petulke
23. lis 2010

32. týden

32. týden těhotenství

Miminko měří 40-42 cm a váží 1800-200 gramů.
Všechny důležité orgány už fungují kromě plic, které ještě pro vývoj potřebují trochu času. K jejich plnému vyvinutí je důležitá látka nazývaná surfaktant, která podporuje činnost plic mezi jednotlivými nádechy. Vaše maličké váží okolo 1 800 g a jeho tenká pokožka je ještě vrásčitá, protože ji ještě nevyplnil podkožní tuk, což se stane v dalších týdnech. Lanugo (chloupky) se začíná ztrácet a později mohou zůstat jen jeho zbytky na ramenou a krku. Naopak vlásky, obočí a řasy už jsou vytvořeny. I když má miminko kolem sebe dost plodové vody, s tím jak roste, má stále méně místa k pohybu. Není divu, že se snaží alespoň trochu protáhnout a kope do vás, co se dá.
Když je Vaše děťátko vzhůru, má otevřená očička a dělá spoustu věcí, jako čerstvě narozené miminko. Chytá se za nožičky a za pupeční šňůru, cucá si paleček. Také dělá nejrůznější grimasy, kdybyste ho mohla vidět, byla byste překvapená, jak vypadá.
Miminko z Vás doslova vysává vápník, poslouchá okolní zvuky, občas se vyleká a kopne Vás, většinu času ale stále prospí. Nesmíte opomíjet ani hlazení. Stěna břicha, děloha a plodová voda, tvoří sice izolační vrstvu, ale přesto je plod schopen na tyto podněty reagovat.
Brzy začne sestupovat níže k děloze.  

Změny vašeho těla

Aby vaše tělo a vaše miminko bylo schopné dostávat dostatek živin a mohlo se vyvíjet v pořádku, váš krevní objem se zvýšil o 40 až 50% od doby, co jste otěhotněla.
V tomto období mnoho žen trápí pálení žáhy či krátký dech, což bývá způsobeno tím, jak děloha tlačí na bránici a žaludek. Snažte se proto jíst menší porce během dne a zkuste spát podepřená polštářem.
S pokročilým těhotenstvím můžete pociťovat slabší bolest v zádech, která je způsobena tím, jak zvětšující se děloha posouvá vaše těžiště dopředu a vaše břišní svalstvo ochabuje. Zkuste postižené místo zahřát pomocí ohřívací lahve nebo elektrické dečky. Nebo začněte cvičit relaxační cvičení, která provádějte pravidelně. Nejdříve však tato cvičení proberte se svým lékařem či porodní asistentkou, jestli jsou pro vás tato cvičení vhodná.
Během dne můžete už pocítit první kontrakce. Nebojte se, ještě to neznamená nástup porodu, v tomhle období je to naprosto normální.

Vyšetření v těhotenství

V poradně se klade důraz na měření krevního tlaku, kontrolu moče a sledování otoků. Tím je možno předejít projevům onemocnění zvaného preeklampsie. Ve svém důsledku může vést ke křečovému stavu, který vážně ohrožuje jak matku, tak dítě. Samozřejmě je sledována aktivita dělohy (počet a intenzita stahů) a stav porodních cest.
Dále se provádí odběr krve pro kontrolu protilátek, krevního obrazu, testu na syfilis a AIDS. Koncem tohoto týdne již můžete odejít na mateřskou dovolenou – osm týdnů před termínem porodu vypočítaným na základě poslední menstruace, je podle zákona nejdříve možný termín nástupu na mateřskou dovolenou. V případě, že jste na rizikovém těhotenství, nečerpáte do 32. týdne mateřskou dovolenou, ale jste PN. V opačném případě, cítíte-li se dobře, můžete pracovat až do konce 34. týdne (tj. 6 týdnů před vypočítaným termínem porodu), což je nejzazší možný nástup na MD.

***************************************************************************************************************

Vstupujete do 9. lunárního měsíce těhotenství.

Co se děje s matkou:

Děloha tlačí na bránici a žaludek. Důsledkem toho je, že většinu těhotných žen trápí pálení žáhy či krátký dech. Jak miminko začíná klesat do pánve, zvyšuje se tlak hlavičky na močový měchýř.

Již v této době může žena běžně i několikrát za den pocítit první kontrakce – pokud nehrozí riziko předčasného porodu (vždy posoudí lékař), je to naprosto normální a neměla byste se ničeho bát.

Co se děje s plodem:

Dítě skoro 40 - 42 cm dlouhé a váží kolem 1,80 kg. Plod je v tomto období plný energie a v břiše se velice aktivně pohybuje. I když má kolem sebe dost plodové vody, jak roste, bude mít stále méně prostoru k pohybu, takže se jeho poloha brzo ustálí.

V tomto období žena přibírá kolem půl kila za týden, necelá polovina z toho je přibírání dítěte. Dětská pokožka začíná být hladší a měkčí.

***************************************************************************************************************

V posledních týdnech těhotenství se většinou dítě otáčí hlavičkou dolů. Děloha tak tlačí na bránici a žaludek, a důsledkem je, že většinu těhotných žen trápí pálení žáhy či krátký dech. Snažte se proto jíst během dne menší porce a vždy spát podepřená polštářem.

Jestliže již miminko začíná klesat do pánve, zvyšuje se tlak hlavičky na močový měchýř, a to má za následek časté močení.
Již v této době může žena běžně i několikrát za den pocítit první kontrakce – jestli nehrozí riziko předčasného porodu (vždy posoudí lékař), je to naprosto normální a neměla byste se ničeho bát.
Plod je v tomto období plný energie a v břiše se velice aktivně pohybuje. I když má kolem sebe dost plodové vody, s tím jak roste, bude mít stále méně prostoru k pohybu, takže se jeho poloha brzo ustálí.

V 32. týdnu těhotenství je dítě skoro 41 cm dlouhé a váží kolem 1,70 kg. Kdyby se dítě v tomto týdnu narodilo, má už velkou šanci na přežití V tomto období žena přibírá kolem půl kila za týden, necelá polovina z toho je přibírání dítěte. Děťátko už má nehty na nohou i rukou a hlavička bývá už celá pokryta jemnými vlásky. Jeho pokožka začíná být hladší a měkčí.

***************************************************************************************************************

Změny vašeho těla
Aby vaše tělo a vaše miminko bylo schopné dostávat dostatek živin a mohlo se vyvíjet v pořádku, váš krevní objem se zvýšil o 40 až 50% od doby, co jste otěhotněla.

 V tomto období mnoho žen trápí pálení žáhy či krátký dech, což bývá způsobeno tím, jak děloha tlačí na bránici a žaludek. Snažte se proto jíst menší porce během dne a zkuste spát podepřená polštářem.   
Vaše děťátko
V 32. týdnu těhotenství je vaše dítě skoro 41 cm dlouhé a váží téměř 1, 81 kg. V tomto období přibíráte kolem půl kila za týden, z toho necelá polovina je přibírání vašeho dítěte. Vaše děťátko už má nehty na nohou i rukou a jeho hlavička bývá už celá pokryta jemnými vlásky. Jeho pokožka začíná být hladší a měkčí.
Tipy pro vás
S pokročilým těhotenstvím můžete pociťovat slabší bolest v zádech, která je způsobena tím, jak zvětšující se děloha posouvá vaše těžiště dopředu a vaše břišní svalstvo ochabuje. Zkuste postižené místo zahřát pomocí ohřívací lahve nebo elektrické dečky. Nebo začněte cvičit relaxační cvičení, která  provádějte pravidelně. Nejdříve však tato cvičení proberte se svým lékařem či porodní asistentkou, jestli jsou pro vás tato cvičení vhodná.

Začni psát komentář...

Odešli