petulke
27. pro 2010

37. týden

37. týden těhotenství

Porod se přibližuje a nastávající maminky se v tomto období cítí většinou velmi neohrabané. Je jim rovněž neustále horko. Tělo se totiž musí vyrovnat s nezvyklou zátěží, a živit nejen sebe, ale také plod uvnitř. Proto tělem koluje více živin a musí tak spalovat i více kalorií.

Dítě už kolem sebe má velmi málo místa, proto sebou víc hází a kope. V posledním měsíci těhotenství, přibere plod nejvíce za celé svoje období nitroděložního vývoje.

V 37. týdnu těhotenství měří plod asi 49 cm a váží kolem 3,0 kg. Některá miminka již mají vlásky dlouhé až kolem 2-4 cm. Dále mají vyvinuté i obočí, obličej se pěkně zaobluje, dítě má na očích i řasy, fungují mu i mazové žlázky. Během tohoto týdne se miminku zpevní také chrupavky, uši se mu pak mírně odchlípí od hlavičky. Miminko už umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Reaguje také na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť. Jestliže je plod chlapeček, měl by už mít sestouplá varlata v šourku.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

37. týden těhotenství

Ve 37. týdnu těhotenství měří plod zhruba 49 cm. Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou. Váha plodu je nyní zhruba 2850 g.

Na konci 37. týdne těhotenství je dítě považováno za donošené, tzn. že jeho plíce jsou již plně vyvinuty a umožňují samostatné dýchání po porodu.

Od tohoto týdne se děloha již obvykle nezvětšuje, pouze se s růstem dítěte snižuje množství plodové vody.

37. týden těhotenství: pokles dělohy

Zhruba v tomto týdnu dochází u žen, které jsou těhotné poprvé, k poklesu dělohy směrem dolů do pánve. Tento jev je jednou ze známek blížícího se porodu, ale nedá se podle něj odhadovat, kdy porod nastane. Další známkou blížícího se porodu jsou častější Braxtonovy-Hicksovy kontrakce (poslíčci) – nepravidelné a nebolestivé kontrakce, které se objevují na konci těhotenství u každé ženy. Více viz náš článek Známky blížícího se porodu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

37. týden těhotenství

Průměrné miminko v této fázi váží kolem 2.8 kg. Má již teď kolem sebe velmi málo místa, proto sebou víc hází a kope kolem sebe.
V tomto období těhotenství dítě už plně vnímá zvuky, nálady mámy a venkovní podněty. Bezpečně pozná hlasy, které jsou mu blízké, tj. hlas mámy a táty.
Obličej miminka se pěkně zaobluje, má už i na očích řasy. Zesílil mu krk a oči může lehce otvírat a zavírat.
Kůže je růžová a napjatá. Do konce 36. týdne má plod uloženo pouze minimum podkožního tuku, veškeré “zakulacení” probíhá v posledním měsíci. Každý týden uloží až čtvrt kilogramu tuku, což znamená, že plod přibere v posledním měsíci nejvíce za celé svoje období vývoje.
Během tohoto týdne začíná miminko sestupovat hlouběji do pánve. Výhodou pro maminku je, že se díky tomu se ji už lépe dýchá. Bohužel nevýhodou je, že čím hlouběji hlavička je, tím víc tlačí na močový měchýř, takže se vám chce velmi často močit.
Během tohoto týdne se také miminku zpevní chrupavky, čímž se ouška mírně odchlípí od hlavičky.

Co se děje ve vašem těle

Děloha může začít dělat nepravidelné slabé kontrakce - tzv. Braxton-Hicksovy kontrakce. Na druhou stranu mohou být občas tak silné, že maminka raději jede do porodnice - aby se vrátila zase domů. Na druhou stranu je lépe jet dvakrát zbytečně, než nedorazit, kdyby se opravdu něco dělo.
V poslední době můžete pociťovat nepříjemné horko. Důvodem je to, že se vaše tělo musí vypořádat s nezvyklou zátěží a navíc k tomu musí uvnitř živit ještě jednoho človíčka.
Dále se můžete cítit už dosti neohrabaná a určitě už se nemůžete dočkat, až přijde porod. Tento problém je zapříčiněn nárostem vaší hmotnosti. Naštěstí už v této době tolik nepřibíráte.

Začni psát komentář...

Odešli