petulke
10. led 2011

39. týden

39. týden těhotenství  

Změny vašeho těla
Vaše tělo v 39. týdnu těhotenství má již typický těhotenský tvar. Máte zvětšená prsa a zakulacený nebo oteklý obličej. Již se vám mohly objevit pajizévky, jak se vám zvětšilo bříško a vy jste v dalších částech těla přibrala.
Vaše děťátko
Mozek novorozence v tomto období obklopují „ploché“ kosti, které nejsou ještě srostlé. Tyto kosti dětské lebky jsou měkké  a mohou přes sebe vzájemně klouzat, což usnadní hlavičce průchod porodními cestami a pochvou. Vaše dítě má na temeni hlavy mezi kostmi několik vazivových plátků, které pomáhají kosti držet pohromadě. Ty zůstávají měkké do několika měsíců po porodu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

39. týden těhotenství

veškeré orgány u dítěte už fungují

Dítě už dosáhlo své porodní hmotnosti a veškeré orgány fungují, jak mají. Týden před porodem se hlavička dítěte posune hlouběji do kosti pánevní. V případě, že žena je prvorodička, tak se dítě posunulo už dříve. Kosti na jeho hlavičce dítěte jsou připraveny na porod, jsou schopny se posouvat a překrývat, aby mohla hlava projít děložním hrdlem. Dítě má na temeni hlavy mezi kostmi několik vazivových plátků, které pomáhají kosti držet pohromadě. Ty zůstávají měkké ještě několika měsíců po porodu.
Miminko teď váží přibližně 3300 g a každým dnem přibývá na váze o 28 g, velikost je cca 50 – 51 cm. Maminka už může očekávat porod každým dnem. V případě, že se dítě narodí s hmotností nižší něž je 2500 g, bude dítě pravděpodobně potřebovat speciální odbornou péči. 

Váhový problém u novorozence

Hypotrofie dětí (nízká hmotnost vzhledem k dosaženému gestačnímu věku) bývá nejčastěji způsobena nedostatečnou výživou plodu (způsobuje ji nedostatečná funkce placenty, nemoc maminky, např. onemocnění ledvin, vysoký krevní tlak). V současnosti lze problém s nedostatečnou výživou odhalit už několik týdnů před termínem porodu, a tak řešit aktuální stav už v bříšku.
Hypertrofie (dítě velké na svůj věk) – tyto děti se rodí s hmotností nad 5 000 g a nejčastější příčinou bývá těhotenská cukrovka maminky. I tato komplikace se však dá dnes obvykle bez větších problémů zvládnout.  

Porod se může ohlásit několika způsoby:

  • Odtokem hlenové zátky (i několik dní před porodem)
  • Průjmem
  • Mírnými křečemi (podobně jako při silnější menstruaci – to je jinak nejčastější scénář)
  • Odtokem plodové vody

Pokud máte porod plánovaný, tak vás koncem týdne pošle doktor do porodnice, kde vás připraví na císařský řez, nebo na klasický porod. Záleží pouze na vás, pro jaký typ porodu jste se rozhodla.
Během posledních týdnů těhotenství se vyvarujte pohlavního styku, koupele v horké vodě a neměla by jste podstupovat vyšetření pánve.
Jestliže cítíte kontrakce, s odchodem do porodnice ještě počkejte, dokud nebudou kontrakce pravidelné v 5–8minutových intervalech. Vzhledem k tomu, že kontrakce budou trvat několik hodin, hlavně když jste prvorodička, snažte se trošku si pospat, projít se, pohybovat, osprchovat se, lehnout si do vany (pokud vám neodtekla plodová voda), číst si – jednoduše dělejte cokoliv, co vám pomůže zrelaxovat a dobít baterky před náročným úkolem.
Když přijdete do porodnice, lékař na příjmu vám během vstupní prohlídky oznámí dilataci cervixu („na kolik jste otevřená“) – otevření na 10 cm znamená, že děťátko je už bezprostředně tady. Pokud se rozhodnete rodit s epidurálem, píchnou vám ho, když budete otevřená na 3 až 4 centimetry. 

Vyšetření ve 39. týdnu těhotenství:

  • Krevní tlak (TK), puls (P), tělesná hmotnost a vyšetření moči chemicky, papírovým proužkem.
  • Kardiotokogram

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 ´

39. týden těhotenství

Ženské tělo v 39. týdnu těhotenství má již typický těhotenský tvar.

Ženy mají zvětšená prsa, zakulacený nebo oteklý obličej. Na těle se mohou z důvodu zvětšujícího se bříška a nárůstu hmotnosti objevit tzv. pajizévky.
Čekání už je skoro u konce a vy jste vzrušená, vyčerpaná a ustrašená. Děloha je aktivní nejčastěji večer. Vy si ale snažte pořádně odpočinout, relaxujte dokud to jde, porod může být dlouhý a únavný, starost o narozené miminko velmi náročné.

V 39. týdnu těhotenství miminko měří 50–51 cm a každým dalším dnem v děloze, přibývá na váze o 28g. Co se týče stupně vývoje platí samozřejmě totéž, co pro miminko ve 37. týdnu těhotenství. Mozek dítěte je v tomto období obklopen kostmi, které nejsou ještě srostlé. Tyto kostičky dětské lebky jsou měkké, mohou přes sebe vzájemně klouzat, posouvat se a překrývat, to usnadní průchod hlavy porodními cestami a pochvou. Na temeni hlavy má dítě mezi kostmi několik vazivových plátků, které pomáhají kosti držet pohromadě. Toto místečko zůstává měkké do několika měsíců po porodu. Vlasy dítěte jsou hrubší a silnější, některé děti se rodí s bujným porostem hlavy, jiné bez vlasů. Barva vlasů nemusí být stejná jako barva kterou mají rodiče. Obě dvě pohlaví dítěte mají malé bradavky.
Tělo dítěte je od matky zásobeno protilátkami proti nemocem. Bude je využívat i v prvních několika měsících života, než se jeho tělo naučí vytvářet vlastní protilátky.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

39. týden těhotenství 

Ve 39. týdnu těhotenství měří plod zhruba 51 cm.

Pro určení délky plodu se nyní používá součet délky hlavičky, trupu a nohou.

Váha plodu je nyní zhruba 3300 g.

39. týden těhotenství:

  -  donošené dítě

Již od 38. týdnu těhotenství je dítě považováno za donošené, tzn. že jeho plíce jsou již plně vyvinuty a umožňují samostatné dýchání po porodu.

V tomto týdnu se děloha již obvykle nezvětšuje, pouze se s růstem dítěte snižuje množství plodové vody.

39. týden těhotenství:

  -  kdy do porodnice

U většiny žen se již v minulých týdnech objevily známky blížícího se porodu, kterými jsou především pokles dělohy do pánve, častější Braxtonovy-Hicksovy kontrakce, odchod hlenové zátky nebo změny na děložním čípku. Více viz náš článek Známky blížícího se porodu.

Porod nyní může nastat prakticky kdykoli. Známkou opravdového začátku porodu jsou kontrakce, které trvají déle, jsou silnější a pravidelnější, než tomu bylo dříve. Na začátku porodu je interval mezi kontrakcemi obvykle zhruba 10 minut, ale kontrakce nepolevují ani při změně polohy či pohybu. Lékaři obvykle doporučují odjezd do porodnice ve chvíli, kdy se kontrakce objevují v intervalu 5 minut. Pokud se chcete dozvědět o porodu více, přečtěte si naše články o průběhu porodu nebo se podívejte na videa porodu.

Důvodem pro okamžitou návštěvu lékaře je zejména:

-    odtok plodové vody,
-    výrazné snížení aktivity dítěte,
-    vaginální krvácení, nepolevující silné bolesti břicha, horečka,
-    nepolevující bolest hlavy, poruchy vidění, silné bolesti břicha nebo nesnesitelné svědění, které mohou být příznakem preeklampsie.

Začni psát komentář...

Odešli