petulke
30. lis 2010

34. týden

34. týden těhotenství 

Změny vašeho těla
V tomto týdnu na vás možná znovu padla únava, i když ne taková, jako v prvních týdnech těhotenství. Díky fyzické námaze a  neklidným nocím způsobeným častým chozením na záchod, převracením a otáčením v posteli, pro větší pohodlí, není divu, že se cítíte vyčerpaná.
Vaše děťátko
Ve 34. týdnu těhotenství vaše dítě váží kolem 2 kg a měří zhruba 45cm. Jeho pokožka je již pokryta tukovou vrstvou, která mu pomůže regulovat tělesnou teplotu. Centrální systém a plíce vašeho děťátka již dozrávají. Tudíž pokud se vaše miminko narodí mezi 34 a 37 týdnem těhotenství, nemělo by mít většinou žádné zdravotní problémy. Po porodu musí však zůstat nějaký čas v inkubátoru.
Tipy pro vás
Nyní byste měla zpomalit a dopřát si co nejvíce pohodlí. Pokud delší dobu ležíte či sedíte, nevstávejte příliš rychle, aby se vám nezatočila hlava a vy jste neomdlela. Šetřete síly a nepřepínejte se. Zpravidla od počátku 6.týdne před porodem začíná mateřská dovolená, nejdříve však 8. týdnů před očekávaným dnem porodu. Na mateřskou však můžete nastoupit i později než 6. týdnů před porodem, pokud vám to váš stav dovolí.

**************************************************************************************************************

34. týden těhotenství

Co se odehrává ve vašem těle v 34. týdnu těhotenství?

 Co se děje s matkou:

 Můžete mít v noci pozoruhodně pestré a živé sny. Únava se neustále zvyšuje. V noci často chodíte na záchod, neklidně spíte, můžete se cítit vyčerpaná. Proto co nejvíce odpočívejte, buďte v klidu, nepřepínejte se. Pokud delší dobu sedíte nebo ležíte, vstávejte pomalu, jinak by se vám mohla zatočit hlava a mohla byste i omdlít.

 Můžete stále cítit nepravé kontrakce. O známky předčasného porodu se může jednat v případě, že žena cítí více než 4 kontrakce za hodinu.

 Co se děje s plodem:

 Dítě váží kolem 2 kg a měří zhruba 45cm. Pokožka dítěte je už pokryta silnější vrstvou tuku, která po jeho narození slouží jako zásoba energie a izolační vrstva.

 Plíce i ostatní orgány dozrávají, jejich funkce je téměř připravena, takže v případě předčasného porodu by již nemělo mít miminko žádné zdravotní problémy.

 **************************************************************************************************************

34. týden těhotenství

Dítě váží už přibližně 2 200 g, a kdyby se nyní narodilo, tak má při speciální péči velmi dobrou šanci na bezproblémové přizpůsobení se okolnímu světu.
Kůže miminka je silnější. Ukládá se pod ní více podkožního tuku, který bude miminku po narození sloužit jako zásoba energie a izolační vrstva.
Zvyšuje se množství protilátek v těle miminka. Plod si začíná vytvářet zásoby minerálů – železa, vápníku a fosforu. Pokud nepřijímá maminka dostatek vápníku ve své stravě, vezme si ji její dítě z maminčiných zásob v kostech.
Během dne miminko spolyká a vyloučí přibližně 4,5litru plodové vody.
Plíce miminka jsou již v podstatě dokončeny a v případě předčasného porodu je velká pravděpodobnost přežití bez dalších následků. 

Co se děje ve vašem těle

Vaše tělo vymění každé tři hodiny plodovou vodu. Můžete čas od času cítit nepravé kontrakce. Je to naprosto normální a maminka je může cítit již přibližně od poloviny těhotenství. S blížícím se porodem budou pravděpodobně o něco silnější a častější. V případě, že je jich více než 4 za hodinu, obraťte se raději na svého lékaře – může se jednat o známky předčasného porodu. Zvyšuje se únava. Na celém těle se projevuje nedostatek spánku. Také psychika hraje svoji roli – obavy z porodu a z nastávající role matky vám mohou dát pořádně do těla. Nestyďte se natáhnout po obědě (nemusíte spát – ale zavřete oči) a nespoléhejte se na kafe. Kofein dítěti může uškodit a navíc zvyšuje zadržování vody v těle.
Průměrný přírůstek váhy je něco přes 10 kilogramů, ale může se pohybovat od 6,5 do 16 kilo. 

Rady pro maminku

Konec tohoto týdne je termínem nástupu na mateřskou dovolenou (6 týdnů před porodem). Už byste měla mít zařízené všechny formality spojené s nástupem na MD. Podklady k zařízení mateřské dovolené jste již určitě dostala od vašeho lékaře a vyplněné odnesla do sociální pojišťovny, resp. odevzdala svému zaměstnavateli. Jste pod stalým dohledem v poradně, kontrolují vám krevní tlak, moč a stav otoků nohou a kloubů. V případě, že ultrazvuk ve 30. týdnu vykazoval nějaké odchylky od normy, dělá se kontrolní vyšetření, zjišťuje se množství plodové vody a krve protékající pupečníkem. Může se také stát, že lékař zjistí, že plod nepřibírá na váze tak, jak by měl. V tomto případě následují častější kontroly, případně hospitalizace, a pokud se zjistí, že placenta téměř nefunguje, je v zájmu plodu těhotenství ukončit dříve.
Stále trvá nebezpečí preeklampsie. Jejími příznaky jsou zvýšený krevní tlak, otoky, bílkovina v moči. Otoky nohou a rukou jsou v tomto období již velmi běžné, ale nemusí být příznakem gestózy. Posoudit to ale musí lékař.

Začni psát komentář...

Odešli