánevním – většina dětí je v tomto týdnu otočená hlavičkou dolů, obrat je však možné očekávat do 36. týdne, resp. i do posledního dne těhotenství je stále možný), poloha placenty (jestli není uložená pod dítětem v porodních cestách, v tomto případě je nutný císařský řez), množství plodové vody (malé množství může značit hypotrofii plodu, velké poukazovat na možnost vývojových vad), celkový vzhled tělíčka, hlavičky, hrudníku, bříška a končetin, je možné určit pohlaví.

*********************************************************************************************************

Vývoj těhotenství  - 30. týden těhotenství

Změny vašeho těla
Kolem tohoto období 30. týdnu těhotenství se můžete cítit trochu více unavená, obzváště pokud míváte problémy se spaním. Může se vám také stát, že se budete cítit i nešikovná a budete mít pocit, že se vám nic nedaří. Nebojte se, to je naprosto normální. V průběhu těhotenství dochází ve vašem těle k mnoho změnám. Nejenže jste těžší, ale také díky těžšímu a většímu bříšku dochází k přesunu těžiště ve vašem těle, plus hormonální změny mohou způsobit menší potíže s udržováním rovnováhy.
Vaše děťátko
Vaše děťátko je nyní velké kolem 27 cm a váží kolem 1,3 kg. Je obklopeno zhruba 0,8 l plodové vody, jejíž objem se bude postupně zmenšovat, jak se vaše dítě bude zvětšovat.
Ačkoliv se jeho zrak bude nadále vyvíjet, většinu dne bude mít vaše dítě oči zavřené, a pokud je otevře, stále jeho zrak není natolik vyvinut, aby dobře vidělo prostředí kolem sebe.

Možná jste si všimla, že vaše dítě mívá krátké trhavé pohyby, jako by škytavku. To je zřejmě způsobeno pohybem hrudníku, jak dítě zkouší dýchací pohyby. Za důvody této činnosti se obvykle považuje snaha o roztažení plicní tkáně kvůli jejímu správnému vývoji.
Tipy pro vás
Možná si vzpomínáte na první týdny těhotenství, kdy se vaše nálady rychle měnily. Nyní možná pociťuje stejné změny. Jste v posledním trimestru, cítíte se nepohodlně a díky hormonálním změnám se vaše nálady rychle mění.

Možná máte strach z přicházejícího porodu a jistě si klade spoustu otázek, jako jestli budete dobrá matka, jestli porod proběhne v pořádku apod. Těmito stavy trpí mnoho žen. Nebojte se proto o vašich starostech a trápení svěřit svému doktorovi, porodní asistence či vaší rodině. Ti vás velmi rádi vyslechnou a pomohou vám ve vašich stavech.

*********************************************************************************************************

Na konci těhotenství můžete častěji trpět bolestí zad. Zvýšená tělesná váha a uvolněné vazy, totiž mnohem více zatěžují břišní svaly, což se přenáší i na svaly zádové. Dochází rovněž k přesunu těžiště ve vašem těle, což může spolu s hormonálními změnami způsobit i drobné potíže s udržováním rovnováhy. Jestliže jsou však bolesti zad nesnesitelné, okamžitě navštivte lékaře, protože tyto bolesti mohou být příznakem zánětu ledvin.
Bolest horní části zad můžete zmírnit tím, že si lehnete na pevnou podložku a hlavu a kolena podložíte polštáři. Bolest ve spodní části zad můžete potlačit tím, že si kleknete na všechny čtyři, narovnáte záda, hlavu držíte v prodloužení zad a díváte se na zem. Nohy i ruce roztáhněte. Potom spusťte hlavu dolů a udělejte kočičí hřbet. Cvičení několikrát opakujte. V tomto období noste raději nízké podpatky, podkládejte si záda polštářem a pořiďte si vyztuženou matraci.
Kolem tohoto období se můžete cítit i trochu více unavená, obzvláště jestliže míváte problémy se spaním. V průběhu těhotenství dochází ve vašem těle k mnoha změnám. Může se proto také stát, že se budete cítit i nešikovná a budete mít pocit, že se vám nic nedaří. Tento stav je v tomto období naprosto normální.

V 30. týdnu těhotenství je Vaše děťátko velké kolem 39 cm a váží kolem 1,3 kg. Je obklopeno asi 0,8 l plodové vody. Objem plodové vody se bude zmenšovat tak, jak se bude dítě zvětšovat. Aby si dítě vytvořilo pohodlnou pozici, má překřížené nohy i ruce. V této době už může dítě zaujmout polohu hlavičkou dolů, která je nejvhodnější pro porod. Díky tomu se zvýší tlak na pánevní dno. Začíná mizet jemné ochlupení těla. Zrak se i nadále vyvíjí, dítě má většinu dne oči zavřené, zrak totiž není ještě vyvinut natolik, aby dobře vidělo prostředí kolem sebe.

********************************************************************************************************

Co se odehrává ve vašem těle v 30. týdnu těhotenství?

Co se děje s matkou:

Můžete častěji trpět bolestí zad. Jestliže jsou však bolesti zad nesnesitelné, okamžitě navštivte lékaře, protože mohou být příznakem zánětu ledvin. Kolem tohoto období se můžete cítit i trochu více unavená, obzvláště jestliže míváte problémy se spaním.

Co se děje s plodem:

V 30. týdnu těhotenství je děťátko velké kolem 39 cm a váží kolem 1,3 kg. V této době už může dítě zaujmout polohu hlavičkou dolů, která je nejvhodnější pro porod. Díky tomu se zvýší tlak na pánevní dno.

Začíná mizet jemné ochlupení těla. Objem plodové vody se bude zmenšovat tak, jak se bude dítě zvětšovat. Aby si dítě vytvořilo pohodlnou pozici, má překřížené nohy i ruce.

Začni psát komentář...

Odešli